A padlás óta először dolgozik együtt ismét egy zenés darabon Presser Gábor és Sztevanovity Dusán. A Keresztes Tamás rendezte Pinokkió című musicalt december 9-én és 10-én mutatják be a Vígszínházban.

A Vígszínház igazgatója, Rudolf Péter (vele készült korábbi interjúnkat itt kattintva olvashatjátok) Keresztes Tamást kérte fel a Pinokkió című musical rendezésére, aki a dalok elkészítésére Presser Gábort és Sztevanovity Dusánt kérte fel. Összesen 21 dalt készítettek a darabhoz, amiket most is Presser szerzett, a szövegét pedig Sztevanovity írta, ám van négy olyan dal, aminél a szöveget is Presser írta.

A páros máig legismertebb színházi munkája az 1988-ban bemutatott A padlás, ami egyben minden idők legsikeresebb hazai musicalje, és bár már 1976 óta együtt dolgoznak, a Pinokkió csak a harmadik közös színházi projektjük.

„Nem túlzás, ha azt mondom, A padlás bemutatása óta legalább évi egy, azaz minimum harmincöt különböző felkérést kaptunk újabb közös színházi munkára neves emberektől. Mégsem éreztük soha, hogy olyan jó lenne belevágnunk, de a Pinokkió felkeltette az érdeklődésünket. Azért gondoltam azt, hogy csináljuk meg, mert a történetből fakadóan minden dal teljesen másmilyen lehet. Annyiféle elképesztő karakterrel találkozunk, ahogy Pinokkió vándorol, és annyiféle mesebeli helyre jutunk el vele, hogy számunkra is igazi szórakozás volt a dalszerzés meg a szövegírás” – fejtette ki Presser Gábor.

A felkérést 2022 tavaszán kapták, a zenei ötletek és az első szövegek is hamar megszülettek, a próbafolyamat pedig idén ősszel indult. Sztevanovity Dusán az MTI-nek elmondta, hogy mivel gyorsabban haladtak a dalokkal, mint a jelenetekkel, bennük az is felmerült, hogy esetleg opera készüljön a Pinokkióból.

A Pinokkió kalandjait már számos műfajban feldolgozták, ráadásul ez az egyik legtöbb nyelvre lefordított szépirodalmi mű is. A Vígszínház zenés színházi adaptációja igyekszik minél többet visszaadni Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényének eredeti meséjéből, amely egy fabábu kisfiú történetét mondja el.

A különleges figurákat is felvonultató darab szövegkönyvét Keresztes Tamás, Benedek Albert, és a dramaturg Kovács Krisztina tette teljessé, a díszlet Keresztes Tamás és Auer Alexandra műve. Pinokkiót Dino Benjamin, Dzsepettót Borbiczki Ferenc alakítja, a Tücsök szerepében Majsai-Nyilas Tündét láthatják a nézők. Presser Gábor megjegyezte: Gumicsizmásként Halász Judit (őt kettős szereposztásban Igó Éva váltja) előad egy lírai dalt arról, hogy visszavonult tündérként még azt tudna csinálni a világgal, amit akar. Teljesen más zenei és szövegvilágot mutat a Macska és a Róka, azaz Kern András (őt Seress Zoltán váltja) és Hegyi Barbara dala.

A premier december 9-én és 10-én este lesz a Vígszínházban, a színpadon egy csaknem tízfős zenekar fog élőben játszani. A Pinokkió kottás hangoskönyve dalszövegekkel, jelmez- és díszlettervekkel, rajzokkal és CD-vel a Vígszínház művészeinek előadásában hamarosan elérhető lesz. Az előadásokra jegyeket a lenti linkre kattintva vásárolhattok.

Kultúra

Presser–Sztevanovity: Pinokkió

Program adatai

Vígszínház Jegyvásárlás 2023. december 9., szombat 19:00

A Pinokkió kalandjai az egyik legtöbb nyelvre lefordított

(Borítókép: Szkárossy Zsuzsanna - Vígszínház)

Címkék