A sörről inkább a nyárra szoktunk asszociálni, ugyanakkor nincs kőbe vésve, hogy a hideg időben nem eshet jól a frissítő nedű, különösen, ha prémium kézműves sörökről van szó. Összegyűjtöttünk nektek tizenegyet, melyeket érdemes kipróbálni, illetve jól mennek a karácsonyi vacsorához is!

1. Mad Scientist: Queen of Graceland

Ennek az Imperial Milkshake Pale Ale-nek a 9% alkoholtartalma jól passzol a hűvös estékhez, de vigyázz vele, mert nem érződik rajta, milyen erős. A meggy és a kókusz olyan szinten ivósörré varázsolja, hogy nem veszed észre, és már a karácsonyfa alatt alszol.

2. Mad Scientist: Tennessee Dice Roller

Ez az Imperial Stout 12% alkohollal büszkélkedik, szóval óvatosan vele! Selymes, szinte már olajos. A mandula és a vanília szépen érvényesül benne, igazi foteles, gondolkodós sör. Anyunak csak akkor adj belőle, ha már kész van a főzéssel, mert egy átlagember hamar becsiccsent tőle.

3. Sima Brewing: Heavy Breakfast Baltic Coffee Porter

A gerillafőzdéket érdemes mindig szemmel tartani: nekik nincs saját helyük, mindig más sörfőzdében bérlik a tartályt és az egyéb eszközöket, de az alapanyagot és a receptet már saját maguk intézik, és néha bátrabbak és bevállalósabbak, mint egy rendes főzde. Ez a 8,2%-os sör valójában egy reggeli kávé némi alkohollal – na jó, reggelihez nem ajánljuk, de méltó tétel egy jó karácsonyi süti mellé. A brazil Daterra kávé jól belesimul a sörbe. December első hetében debütál.

4. First Craft Beer: Ugly Sweater DIPA

A karácsonyi csúnya pulcsikat lehet szeretni, lehet utálni, de ha sörről beszélünk, akár még izgalmas is lehet egy kombináció. Ez a 8%-os sör azoknak készült, akik szeretik a dupla IPA-t, és még karácsonyi hangulatot is akarnak vinni az ebédbe vagy a vacsorába. December első hetében debütál.

5. Etyeki Sörmanufaktúra: Guatemala Coffee Milk Stout

Ez bizony egy kávés milk stout, ami csak 6,5%-os, viszont van benne vanília és aszalt szilva, amitől eldobod az agyad, olyan jól sikerült! Krémes és lágy egyszerre, a kávé és a szilva pedig jól kijönnek egymással. 

6. Reketye: Kwanzaa Imperial Cocoa Milk Porter

Az egyik kedvencünk. Annyira kakaós és egyben vaníliás, hogy többet is meg lehet inni belőle. Kimondottan desszertsör kategória, és bár 9%-os, nem érezni rajta. 

7. HopTails X Reketye: Darker Than Black

Ez egy kollab sör, de nem kell megijedni, sokan szoktak ilyet csinálni: összedugják a fejüket, és közösen kitalálnak egy új receptet. Ez a 11%-os sör kókusz és keksz kombinációja, méltó desszert a halászlé és a kacsacomb után. December első hetében debütál.

8. Krois Brewery: Brewdolf Christmas Stout

Egy kimondottan karácsonyi fekete sör, amiből többet is meg tudtok inni anélkül, hogy hamar vége lenne a bulinak. Kellemes, enyhén kávés ízjegyekkel, kis szegfűszeggel, némi narancshéjjal. Nemcsak finom, de a teríték dísze is lehet. December első hetében debütál.

9. Brewing Vibes: All The Best And Fuck The Rest

Eleged van már a karácsonyi pörgésből, az állandó kapkodásból, a hangos zenéből, és még a kaja is odaégett? Nyugi! Ülj le, és dobj be egy 8%-os dupla IPA-t. Tervezd újra az egészet, és hidd el, sikerülni fog. Javasoljuk, hogy ezután állj fel, és tedd tovább a dolgod – egynél ugyanis nehéz megállni, olyan finom lett.

10. HopTails X Reketye: Mugiwara Bragott

A bragott mézsört jelent, ami jellemzően édesebb és erősebb alkoholfokkal rendelkezik. Rengeteg méz, mangó és őszibarack van benne, valamint a turpisság, hogy megbolondították rozmaringgal és gyömbérrel! Ez már kész immunrendszer-támogatás. 10%-os alkoholfoka pedig tuti, hogy érezhető lesz. 

+1 Monyo X We Love Budapest X Szomjas Farkas: 

Most decemberre elkészült a We Love Budapest saját söre is egy hármas kollaborációban. Arra vállalkoztunk, hogy visszahozzuk a kürtőskalácsot sör formájában, a végeredmény pedig egy enyhén édes, enyhén sütis ízvilág lett. Ezért is lett fekete sör, azaz stout, mert ebben a fajtában nagyon jól lehet játszani az ízekkel. 

Cikkünk a Szomjas Farkassal együttműködésben készült, a söröket a webshopjukban rendelhetitek meg.

Címkék