Az ünnepi készülődés, az adventi időszak és a két ünnep közötti pár nap tökéletes alkalom arra, hogy különleges és maradandó élményeket szerezzünk a családunkkal. Ha kimozdulnánk kicsit otthonról, a Müpa idén is lenyűgöző előadásokkal és kreatív programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az újcirkusztól a kreatív, képzőművészeti foglalkozásokig idén is rengeteg kihagyhatatlan élményt kínál a Müpa az egész családnak. Mutatjuk az öt kedvenc programunkat az ünnepi időszakban.

Recirquel: Kristály

A hazai újcirkusztársulat, a Recirquel előadásait mindig hatalmas várakozás előzi meg, így igazán jó hír, hogy az adventi időszak és az ünnepi készülődés legnépszerűbb előadása, a téli meseországot felelevenítő Kristály idén is visszatér a Millenáris Üvegcsarnokába. Tavaly mi is beszámoltunk róla, hogy a Müpa sikerprodukcióját új helyszínen nézhetjük meg, idén ráadásul kicsit fel is frissítették a darabot. Az előadás látványos, jégszikrás, mesés, és a hagyományos ültetett színházi formáktól eltér abban, hogy a nézők a szereplőkkel együtt barangolhatják be a történet helyszíneit, közösen kutatva a szeretet melegségét és a fény reményét, hogy azok segítségével felolvasszák Kristály-világ úrnőjének megdermedt szívét. Az előadás alatt karnyújtásnyira suhannak el a fejünk felett az artisták, ami igazán különleges élményt nyújt. Szuper program, ha karácsony előtt eltöltenénk egy kis időt egy havas mesevilágban, és a család apraja-nagyjával hangolódnánk az ünnepekre.

További információ és jegyek itt.

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes 

Ha a nagy karácsonyi családozás, evés-ivás után igazi kikapcsolódásra vágyunk a két ünnep között, akkor a Magyar Állami Népi Együttes Csodaváró betlehemes előadása december 28-án vagy 29-én tökéletes választás az egész család számára. A produkció valóságos, a népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel, és a szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét, izgalmát és csodáját mutatja be. A látványvilág igazán magával ragadó, és semmiben nincs hiány a legszebb népszokásoktól kezdve a hótündérekig. A folktradíciók kedvelőinek ez az előadás már-már kötelező.

További információ és jegyek itt.

Magyarok a világban: Ligeti és Afrika

December 10-én igazi, kontinenseken átívelő utazásra indulhatunk a zene segítségével: afrikai törzsek ütőhangszeres ritmusait, metronómok kattogását és kacifántos zongoraetűdöket hallgathatunk a Müpában, miközben megismerhetjük a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, a száz éve született Ligeti Györgynek különleges zenei világát. Ligeti bár Afrikában soha nem járt, felvételről és népzenekutatók írásaiból megismerte a kontinens zenéjét, ahonnan számos zeneművéhez nyert inspirációt. A koncerten Szélpál Szilveszter vezetésével és Fazekas Gergely zenetörténész közreműködésével kerülhetünk közelebb Ligeti világához. Mindeközben belehallgathatunk Steve Reich munkásságába is, aki szintén rajongott az afrikai zenéért. Arra is választ kaphatunk az előadás során, hogyan lehet zenét komponálni száz metronómra, így még jobban belemerülhetünk Ligeti György izgalmas kompozícióiba, és megismerkedhetünk nem mindennapi ötleteivel. Az előadást leginkább 9–16 éves korig ajánljuk, de a felnőtteket is igazán lenyűgözheti.

További információ és jegyek itt.

Újévi koncert fiataloknak (is)

A Müpában már régóta hagyomány, hogy az új esztendő első napja a nagy osztrák zeneszerző, Haydn jegyében telik. Az újévi koncert rendre nagyon népszerű, és jó ideje már rövidített változatban is megtekinthető, hogy a fiatalabb generációk is kaphassanak egy kis ízelítőt a muzsika szépségéből. Haydn A teremtés című darabjából válogatott részleteket hallhatunk majd, melyek nemcsak tökéletes kezdetét jelentik az újévnek, de a szimfonikus zene és az oratórium műfaját is jobban megismerhetjük általuk. Sőt, mindezt Fischer Ádám karmester vezetésével tehetjük meg, aki nemcsak vezényel, de szórakoztató módon mesél is a darab részleteiről, így igazán izgalmas és mesés utazást tehetünk Haydn világába. A koncerten fellép az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara is, továbbá három kiváló szólistát, Rácz Ritát, Megyesi Zoltánt és Bakonyi Marcellt is köszönthetjük majd a színpadon, akik magyarul énekelnek majd részleteket a műből. Ha tehát 2024 első napját szeretnénk jól indítani, akkor mindenképp a Müpában a helyünk!

További információ és jegyek itt.

Az év utolsó Cifra Palotája

Azt már megszokhattuk, hogy vasárnaponként a Müpa a gyerekek birodalmává változik, ugyanis ezeken a napokon a Cifra Palota eseménysorozata remek kreatív programokkal várja a lurkókat. Az év utolsó alkalmát december 10-én rendezik meg, amikor minden a karácsonyról szól majd! Az épület minden szegletében találunk programokat az interaktív zenés, tánc- és meseelőadásoktól kezdve a kreatív és képzőművészeti foglalkozásokon át a betlehemezésig. Advent második vasárnapján az egész család együtt hangolódhat az ünnepekre, és egy varázslatos napot tölthetünk el a Müpában! A részletes program mindig az adott héten kerül fel a honlapra, így azt érdemes böngészni!

További információ és jegyek itt.

(Borítókép: Hirling Bálint)

Címkék