Új városi tér jött létre a Damjanich utca egyik szakaszán, ahol a lakosok és a járókelők ideiglenesen közösségi térként használhatnak 6 parkolóhelyet.

December 10-ig érdemes felkeresni a Damjanich utca egy kis szakaszát, ahol izgalmas példát láthatunk arra, hogyan használhatjuk másként a várost és az utcákat. A Járókelő Közhasznú Egyesület szervezésében a Damjanich utca 45–47. közötti szakasza ideiglenesen közösségi hellyé alakul, ahol a korábban ott parkoló autók helyét különféle programok és közösségi események veszik át. A projekt célja létrehozni és megmutatni, milyen egy emberközpontú városi közterület. A La Lune Café előtti tér ideiglenes átalakításának ötletét az Egészséges utcák várostervezési és -fejlesztési koncepciója adta, amelynek lényege, hogy olyan közterület-fejlesztések valósuljanak meg, amelyektől az emberek jól érzik magukat, és még az egészségük is javul.

Hasonló elv mentén készültek többek között a józsefvárosi mikroparkok, illetve a Víg utca nemrég gyalogos-kerékpáros zónává alakult szakasza is, de a VIII. kerületen kívül is megjelent már a fővárosban az Egészséges utcák gondolatisága. Mi örömmel látjuk, hogy egyre több helyen jönnek létre emberközpontú közterület-fejlesztések, és sok esetben ezek már nemcsak civil kezdeményezések, hanem az adott kerület vezetése is támogatja őket.

Az Egy másik Damjanich-projekt során többek között olyan programokon vehettek részt, mint egy élő társasjáték, ahol azt nézhetitek meg, milyen nőként a városban lenni, de lesznek koncertek, mézeskalácsvásár és utcadíszítés is.

(Borítókép: Járókelő.hu - Facebook)

Címkék