Lassan véget is ér a november, kettőt pislogunk, és itt az adventi időszak. De előtte november 23. és 27. között még bőven kikapcsolódhattok a különböző jobbnál jobb programokon. Idén 20. alkalommal jön a Verzió Filmfesztivál, ahol a legizgalmasabb dokumentumfilmeken keresztül ismerhetitek meg még közelebbről a világot. Ha felráznátok magatokat, és meg is őrülnétek egy kicsit, akkor a Bohemian Betyars-koncerten a helyetek! Elcsendesedni pedig a Bordói November Nagykóstolón ér a legfinomabb bordói borok mellett.

November 23., csütörtök

20. Verzió Filmfesztivál

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált az OSA Archívum munkatársai alapították még 2004-ben, és az első vetítéssorozat olyan jól sikerült, hogy 2005-ben már a Verzió Film Alapítvány szervezte a fesztivált, és ez azóta is így van. Az idei mustra kerek sorszámú, már a huszadik lesz a sorban. A világ eközben sajnos keveset változott, és ami változott, az sem feltétlenül javult, inkább romlott. Az idei dokumentumfilmes Verziót november 22. és 29. között tartják, a budapesti helyszínek között a Toldi mozit, a Művész mozit, a Blinken OSA-t, a CEU-t és a Corvin mozit tudhatjuk.

További infók

Gimesy Péter: Paul Gauguin művészete

Gimesy Péter művészettörténész, filozófus előadása a 120 évvel ezelőtt elhunyt Paul Gauguin művészetével foglalkozik. A posztimpresszionista festő az elsők között volt, aki az európai művészet határain túl találta meg az inspirációt. Vándorlással teli élete során előbb Bretagne-ban alkotott, majd az új motívumokat egyre messzibb tájakon keresve jutott el végül Tahitire, ahol kialakította a 20. századi művészeti törekvéseket jelentősen befolyásoló stílusát.

További infók

Hálaadás napi támogatói vacsora a Babka Deliben

A protégé.mentorprogram csapata egy stílusos és emlékezetes eseménnyel készül az idei hálaadás ünnepére. November 23-án támogatói vacsorát rendeznek, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mentorálás fontosságára. A bevételt így a protégé. munkásságára fordítják.

A vendéglátók között olyan ismert szakemberekkel, egyben a protégé. mentoraival találkozhatunk ezen az estén, mint Kenderesy Nadin, Kormos Dalma, Radó András, Fazakas F. János, Galambos-Parti Regina, Nagy Zoltán, Szerepi Szabolcs, Nemesvölgyi Attila, Merker Dávid, Pallag Dávid.

További infók

November 24., péntek

BabaMama és Kid Expo

November 24. és 26. között a Budapest Arénában minden a gyerekekről és szüleikről fog szólni! A BabaMama Expo és testvérrendezvénye, a KidExpo 120 kiállítóval, színes programokkal, sztáranyukák baba- és gyerekkollekciójával, értékes nyereményekkel és rengeteg játékkal várja a családokat. Magyarország legnagyobb családi eseményére, melyet idén 15. alkalommal rendeznek meg, a belépés gyerekeknek ingyenes, a felnőttjegy pedig levásárolható az egyik legnagyobb játéküzletláncban. (x)

További infók

Bohemian Betyars-pogóbuli

A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nem csak ország-, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed, folk, freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával.

Kezdetekben igazi csavargók módjára járták körül utcazenélve Európát, mára a hazai és európai klubok és fesztiválok visszajáró vendégei, de megjárták már Kínát, Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat is. November 24-én a Dürer Kertbe invitálják a nagyközönséget egy megőrülős pogóbulira.

További infók

November 25., szombat

Dorivisy x Simon Holpert x Fabrika

November 25-én, szombaton ékszer- és kerámiakiállítással várnak bennünket a Fabrikában, amely egyben az utolsó pop-up vásár lesz 2023-ban. A cudar időre való tekintettel a szervezők készülnek forralt borral, kirobbanó jókedvvel és varázslatos bútorokkal.

Izgalmakból most sem lesz hiány, két kiemelkedő művésszel is találkozhatunk aznap: Visy Dóri magyar ékszertervező és Simon Holpert francia–magyar keramikusművész lesz jelen, aki már visszatérő vendég kiállító a Fabrikában.

További infók

Ludwig Lounge: Vigyázat, törékeny

A Ludwig Lounge eseményei ez alkalommal a Vigyázat, törékeny. Handle with Care című kiállításhoz kapcsolódnak. Kora délutántól a kreativitásé a főszerep: a Romani Design ékszerkészítő workshopján vehetünk részt, és emellett négy exkluzív programmal is készülnek a szervezők: először kurátori tárlatvezetés keretében nézhetjük meg a Vigyázat, törékeny című tárlatot, aztán irodalmi kerekasztal-beszélgetés következik Ott Annával, amit L.A. Suzi-koncert követ, és végül Kacziba Andi Crushing Destiny című performance-a zárja az estét. (x)

További infók

 A HETEDIK designvásár

November elejétől tárt kapukkal vár minket a HETEDIK, a MOARRR Budapest és a Nyolcésfél együttműködésében létrejött kiállító-, alkotó-, közösségi és projekttér. A téli, ünnepi időszakban designvásár- és tematikuspiac-sorozattal készülnek, ahol minden alkalommal várják azokat, akik már régóta vagy állandóan valamilyen különleges vagy praktikus kézműves vagy használt, retró holmi után kutatnak, kiállítóként pedig azokat, akik kínálatában ezek megtalálhatók!

A négy tervezett designvásárra nemcsak olyan kézművesek, iparművészek, tervezők és alkotók jelentkezését fogadják, akik már rutinos és gyakori vásározók, hanem azokat is, akik most először szeretnék bemutatni saját tervezésű és gyártású termékeiket.

További infók

Bordói November Nagykóstoló

Bordeaux három híres kékszőlő-fajtát adott a világnak: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot, amelyek a világ szinte összes borvidékén közkedveltté váltak. E szőlőfajták aromagazdagsága, potenciálja gyakran komplex, különleges minőségű tételekben ölt testet. November 25-én, a Bordói November Nagykóstolón ismét megítélheti a nagyközönség, hogy mennyire nagyszerűek a magyar bordói borok.

További infók

November 27., vasárnap

Téli Pagonyfeszt

Már novemberben is van mit várni: a Téli Pagonyfesztet, amin nemcsak bemutatkoznak a Pagony legfrissebb karácsonyi könyvújdonságai és játékai, de közösen belevághatunk az adventi készülődésbe is. Színpadi programokkal, kézműveskedéssel és szuper kedvezményekkel várnak minket a szervezők vasárnap a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

További infók

Duda Éva Társulat: Szabad a tánc!

A 15. évadát indító Duda Éva Társulat exkluzív támogatói gálaestet rendez a Vígszínház nagyszínpadán vendégművészek közreműködésével. A kétfelvonásos est megidézi a társulat eddigi munkásságának legfőbb mérföldköveit, valamint új, izgalmas kollaborációkat hoz létre, a tánc mellett a zene és a színház világából érkező neves vendég előadók működnek közre, többek között: Dés László zeneszerző, Lőrinc Katalin táncművész, Nagy Ervin színész, Gubik Petra színésznő, Szabó Kimmel Tamás színész, Kálid Artúr színész, Földes Eszter színésznő, Fekete Giorgio, a Carson Coma énekese, Sena DagaDub, Dinyés Dániel zeneszerző-karmester és Kolonits Klára opera-énekesnő, továbbá a FollowTheViolin, azaz Farkas Izsák hegedűművész és Szarvas Dávid zenész.

További infók

Könyvcsere a Szatyorban

November 26-án az egész nap az olvasásról, olvasásnépszerűsítésről, könyvekről fog szólni a Hadik Kávéházban. Míg a Hadikban könyvvásárt szerveznek, addig a Szatyorban könyvcserére biztosítanak lehetőséget.

További infók

Címkék