A Taanka márka a kanthát, az egyik legkülönlegesebb ázsiai kézműveshagyományt önti új formába, éppen annyit szabva, alakítva a különleges technika segítségével újrahasznosított textileken, hogy az így született darabokat mi is könnyen beilleszthessük ruhatárunkba vagy lakásunkba. Az ezernyi öltéssel rétegzett, régi szárikból kialakított anyagok tökéletesen illeszkednek a mostani slow design és upcycling trendekbe is.

A márka mögött két régi barátnő, Hoffmann Petra és Kesjár Ágnes állnak. Petra a Makers’ Market egyik szervezőjeként jól ismeri az aktuális dizájntrendeket, a kanthával közelebbi kapcsolatba kerülve pedig lenyűgözte a textil elkészítéséhez szükséges befektetett munka. Ő fertőzte meg Ágit is kanthaszeretetével, ketten együtt pedig úgy döntöttek, valamilyen könnyen befogadható formában is megmutatják a hagyományos, lassú, elképesztő energiabefektetést igénylő technika, a szeretettel végzett munka értékét.

Mi az a kantha?

A kantha egy Ázsiában, főként Kelet-Bengáliában (Banglades) és Nyugat-Bengáliában használt technológia és az ennek segítségével készült textil elnevezése. Lényege, hogy a régi, kopott szárik rétegzésével használati tárgyakat, bútorhuzatot, ágytakarót készítenek. Kézzel, futóöltések ezreivel erősítenek egymásra akár 7-8 réteg szárit, a varráshoz az anyag szegélyéből származó cérnát használva.

Így született meg a Taanka, ahol a különleges textilből öltözékeket, lakáskiegészítőket hoznak létre. Az anyag egyébként csodás, az egymáson elcsúszó és a kopással is folyamatosan változó textilrétegek végtelen számú egyedi szín- és anyagkombinációt hoznak létre, külsejük folyamatosan változik. Mivel Petra és Ági először magába a textilbe szeretett bele, a termékpalettát is az egyes anyagokban rejlő lehetőségek jelölik ki, a nagyobb darabokból kabátok, mellények, takarók születnek, a kisebb maradékokból shopperek, neszesszerek lesznek, nagyon fontos, hogy semmi se vesszen kárba. Az elkészült termékek egyébként is jól variálhatók, mivel az anyagok végét szegőszalagokkal dolgozzák el, kifordíthatók, mindkét oldalukon használhatók.

A textilek beszerzése egyébként nem is volt olyan egyszerű, több helyi beszállítóval is felvették a kapcsolatot, a közös hangot pedig furcsamód egy idősebb helyi úrral, egy nyugdíjas katonával találták meg, aki jó minőségben, a határidők betartása mellett tudott nagyobb mennyiségű kanthát szállítani. Ágiék a gyártást eredetileg Bangladesben képzelték el, most is vannak erre próbálkozások, a legjobb kapcsolat végül mégis egy magyar minivarrodával alakult ki, az itt dolgozó hölgyeket ugyanis szintén lenyűgözte az a fantasztikus mennyiségű munka, ami a kanthákat létrehozza, és szeretettel, kreatívan láttak neki a feladatnak, hogy a csodás textilből valami egyedit készítsenek. A Taankánál az is fontos, hogy az elkészült tárgyakat a vevők a leghosszabb ideig használhassák, ezért vállalják kisebb javítások elvégzését is.

A termékekkel egyébként a Makers’ Marketen és a webshopban is találkozhatunk, és noha általában a drágább árkategóriába tartoznak, ebben az esetben biztosak lehetünk abban, hogy egyedi darabot vásárolunk. A projekt tökéletesen illeszkedik a slow design és upcycling trendekbe, a legjobb benne a rengeteg munka, ami értéket ad a használt textilnek, és rávilágít azokra a személyes történetekre is, amelyek egy-egy régebbi ruhához a hordás során hozzákapcsolódnak. A lassúság és a belefektetett energia pedig a kötés, a horgolás és a hímzés európai tradícióját is megidézi, könnyen tudunk kapcsolódni hozzá. A kanthákat létrehozó végtelen mennyiségű munka és törődés túlmutat a divaton és az aktuális lakberendezési trendeken, olyan általános alapelv, amit minden kultúrában és korban értékelni tudunk. A Taanka segítségével pedig ebben a világban mélyedhetünk el.

Címkék

Elérhetőségek