Megkezdődött a munka a Zsombolyai, az Ulászló és a Kökörcsin utca által határolt saroktelken. A területen még idén egy közel 1000 m2 területű közparkot ad át Újbuda Önkormányzata, melynek terveit ma mutatták be a sajtónak.

A tervező Archabit Kft. ügyvezetője, Agg Benedek elmondta, hogy a parkban kényelmes járda készül majd, amelyet fakockával és nagykockakővel burkolnak. Az árnyékos részekre 2427 db cserjét és évelőt ültetnek, míg a naposabb területekre biodiverz növényágyás és gyepfelület kerül. A növényeken kívül a pihenéshez szükséges eszközök is lesznek a parkban, azaz padok, ülőkék, ivókút, egyedi könyvszekrény és okospad.

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere szerint a tervezés során többszörös egyeztetés történt a környéken élőkkel, a most bemutatott tervek minden érintett tetszését elnyerték, illetve arról is beszélt, hogy közpark mellett

a telek többi részére csak közhasznú funkciókat, bölcsődét és gyermekorvosi rendelőt terveznek, amire az önkormányzat pályázati forrásokat venne igénybe.

A civilek képviseletében Simonyi Balázs arról beszélt, 

az lenne a jó, ha nem különleges, hanem teljesen átlagos gyakorlat lenne, hogy egy jó ügyben a civilek és az önkormányzat együtt keresik a megoldást.

Az aktivista szerint a kerületben élők közössége sokszínű, „mindenféle választópolgár lakik itt”, akik élhetőbb, zöldebb környezetet szeretnének. Ezért arccal, névvel vállalták azt, hogy ahol élnek, azt szeretnék szebbé, jobbá tenni.

A park kivitelezése 2023. november 24-ig tart, a zöldfelület-fenntartási és parki-berendezési eszközök telepítése pedig legkésőbb december 25-ig valósul meg. A park építésének bruttó költsége mintegy 80 millió forint.

Forrás: Újbuda Önkormányzata

Címkék