A faszénen grillezett húsok, zöldségek ízét egész évben el tudnánk viselni, de itt vagyunk, Magyarország éghajlata leginkább kontinentális (egyelőre), és a fagyos teleken nem didergünk a kertben a grillrács mögött. Az áprilistól októberig tartó időszakot kihasználjuk, és tüzeskedünk, ha a lehetőség adja. Utána pedig marad a serpenyőben grillezés a következő szezonig. A hűvös időben sem kell nélkülözni, már mutatunk is egy helyet, ahol faszenes grillen sülnek a húsok, sajtok, zöldségek. Ráadásul abszolút vállalható áron és nagyon jó minőségben.

Ajdin Unkiccsal még 2015-ben ismerkedtünk meg, az akkor megújuló, legendás Balettcipő kapcsán. Bezárása után maradt a vendéglátásnál, viszont inkább a háttérben foglalatoskodott, egészen pontosan belecsöppent a filmes világba és az ottani cateringbe. Egy-két alkalommal stábokat élelmeztek, és akkor még Jakab Danival (ő most a Szabad Bisztró és a Szabad Új Hely konyhafőnöke – a szerk.) közreműködve vitték ezt a vonalat. Egyre nagyobb lett az érdeklődés, és egyszer csak azon vették észre magukat, hogy tele a naptár, folyamatos a filmes meló. Aztán Ajdin egy kisebb bisztrót is nyitott a Hősök teréhez közel, és elkélt volna egy nagyobb konyha, ahol praktikusan mehetnek a főzések, előkészületek. Keresgélt, és valami külvárosi helyszínben gondolkodott: valahol, ami földszint, jól lehet parkolni, és kicsit távolabb van. Csak háttérkonyhának berendezkedve. Ehelyett most ott ültünk a Bródy Sándor utcában, egy szuterénben, a legrosszabb parkolási körülmények között, nem egy konyhában, hanem egy grillbárban

Nem így tervezte, de ha már így alakult, akkor a 120 négyzetméteres konyha mellett egy látványgrillt is kialakítottak, rendes faszenes grillel, nem rostlapokkal. Azért azt jól ismerjük, hogy semmihez sem fogható az az aroma, amit ez a füst ad fűszerként a húsokhoz! A berendezés egyszerű, az asztalokra terítő nem kerül, de a balkáni országokból megismert egyszer használatos papír annál inkább: kolbászzsírral pecsételni is ugyanolyan jó, mint a gyerekeknek rajzolni rá. Az üzlethelyiségben van egy hangsúlyos fal sok-sok régi rádióval, ez pedig nem véletlen: amikor a Szabó Család Kifőzdéje működött itt több mint 20 évvel ezelőtt, akkor a Magyar Rádióból éhesen kiszédülő dolgozókat célozták meg. Persze, őket most is nagy szeretettel várják az Unkijában, ebédmenüzni is, mert déltől ezt is kínálnak. Két fogást 2750 forintért, hármat 3150 forintért. Igényesen, gyorsan lezavarhatóan, időt nem húzva. 

Az à la carte választék igencsak nemzetközi, és az egésznek az alapja persze a faszenes grill, amin csirke, marha, nyársra tűzött hús, hólyagosra égetett paprika, mesteri, 100%-ban marhahúsból készülő csevap (elhagyva a bárányfaggyút!) és a Belgrádból érkező pufi bosnyák lepény pirul. Van egy balkáni szekció tisztességes csevappal, pljeskavicával, Balkán burgerrel és minden hozzájuk való kiegészítővel (pl: ajvár, friss lila hagyma). De grillen sül a csirkenyárs is, a steak vagy a lágy és selymes manouri sajt is.

Nem beszélve a kolbásztrióról, amiben egy magyar, egy olaszos és egy spanyolos ízvilágú merguez kolbit találunk, savanyított, roppanós zöldségekkel, mustárral, bagettal. Burgert és szendvicset most nem kóstoltunk, de legközelebb az lesz a porondon, mert mind a csevap, mind a manouri és a kolbászkák is klasszak voltak! A tapasként feltüntetett sült kápiát és hegyes erőst is megízleltük: csupán olívaolajat, kis ecetet, leheletnyi cukrot és sót kapnak, de a füst megadja a többi fűszerezést. A sajthoz vágva nagyon jó kis vega élményt ad! Eleve menő, hogy a nagyobb húsok mellett gondoltak azokra is, akik nem vernének be elsőre 20 darab csevapot.

Őszinte a hely, minden túlbuzgás és belemagyarázás nélkül, egyszerűen kialakítva, szuper konyhával, ha éppen efféle grilles ízekre vágyakoznánk. Természetesen szörp, sör, fröccs is mehet mellé, ezért a „bar” a megnevezésben. 

Az árak nagyon rendben vannak, egy tál grillhús 2550 forinttól indul, és jól is lehet lakni a lepénnyel és a mártásokkal, savanyúval felvértezve. Szóval ha marhacsevapra, láng fölött sütött steakre, kápiára, padlizsánra vágynánk, a Bródy Sándor utcába vezessen az utunk!

Címkék

Elérhetőségek

Unkija Grill & Bar 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 13. Facebook-oldal