Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

Hamarosan megnyitja kapuit a megújult Art+ Cinema

Teljeskörűen megújulva, bővített programkínálattal várja ezentúl a mozirajongókat az Art+ Cinema és Kávézó.

Augusztus 24-én a 10. Vertigo Filmhét premier előtti vetítéseivel, Sándor Pál kultfilmjeivel és kutyabarát kávézóval nyílik meg újra a tetőtől talpig felújított és átalakult Art+ Cinema, a belváros egyik art mozija. Az idéntől a Pannonia Movie Kft. üzemeltetésében működő mozi teljes körű felújításon és átfogó átalakításon esett át, amely során nemcsak a vetítőtermek kialakítása és azok technikai felszereltsége lett modernizálva, hanem az immár kutyabarát helyszínként működő kávézó is teljesen új köntöst kapott, hogy még kényelmesebb és inspirálóbb élményt nyújthasson. 

A mozi a korábbi kettő helyett már három teremmel működik és az arányos kialakítású új termeknek köszönhetően jelentősen javult a moziélmény minősége. A több terem emellett szélesebb körű filmkínálatot is eredményez a továbbiakban. A mozi a filmklasszikusoktól a kortárs art filmeken és művészettörténeti filmeken át a családi, ifjúsági filmekig és zenei témájú mozitartalmakig széles programválasztékkal várja a közönséget, és emellett speciális tematikus események, filmhetek, fesztiválok és előadások is részét képezik a repertoárnak.

Az augusztus 24-el kezdődő nyitóhéten egy filmhét és egy retrospektív sorozat is várja a filmrajongókat. A 10. Vertigo Filmhéten a vígjátékoktól a drámán át a horrorfilmig 18 új alkotást, köztük Oscar-díjas filmeket és fesztiválkedvenc különlegességeket nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők. A filmhéttel egy időben, augusztus 24-30. között Sándor Pál retrospektív sorozat zajlik majd a moziban, olyan klasszikusokkal a vásznon, mint a Régi idők focija, vagy a Szeressük egymást, gyerekek.

Az Art+ Cinema műsorpolitikájának egyik fő pillére, hogy art filmeket is rendszeresen műsorra tűz – eredeti nyelvű, feliratos formában is – amelyek máshol már nem elérhetők. Ezek a többségében fesztiváldíjas alkotások kiemelkednek a tömegfilmek közül. Ősszel további retrospektív sorozatok keretében kerülnek vászonra a magyar filmtörténet megkerülhetetlen alkotásai: Sára Sándor, Mészáros Márta és Fábri Zoltán legismertebb munkái. Emellett művészeti ismeretterjesztő filmek is rendszeresen bemutatása kerülnek, melyek páratlanul átfogó képet festenek a művészettörténet nagy hatású alkotóinak sokszínű világáról. A hollywoodi kultfilmek sem maradnak ki a repertoárból, a tervek között szerepelnek a digitálisan felújított filmtörténeti klasszikusok újbóli bemutatása.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A