Közeledik a nyár vége, de szomorkodni nem kell, az idő szuper, programozni meg annyit tudunk, amennyit csak szabadidőnk enged, hiszen eseményekből augusztus 17. és 20. között sem lesz hiány. Olyan izgalmak várhatók, mint például a Ház vagy írás? című kiállítás, amely az utópia és az építészet kapcsolatát vizsgálja. Ha elhagynátok a hétvégén a Budapest táblát, akkor irány Szentendre, ahol kortárs iparművészeti pop-up vásár vár rátok. Szombattól kilenc napig a sporté a főszerep: kezdetét veszi az atlétikai világbajnokság. Vasárnapra, az államalapítás ünnepére is rejt az ajánlónk egy s mást, amit lejjebb görgetve csekkolhattok!

Augusztus 17., csütörtök

Raktárkisöprés a HVG Könyvekkel

Jobbnál jobb olvasnivalók várnak augusztus 17-én a pszichológia, a gasztronómia, a gyerekkönyvek, az üzlet és a menedzsment, a tényirodalom és az életrajzok világából a HVG raktárkisöprésén. Több száz kötet közül válogathatunk 10003000 forintos árakon, amíg a készlet tart.  

További infók 

Zengető Fesztivál

Idén nyáron ismét összegyűlhetünk a Fűszegi Völgyben, hogy közösen zenéljünk, táncoljunk, alkossunk, tanuljunk a Zengető Fesztiválon. A koncertek terén széles a paletta: számíthatunk vibráló jazzre és világzenére, törzsi technószettekre, folktronica live actekre. Közösségi téren workshopok, kézműves-foglalkozások várnak, de lesz előadás, színház és izgalmas beszélgetések is.

További infók

Ház vagy írás? – Utópiák nyomában a Napvárostól a Fővárosig

Mi az utópia, és mitől lehet jó? Mire tanítanak minket az irodalmi utópiák? Milyen ma is aktuális kérdéseket vetnek fel? Hogyan hat az építészetre az utópia, és tetten érhető-e idehaza a kortárs tervezői közegben? Az utópia ház vagy írás?

Ház vagy írás? című kiállítás Szántay Zsófia DLA (Nautes Architects) 10 éves kutatómunkáját foglalja össze, amely az utópia és az építészet kapcsolatát vizsgálja. A kiállítás célja az utópia mint az irodalom és az építészet határán álló, pozitív jelenség megismertetése a nagyközönséggel. Ebben az olvasatban az utópia a kortárs építészeti tervezés és kísérletezés látens mozgatója, valamint a minket körülvevő épített tér értelmezésének egy lehetséges alapja is.

Erre az utazásra hívja látogatóit a kiállítás, amely a létünk gyökereit érintő kérdések és aktuális tervezési döntések között mozog. A tárlat nemcsak építészeti és irodalmi témákat érint, hanem megjelenik benne a képzőművészet, a fotográfia, a zene és az animáció is, ezáltal szólítva meg a szélesebb célközönséget – építészeket, lakókat, írókat és olvasókat.  

További infók 

Augusztus 18., péntek

37. Mesterségek Ünnepe

Augusztus 18. és 20. között 37. alkalommal vehetünk részt az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján, a Mesterségek Ünnepén. A budai Vár polgárvárosi részén közel ezer hazai és külföldi kézműves portékáit csodálhatjuk meg, és számos látványműhelyben ki is próbálhatjuk a mesterségeket.

A rendezvény idei díszvendége Csehország, kiemelt témája pedig a népi parasztkonyha kellékei lesznek. A hangulatért koncertek is felelnek, fellép többek között a Romengo, Szalonna és Bandája, valamint a Fitos Dezső Társulat, a legkisebbek a Hagyományok Háza Fabatka Portáján találnak kedvükre valót.  

További infók 

Szentendrei Iparművészeti Agóra

Augusztus 18. és 20. között kortárs iparművészeti pop-up vásáfogad Szentendre szívében, a Független Iparművészeti Kortárs Szalon szervezésében. Porcelán, kerámia, üveg, ékszer, textil, bőr és grafikai alkotások szerepelnek a kínálatban, ráadásul az egyes alkotói folyamatok kulisszái mögé is bepillantást nyerhetünk, ugyanis három szentendrei műhely is megnyitja kapuit ezen a hétvégén.

További infók

Hollán Jazz Street

A KULT13 szervezésében, a Budapest Jazz Clubbal szoros együttműködésben egy izgalmas nyári minifesztiválon vehetünk részt, ahol a jazz legfiatalabb generációjának képviselői lépnek fel augusztus 18-án és 19-én. Pénteken a Danyi DiánaEgri János Jr. Duó, szombaton pedig Bolyki–Kiss Duó koncertezik.

További infók 

Augusztus 19., szombat

Atlétikai világbajnokság 2023

Az idei évben egy kivételesen nagyszabású sportrendezvényt köszönthetünk a városban: több mint 200 országból érkezik 2000 atléta Budapestre, hogy a sportok királynőjét ünnepelje. A kilenc napon át tartó atlétikai világbajnokságon közösen szurkolhatunk a versenyzőknek olyan versenyszámokban, mint a 100 m síkfutás, a diszkoszvetés, a súlylökés, a kalapácsvetés, a gerelyhajítás, a hármasugrás, a rúdugrás, a távolugrás és a magasugrás. A rendezvény egyik különlegessége a vadonatúj helyszín: a még építés alatt álló Nemzeti Atlétikai Központ már majdnem elnyerte végleges formáját, és nemcsak a magyar atlétika új otthona lesz, hanem zép-Európa legnagyobb verseny- és edzőközpontja is. 

A szervezők célja a Kelet-Közép-Európában először megszervezett eseménnyel a versenyző szuperhősök megmutatása és az irántuk érzett tisztelet kifejezése, de emellett mindannyiunkhoz és a fiatal generációhoz is szólni kívánnak. Miközben szoríthatunk azoknak a versenyzőknek, akik nap mint nap feszegetik az ember fizikai határait, bátorítást kaphatunk, hogy mi magunk is mozogjunk, és közelebbről megismerjünk egyes sportágakat.

magyar csapattal is találkozhatunk az eseményen: a három Európa-bajnoki érmes versenyző, Kozák Luca, Madarász Viktória és Halász Bence biztosan ott lesz a mezőnyben, de rajtuk kívül még 20-25 magyar atléta is kiharcolhatja a jogát a részvételhez.

További infók

Kenyérlelke Fesztivál

Augusztus 19. és 20. között megrendezik a hagyományosan kenyeret készítők kilencedik találkozóját Budapesten. Az esemény megrendezésének legfontosabb célja, hogy összehozza a kenyér szerelmeseit évente egy alkalommal, ahol megismerhetik egymást, és kicserélhetik tapasztalataikat.
 
A szervezők emellett arra is törekednek, hogy ismét visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A találkozó alkalmával megrendeznek egy versenyt is: az erőpróbán három olyan kategória van, amelyen bárki szabadon indulhat.  

További infók 

LavaLava x Katttarzis Open Air
 
Szabadtéri nappali-éjszakai bulin vehetünk részt augusztus 19-én a város szívében. Egy maratoni open air erejéig összebútorozik a Katttarzis és a LavaLava, hogy a Margitszigeti Kristályvíz korábbi palackozóüzemének udvarán együtt érjen minket a naplemente, majd a napfelkelte is.
 
További infók 

Augusztus 20., vasárnap

Janikovszky Piknik

Augusztus 20-án a Janikovszky Éva parkban az írónő szellemében tartott közösségi, összművészeti pikniken vehetünk részt. Az egész családnak az eseményen a helye, ugyanis 11:00-től gyerekprogramokat szerveznek, lesz felolvasás és játékos lakógyűlés, de egy szitaműhely során a kreativitásunkat is kipróbálhatjuk. 16 órától Darvas Kristóf koncertezik, majd táncházra készülhetünk, az estét pedig kertmozival zárhatjuk.  

További infók

Vacsora és tűzijáték a Sky Gardenben

Különleges eseményre invitálnak a Sky Gardenbe augusztus 20-án 18 órai kezdéssel. A város fölött lévő, tömegmentes tetőteraszon ünnepelhetünk és lazulhatunk: a séfek háromfogásos vacsoramenüvel készülnek, választható tételekből, tetszés szerint összeállítva, és egy pohár pezsgővel is kedveskednek nekünk. A naplemente után pedig közösen nézhetjük végig az ünnepi tűzijátékot, remek panorámával. (x)

További infók 

Augusztus 20. az InterContinental Budapest éttermében és teraszán

Hamarosan elérkezik augusztus 20., az államalapítás ünnepe, a nap fénypontja pedig szó szerint az esti műsor lesz, amikor a dunai hajókról fellőtt tűzijátékok varázslatos színekben borítják a budapesti panorámát. A Duna-korzó ilyenkor megtelik élettel, és ha egy igazán szuper helyről szeretnénk megnézni a tűzijátékot, akkor nem is találhatnánk jobb helyet, mint az InterContinental Budapest libanoni étterme, az ARZ Restaurant és a Corso Étterem terasza. A kilátás a Dunára hétköznap is gyönyörű, ám innen felejthetetlen élmény lesz megcsodálni a tűzijáték fényeit. Az étteremben 19 órától pazar svédasztalos vacsora vár ránk, és hogy emeljük az est fényét, egy üveg Kreinbacher Brut Magnum pezsgővel is koccinthatunk. A Corso Étterem teraszán pedig egy ízletes antipastiválogatást kóstolhatunk meg, melyet egy üveg Laurent Perrier Brut francia pezsgővel kísérhetünk. (x)

További infók 

Honnan nézzük az augusztus 20-i tűzijátékot

Az augusztus 20-i Szent István Nap csúcspontja a tűzijáték, amit a város egyik fele gyermeki örömmel vár, míg a másik menekül Budapestről. A helyükre azonban legalább annyian érkeznek vidékről és külföldről, és mindenki azért, hogy „az égi csodában” gyönyörködjön. Idén sem lesz ez másképp, és ebben a cikkünkben adunk is pár tippet, hogy honnan érdemes az égre festett fényorgiát végignéznünk.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék