Vecsés szélén egy igen értékes, és az agglomerációban egyedülálló élőhely terül el: az úgynevezett Kosboros-rét – írja a különleges területről a Magyar Madártani Egyesület.

Itt május közepétől közel 10.000 tő vad orchidea nyílik egy alig 10 hektáros területen: többségében mocsári kosborok, de találunk többféle hússzínű ujjaskosbort és pompás kosbort is.

A terület értékeit a Vecsési Madárles civil csoport alapítói fedezték fel. A kosborok megtalálása után hárman a csoportból az addigi és az újabb megfigyeléseket rendszerezték. Az interneten talált információk és néhány szakértő tanácsai segítségével kidolgozták a védetté nyilvánítási javaslatot. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a minisztérium a civilek alapos dokumentációját elfogadta, és támogatta a kérelmet. Kezdeményezésükre és hármuk hosszú munkájának eredményeképp, a város önkormányzata a napokban elfogadta az általuk kidolgozott és beterjesztett javaslatot, hogy a település szélén fekvő rétet és közvetlen környékét helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítsák.

Az 1800-as évekig itt még nagy kiterjedésű mocsaras, lápos vidék volt, de a 20. század elején lecsapolták. 

Az 1800-as évekig itt még nagy kiterjedésű mocsaras, lápos vidék volt, de a 20. század elején lecsapolták. 

A talajvízszint továbbra is rendkívül magas, csapadékosabb években tavasszal a rét nagy része víz alá kerülhet, és akár nyár elejéig megmaradhatnak tocsogós területek. Ennek, és a szomszédos cserjés, fás élőhelyeknek köszönhetően igen gazdag itt a madárvilág is. Találunk itt nádiposzátát, több réce- és partimadárfajt, gólyatöcsöt és piroslábú cankót, bíbiceket, barna rétihéját és egerészölyvet, búbosbankákat, füleskuvikot, szalakótát, gyurgyalagot, hegyi billegetőt, nagy őrgébicset és kékes rétihéját is. A védetté nyilvánított területet jellemzik még a csatornák partját szegélyző és a rét szélén található idős, odvasodó fák. Ezek több harkályfélének és másodlagos odúlakó fajoknak is otthont adnak. 

A terület fajgazdagsága és a rendkívüli kosborállomány nem csupán a természeti adottságoknak köszönhető, hanem a terület hagyományos kezelésének is. A réten kaszálás és legeltetés folyik, mely ideális az itteni kosborállomány szempontjából. A védetté nyilvánító rendelet részét képező kezelési terv is elsősorban ezt, illetve ennek legmegfelelőbb időzítését tartja szem előtt. Ez a védetté nyilvánítás példa értékű abból a szempontból is, hogy Budapest és az M0 autóút közelsége miatt egyre több logisztikai központ és ipari park épül az agglomerációban, amelynek következtében számos természetes vagy természetközeli terület tűnik el.

Forrás: Magyar Madártani Egyesület

Címkék