A csütörtök már kis péntek, úgyhogy az elkövetkezendő programajánlóinkban hétről hétre főként a csütörtöktől vasárnapig tartó eseményekre fogunk fókuszálni. Augusztus 10. és 13. között lesznek ám izgalmak: lesz denevérhang-vadászat, a múlt héten elmaradt DunaCsúszás pótlása és hullócsillagtúra is. Csütörtökön kezdődik a Sziget Fesztivál, ami egyet jelent azzal, hogy a Hajógyári-sziget átalakul egy óriási multikulturális Sziget-családdá.

Augusztus 10., csütörtök

Sziget Fesztivál 2023

Az idei év sem telhet el Magyarország legnagyobb zenei és összművészeti fesztiválja, a Sziget nélkül. Augusztus 1015. között garantáltan számíthatunk a Hajógyári-szigeten a világ minden részéről összesereglett színes közönségre és természetesen változatos programkínálatra, mely a koncertek mellett cirkuszi és színházi előadásokat, workshopokat, kiállításokat is tartogat számunkra.

Idén a rengeteg fellépő közül készülhetünk Billie Elish, David Guetta, Lorde, az Imagine Dragons, a Florence + The Machine koncertjeire, de érdemes a teljes fellépősort böngészni, ahol biztosan találunk kedvenceket.

További infók 

Papíron Budapest

Budapest 150. születésnapja alkalmából idén a hazai építészeti, urbanisztikai és turisztikai szcéna a város újraértelmezésével és értékeinek kiemelésével volt elfoglalva. Ennek eredményeképpen több olyan kiadvány is született, mely a főváros építészeti és kulturális örökségét ismerteti. Milyen új jelentésrétegeket kapott ezek által Budapest? Hogyan tudunk a városi tereinkhez 2023-ban új nézőpontokból közelíteni? Augusztus 10-én a Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben ennek járhatunk utána.

A 19:30-kor kezdődő eseményen Fürdős Zsanett újságírónk beszélget Balogh Máté Andrással, Török Andrással és Zubreczki Dáviddal. A beszélgetés előtt pedig az 5 műtárgy az építészetről című, építészeti témájú szubjektív műtárgysétán vehetünk részt, hangolódva az eseményre.  

További infók 

Nyár végi madárgyűrűző akció a Naplás-tónál

Augusztus 10-től 30-ig mindennap csatlakozhatunk a Naplás-tónál szervezett madárgyűrűző akcióhoz. A program hajnaltól kb. délelőtt 10 óráig, illetve este 7 órától naplementéig tart majd, az időjárás függvényében. 

További infók 

Augusztus 11., péntek

Állatkerti Fesztivál 2023

Fesztiválhangulat fog uralkodni a Fővárosi Állat- és Növénykertben augusztus 9. és 13. között, a második alkalommal megrendezett Állatkerti Fesztiválon. Napközben családi programokkal, délutánonként koncertekkel, majd az este folyamán izgalmas előadásokkal várnak a szervezők a Főkaputéri nagyszínpadon.  

További infók 

Városháza kertmozi: Oppenheimer

Augusztus 11-én, pénteken is mozizhatunk a csillagos ég alatt, a Városháza díszudvarán. Christopher Nolan legújabb filmjét nézhetjük meg, az Oppenheimert. A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan-terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért volt felelős.
 
További infók 

Damara

A nehezen behatárolható stílusú, magyar altert, olasz szintipopot, pop-rockot, indie-t megidéző Damara zenekar a fiatalok problémáiról zenél: megfelelési kényszerről, szorongásról, pánikról, szerelemről, félelemről, felnövésről. Augusztus 11-én, pénteken a PONTOON-on hallhatjuk őket.

További infók 

Augusztus 12., szombat

Babar After 2023

Babarozók lepik el a Turbinát augusztus 12-én, amikor egy afterbulival és kis nosztalgiával emlékeznek az idei Babar Fesztiválra. Ha valamiért nem tudtunk részt venni a júniusi eseményen, most a fővárosban kóstolhatunk bele a hangulatba, hogy eldönthessük, megvesszük-e a 2024-es fesztiválra szóló jegyeket. 
 
További infók 

Denevérhang-vadászat

Tudtad, hogy a denevérek a második legfajgazdagabb emlőscsoport a világon? És azt, hogy Magyarországon nem vérrel táplálkozó fajok élnek?

Ehhez hasonló tényeket és tévhiteket tisztázhatunk majd – melyek a denevéreket lengik körül már évszázadok óta – egy kellemes nyár esti sétán a Vácrátóti Botanikus Kert ősi fái alatt augusztus 12-én. Ezen a programon megismerhetjük a rejtélyes éjszakai emlősök életét, láthatunk majd szürkületben portyázó és táplálkozó állatokat a kerti tó közelében. Különleges műszerekkel belehallgathatunk a denevérek éjszakai csevegésébe, mely az emberi fül számára nem lenne hallható. Végül – ideális esetben – egy vállalkozó kedvű egyed közelebbi szemügyre vételére is lehetőségünk nyílik.

További infók 

Kiruccanás Budapestről – Héttorony táncszínházi előadás

A tavalyi évben 65. jubileumát ünneplő Duna Művészegyüttes hivatásos néptáncosokból és hangszeres művészekből álló együttes, mely kiemelt céljának tartja, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, ledöntse a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat és ráébressze a nézőket annak sokoldalúságára, művészi kifejezőerejére.

A Duna Művészegyüttes egyik kiemelten fontos produkciója, a Héttorony – Makovecz Imre emlékére című táncszínházi előadás arra vállalkozik, hogy Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész gondolkodásmódját, műveinek komplexitását a tánc nyelvén fogalmazza meg. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 12-én 21 órától láthatja a közönség a Duna Művészegyüttes produkcióját. Az előadásban közreműködik Vecsei H. Miklós és az Etnofon Zenei Társulás. (x)

További infók 

SUP Budapest Hullócsillagtúra

Augusztusban, a hullócsillagok hónapjában kevés jobb természetközeli programot tudunk elképzelni, mint egy sötét, fényszennyezéstől mentes helyen kémlelni az eget. 11-én és 12-én SUP-ot ragadhatunk, és kievezhetünk az Egyfás-szigetre még naplementében, majd gitározás, tűzrakás és szalonnázás mellett pihenhetünk meg. Ott is alhatunk – ez esetben napfelkeltében evezünk vissza a Római-partra, de éjfélkor is lesz lehetőségünk elhagyni a helyszínt.  

További infók 

Augusztus 13., vasárnap

Augusztusi WAMP design vásár

Az augusztusi WAMP design vásáron 13-án vehetünk részt, a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatal, családos, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje dizájnnal foglalkozó magánkezdeményezése, amely kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.

További infók

DunaCsúszás 2023
 
Idén is lecsúszhatunk augusztus 13-án a Dunán, Nagymaros és Verőce települések között. Érkezhetünk gumibelsővel, matraccal, amivel kényelmesen megtehető a táv, de SUP-on is evezhetünk.

Szórakozás közben érdemes a tájat is figyelni, a Dunakanyar rengeteg látnivalót kínál: többek között megleshetjük a vízből a Salamon-tornyot, a visegrádi fellegvárat, a Szentendrei-szigetcsúcsot, egy kavics- és homokszigetet, illetve az Ybl Miklós-támfalat.  

További infók 

Kedves Zsámbék! – Természet–falu–város

A Zichy-kastély ősfás udvarának szabadtéri színpadán idén nyáron is szemtanúi lehetünk az irodalom és a zene találkozásának, ahogy nagy magyar színészek és zenészek idézik meg nagy költőink gondolatait.

Augusztus 13-án, vasárnap a Kedves Zsámbék! zenés felolvasószínházi sorozat újabb eseményén vehetünk részt, melynek címe Természet–falu–város, avagy nagy zarándoklat és utazás nagy költőink életművében. Ez az előadás utazás lesz térben és időben egyaránt, a klasszikustól a kortársig. És akikkel utazunk: Trill Zsolt, Hámori Gabriella, Csákányi Eszter és Csorba Lóránt/Lóci, akik egészen különleges vidékekre hívnak bennünket.  

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék