Kezdődik a nyár legszebb időszaka, augusztus 3. és 13. között több mint 70 helyszínen, közel 150 program várja majd a csillagos égbolt szerelmeseit.

Az ország amatőr és hivatásos csillagászai a nyár legvarázslatosabb éjszakáin invitálnak a csillagok alá: az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kínál látványos és izgalmas kalandokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Augusztus 3. és 13. között több mint 70 helyszínen, közel 150 program várja majd a csillagos égbolt szerelmeseit. A kínálatban szerepelnek távcsöves bemutatók, csillagászati előadások, és természetesen hullócsillaglesek is – ehhez pedig olykor még a várostól sem kell messze menni.

Immáron 4. alkalommal kerül megszervezésre a Csillagok Alatt programsorozat, amelynek célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt különösen jó alkalom nyílik arra, hogy az égi jelenségeket kémlelhessünk: ebben az időszakban megfigyelhető például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy elcsípjük a Perseidák meteorraj tagjait. Utóbbi maximuma augusztus 12-re esik, amikor is – ideális körülmények mellett – akár tucatnyi hullócsilalgot is láthatunk.

Az egyes programok helyi szervezői között találunk bemutató csillagvizsgálókat, egyéni amatőrcsillagászokat, csillagászati egyesületeket és klubokat, kulturális intézményeket és sok más civil egyesületet is. A helyszínek hasonló sokszínűséget mutatnak, hiszen belvárosi járdacsillagászat ugyanúgy szerepel a programok között, mint a természetbe vezető éjszakai túrák. Az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot két szegedi csillagász, dr. Barna Barnabás és Ordasi András indította 2020-ban, azzal a szándékkal, hogy összefogják a bemutatóhelyek és az amatőr csillagászok erőfeszítéseit és minél többekhez juttassák el az ismeretterjesztő célú látványos bemutatókat. 

Az idei Csillagok Alatt számai még a tavalyi csúcsot is meghaladják: 64 csapat 80 helyszínen összesen 150 programot valósít meg augusztus 3. és 13. között. Az igazi tűzijáték az augusztus 12-i Perseida maximum idején lesz, ekkor – ha az időjárás is kedvező – 30 helyszínen készülnek az égi látványosságok prezentálására. A programsorozat budapesti támogató intézménye, a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges Csillagkapu eseménnyel készül az augusztus 12-i csillaghullásra, ahová ezúttal a korábbi évekkel ellentétben nincs létszámkorlát, már 17:00-tól várnak szeretettel minden érdeklődőt!

A főváros sem marad ki az élményekből, 

A főváros sem marad ki az élményekből, 

az újpesti Leveldulapark és az óbudai Polaris Csillagvizsgáló mellett Százhalombattán, Gyálon és a Normafán is távcsövek fogják várni az érdeklődőket. A programsorozat célja, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a távoli Univerzumot, mindeközben pedig a csillagászati ismeretterjesztés is megmutathassa magát. További információk itt.

Címkék