Múlt héten adták át Újlipótvárosban a XIII. kerület új parkját, mely a Thurzó park nevet kapta, az 5000 négyzetméteres területet határoló négy utca (Visegrádi, Ipoly, Hegedűs Gyula, valamint Thurzó) egyikéről. A zöldberuházás egy ökojellegű, egyedi tervezésű közparkot eredményezett, mely rekreációs funkciókkal és okosváros-szolgáltatásokkal is rendelkezik. Az pedig mindig jó érzéssel tölti el az embert, amikor azt tapasztalja, hogy egy üres (és értékes!) telken nem egy újabb irodaházat vagy bérházat húznak fel, hanem hangulatos közparkká fejlesztik.

707 millió forintból és alig egy év alatt készült el Újlipótváros új közparkja, a Thurzó park, melynek helyén sokáig egy ronda, murvás parkoló állt. Az sem tűnt el, csak a szomszédos tömbbe költözött, ahol pedig egy szerelőműhely állt, ami mintha az 50-es évekből maradt volna ott. Pár évig a környéken éltem, nap mint nap jártam arra, s mindig arra gondoltam, hogy ezt a szép Újlipótvárost elcsúfítja ez a két, egymás mellett álló tömb – és a XIII. kerületi önkormányzat mintha csak meghallotta volna évekkel ezelőtti gondolataimat. 

A új parkkal kapcsolatos egyik büszkeség, hogy a 80%-át növényzet borítja. Összesen 77 fát ültettek: a juhar, a gyertyán, a berkenye, a hárs, a tűlevelű fenyő mellett olyan különlegességek is helyet kaptak, mint a tulipánfa, a szamócafa, a japán naspolya vagy a liliomfa. A területen elsősorban a cserjék uralkodnak: 3 ezer kisebb, 109 látványos (például füge, gránátalma, babérmeggy, rododendron, kivi) és 256 örökzöld cserjét telepítettek a parkba, továbbá 3700 évelőt és 4500 díszfüvet is elültettek. A park öntözéséről automata locsolórendszer gondoskodik, a burkolt felület kétharmada vízáteresztő. A közvilágítást energiatakarékos LED-lámpákkal oldották meg, a biztonságra pedig 6 térfigyelő kamera ügyel. 

A Thurzó park ökoparkjellegű, erre utal a természetközeliség, a természetes felületképzés, a klímavédelemre és a fenntarthatóságra törekvés, valamint az okosváros-szolgáltatások. A park nagy előnye, hogy bár belátható szinte az egész, mégis – különböző funkciójú és méretű – mikroterek szabdalják fel, ahol, ha akar, a többi parklátogatótól elszeparálódhat az ember. E terekben függőágyak, padok, székek, napozóágyak és piknikasztalok találhatók. Ezeken kívül van még a parkban ivókút, palacktöltő, madáritató csobogó, párásító szikla és csobogó is. A gyerekeket is várja pár remek játék: alagútfatörzs, rajzfal, csocsóasztal és faszerkezetű óriáshinta. A bringások számára 13 kerékpártámasz és egy szervizpont is a rendelkezésre áll. Természetesen illemhelyek és pelenkázó is van a parkban, ráadásul mindegyik akadálymentesített.

Most azon túl, hogy szerencsére egy hatalmas és addig gyakorlatilag kihasználatlan, ronda terület helyén nem egy csupa üveg, beton épületet kell nap mint nap bámulni, hanem egy tényleg hangulatos és színes parkot, az már boldogság. De le is teszteltük a helyszínt, ahol jó egy padon ücsörögni, megpihenni a függőágyban és még csocsózni is. A Thurzó park alkalmas arra, hogy egyedül eltöltsön itt az ember 1-2 órát, meg arra is, hogy társaságban legalább ugyanennyit. Olvasgatni, felhőket bámulni, beszélgetni, gondolkozni, semmit sem csinálni vagy egyszerűen csak csendespihenőzni is tökéletes terep. 

Forrás: XIII. kerületi önkormányzat

Címkék