Az idő végre-valahára felmelegedik május 18. és 24. között, így több szabadtéri programot, teraszozást és koncertet remélhetünk a következő napokban. Egy csütörtöki Ricsárdgír-koncerttel elűzhetitek az esőt, de a hétvége is masszívnak ígérkezik olyan eseményekkel, mint például az Ukmukfukk Zinefeszt a Gólyában vagy az aqb Open House kétnapos fesztiválja, melynek hívószava idén a reneszánsz. Emellett ha továbbpörgettek, akkor láthatjátok, hogy egy nem kis sörfesztivál is kezdetét veszi hamarosan, és a magyar fotóművészet iránt érdeklődők is örülhetnek a Mai Manó Ház közelgő kiállításmegnyitójának.

Május 18., csütörtök

Az utolsó Ricsárdgír-koncert

12 év után a Ricsárdgír végleg befejezi kedves és mókákkal teli ámokfutását. Május 18-án a Budapest Parkban velük búcsúztathatjuk el ezt a sűrű időszakot és az ArtFartot, szabadon engedhetjük a Koalát, a Ricsárdgír trashcirkusz pedig végleg bezárja kapuit.  

További infók 

Art Disco x NACO

Május 18-án szemtanúi lehetünk a zene és a művészet egyedülálló fúziójának. Ezúttal a DOJO ad otthont az Art Discónak. Nem egy szokványos buliról van szó: több mint 10 kivételes festményt mutatnak be a Nagyházi Kortárs Galériából (NACO), hogy még magasabb szintre emeljük a bulizás és a kiállítások élményét, majd Yoless, Raasa és Colbora b2b Hoffmann biztosítja a zenét.  

További infók

Május 19., péntek

Artmozik Éjszakája

Május 19-én, pénteken a Budapest Film filmszínházai közül a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig nézhetünk értékes és izgalmas filmeket az idei Artmozik Éjszakáján.

mozimaratonon többek közt premier előtt vetítik az Akkor éjjel című francia krimit, visszatér a mozikba David Lynch Dűnéje, Quentin Tarantino Jackie Brownja és sok más mellett Martin Scorsese kultikus zenei dokumentumfilmje, Az utolsó valcer is. De az olyan, az országos bemutató előtt elcsíphető alkotások mellett, mint a Nem kapjátok meg a gyűlöletem és a Röfi, sikerfilmeket is megnézhetünk, például a Moonage Daydreamet, de nevethetünk a Kokainmedvén, izgulhatunk Larryért, s ámulhatunk a ron.  
 
További infók

PesText Nordic

PesText idei első nagy dobása egy, a Skandináv Házzal közösen szervezett kétnapos tavaszi fesztivál, a PesText Nordic. A Skandináv Ház idén ünnepli húszéves fennállását, ennek apropójából született meg a május 19-én és 20-án a Három Hollóban zajló programsorozat ötlete. A PesText Nordic a skandináv irodalom számos ismert és izgalmas képviselőjét hozza Budapestre. Érkezik például Sissel-Jo Gazan Dániából, Lilja Sigurðardóttir Izlandról, de hallhatunk skandináv versekből ihletett improvizációs előadást, és megnézhetjük a Between the Lines című svéd irodalmi kiállítást is.

További infók  

IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált, amelyen május 19. és 21. között vehetünk részt, a Gödöllői Királyi Kastélyban. A fesztivál idei témája a Víz-hangok. Több izgalmas előadást hallhatunk például olyan témákban, mint a vízpazarlás vagy a hazai vizek élővilága. A Kék Bolygó Akadémia is készül a fiataloknak és a családoknak ismeretterjesztő programokkal, de lesz fotó- és filmes workshop, az akvárium és labor nevű helyeken pedig tematikus interaktív foglalkozások várnak.  

További infók 

Be Massive a Badhannában

Be Massive bulisorozat következő állomása a Badhanna lesz, amely a korábbi tapasztalatok alapján a csapat kedvenc klubjává avanzsált. Május 19-én egy hajnalig tartó szórakozásra hív minket a három felelős DJ, Metha, Lenny Lenoks és Avika.  

További infók  

Isten szerepében: Alföldi Róbert

A Mindenható Alföldi Róbert bőrébe bújva érkezik hozzánk Magyarországra, hogy megossza gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól. Két arkangyala, Mihály és Gábriel segítségével válaszol az időközben felmerülő nézői kérdésekre, és ismerteti az Univerzum-projekt fejlesztésének további lépcsőit is. Mivel az emberiség egyre távolabb kerül a több ezer éve lefektetett parancsolatoktól, egy új, modernizált Tízparancsolatot hirdet, és a létezés alapvető kérdésein, az emberiség alapértékein keresztül közelít mindennapjainkhoz, miközben kulcskérdéseket fogalmaz meg. Isten nem csupán rávilágít bűneinkre, de miközben kritikát gyakorol az emberiség felett, beismeri saját hibáit is.

Az Átriumban lassan három éve hatalmas sikerrel futó, Isteni végjáték című előadás főszerepét Alföldi Róbert játssza. A Magyarországon hatalmas sikerrel futó David Javerbaum-darab a szerző által indított Twitter-csatorna, a @TheTweetOfGod ötletéből született. (x)

További infók

Május 20., szombat

Ukmukfukk Zinefeszt

Májusban hetedjére rendezik meg az Ukmukfukk Zinefesztet, amikor előtérbe kerülnek a külföldi kiadók, különös tekintettel a régióban működő műhelyekre. Athéntól Amszterdamig mindenfelől érkeznek zinesek a Gólyába.

19-én a Kisüzemben a Sleep On It Press athéni zinekiadó rizóprintjeinek kiállításával nyitják meg a fesztivált, a hétvége további részén pedig zinevásár és izgalmas kísérőprogramok várnak ránk. Lesz rajzszakkör, Uki buli és portréautomata is.  

További infók 

Renaissance – aqb Open House

Az aqb immár hagyományossá vált minifesztiválja, az Open House keretében ismét megnyitja a közönség előtt műtermeit és alkotótereit. Különleges kiállításokkal, zenei eseményekkel és egyéb produkciókkal várnak bennünket az egykori Haggenmacher-sörgyár épületegyütteséből kialakított budafoki kreatív központban.

A fesztivál hívószava idén a reneszánsz, amely egyszerre önbeteljesítő jóslat és vágy egy sosem volt művészeti kor visszatérte iránt. Hiszen a ház állandó alkotói és vendégművészei mindannyian a folyamatos újjászületés előmozdítói, így a környezet is velük együtt változik. A pincerendszertől a tetőteraszig, az udvartól a galérián át a zenei stúdiókig bejárható tér idén új helyszínnel bővül: a parkká varázsolt hátsó kerttel.  

További infók 

TASTE Finland pop-up étterem

Finn Nagykövetség május 20-i programján a gasztronómián keresztül kerülhetünk közelebb a finn kultúrához. A TASTE Finland esemény idén ökológiai témát kapott. A már bevett szokás szerint idén is lesz húsos és vegetáriánus opció, valamint desszert. Az ételeket az Ålands Yrkesgymnasium diákjai készítik el. Åland egy Finnországhoz tartozó, autonóm szigetcsoport, ahol az ott élők hozzászoktak, hogy az összes megtermelt élelmiszert hasznosítják.

Az eseményen a Rejiji Pince finom borait is megkóstolhatjuk, a péksüteményeket és a kávét pedig az északi stílusú nor/ma hozza el. Az eszem-iszom mellett játszhatunk mölkkyt (vagyis finn tekejátékot), és a garázsvásár kincseire is érdemes lesz vetni egy pillantást.  

További infók 

Historical Tales with Worakls² (FR)

Május 20-án egy szuper bulival hangolódhatunk a nyárra. A francia dj, Worakls érkezik a Historical Tales következő eseményére, a Budai Várba. Kevin Rodrigues sajátos stílusát nem lehet összetéveszteni: a klasszikus zene és dallamos techno keverékével fogja izzítani a hangulatot.

Ahogy az esemény címéből is kiderül, Kevin Rodrigues ezúttal WORAKLS² produkcióját hozza el nektek, ami egész pontosan az ő és Antonin Winter csellista duóját takarja. Ami biztos: óriási show ígérkezik egy gyönyörű helyszínen, az UNESCO világörökség részét képező Budai Várban.

És hogy egy percig se maradjunk zene nélkül a Secret Factory-t és Denes Tothot is köszönthetjük majd az eseményen. (x)

További infók 

Május 21., vasárnap

Kezdd a napot Csodaországban!

Mi történik abban az esetben, ha egyszerűen a kereslet alakítja ki a kínálatot? A VII. kerület kellemes, fiatalos kávézó-dizájnbolt hibridjével, a Vinyl & Wooddal valami hasonló történt, ugyanis amint elkezdtek ízletes villásreggeliket készíteni, a közönség lelkesebb lett, mint valaha. Így váltak brunchra specializálódott, teljesen nemzetközi találkozóhellyé. Így egy multikulturális reggeli reményében nem kérdés, hogy hova kell menni vasárnap!

További infók 

Bar Show Budapest

Május 21-én ötödik alkalommal vár Budapest legnagyobb bárkulturális rendezvénye a Millenárison. Idén is több tucat standnál kóstolhatunk minőségi párlatokat és koktélokat, változatos italfajtákat a whiskytől a ginen és a rumon át a konyakig. A kóstolások mellett masterclasson és nyílt előadásokon vehetünk részt, és sor kerül a Flair és Koktél Magyar Bajnokság döntőjére és az ünnepélyes díjátadóra.  

További infók 

Csinibaba Táncdalfesztivál

A Katona József Színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából egészen új vizekre evez, és belekóstol a koncertek világába. A Vajdai Vilmos rendezésében, Schnabel Zita látványtervei és Giliga Ilka stylist elképzelései alapján megvalósuló élő zenei műsor lényege, hogy a Katona társulata olyan, a Parkban is gyakran megforduló vendégénekesekkel, mint Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company), Beck Zoli (30Y), Fekete Giorgio (Carson Coma), Járai Márk (Halott Pénz), Jónás Vera (Jónás Vera Experiment), Lábas Viki (Margaret Island), Németh Juci (Budapest Bár), Péterfy Bori, Sena (Irie Maffia) és Vitáris Iván + Balla Máté (Ivan & The Parazol) kiegészülve hívja életre a hatvanas évek táncdalfesztiváljait, különös tekintettel az 1967-es ikonikus eseményre. Május 21-én a Budapest Parkban vehetünk részt a Csinibaba Táncdalfesztiválon.  

További infók 

Május 22., hétfő

Pentatonix (US), special guest: Ellie Dixon (UK)

A háromszoros Grammy-díjas Pentatonix a capella formáció sorra halmozza a sikereket: lemezeiket több tízmillióan kapkodják el, videóik összesen 4,5 milliárdos nézettséggel rendelkeznek, és sorra töltik meg az arénákat világszerte. Most pedig végre (először) Magyarországon koncerteznek, május 22-én a Budapest Arénában. Vendégként pedig Ellie Dixont hallhatjuk.  

További infók 

Budapest Beer Week

Egy teljes hetet szentel a kézműves söröknek az idei Budapest Beer Week. A különböző típusú kézműves söröket és a sörfőzdéket ünneplő fesztiválon május 22. és 28. között vehetünk részt. A főbb eseményekre, mint például a korlátlan kóstolókra és az afterpartykra május 26-án és 27-én kerül sor a Dürer Kertben, vasárnap pedig ingyenesen látogatható ráadásnappal zárhatjuk a fesztivált. A tervek szerint 2023-ban is 45 főzdét látnak vendégül a világ minden tájáról az eseményre, és napi 4 sör kerül csapra korlátlan kóstolási lehetőséggel, 14 és 20 óra között.  

További infók 

Május 23., kedd

Superar támogatói szuperkoncert

Superar Magyarország ingyenes kórus- és zenekari foglalkozásokat kínál olyan gyerekek számára, akik szociális környezetük miatt jellemzően nem jutnak jó minőségű (zene)oktatáshoz, ezzel teremtve lehetőséget tehetségük kibontakoztatására, közösségi élmények, zenei tudás megszerzésére.

A növendékek május 23-án magyar zenészekkel közösen lépnek az Akvárium Klub színpadára: az Ivan & The Parazol, a Lóci Játszik, Giorgio a Carson Comából, Pátkai Rozina, VENI és Hegedűs Józsi adják egymásnak a mikrofont egy közös show keretében. Az előadókhoz egy-egy közös szám erejéig a superaros gyerekek is csatlakoznak, énekkel, gitárral, ukulelével.

További infók 

Május 24., szerda

Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia

Mint Te és Én című kiállítás a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium különböző határátlépéseit mutatja be 30 fiatal fotográfus közel 100 korszakalkotó művén keresztül.

Mai Manó Házban megrendezett tárlat a fotográfia eszközével megjelenített egyéni hangok bemutatására törekszik egy nemzedék személyes, korszakos megélésein keresztül. A kiállítás azt vizsgálja, hogy van-e koherencia az 1980 utáni korszak sajátos politikai légkörében született, a digitális bumm pillanatát testközelből megtapasztaló, annak termékeit készségszinten használó egyének megéléseiben? Beszivároghatnak-e tudat alatt ezek a megélések a fotográfusok munkáiba?  

További infók 

Mísia (PT)

A portugál néplélek zenei leképeződésének, a fadónak számos árnyalata létezik. Ebben a világszerte népszerű urbánus folkzenei műfajban az énekhang a központi elem, az hozza felszínre az emberi lélek titkait, amelynek Mísia is nagy ismerője.

Az énekesnő a keserédes, melankolikus-nosztalgikus fadohagyományt modernizálta, a stílusban korábban nem használt hangszerekkel, a portugál mellett más nyelvű szövegekkel és akár más műfajokból beemelt hatásokkal. Az 1990-es évek eleje óta aktív énekes tehetségével gyorsan a műfaj egyik elismert nagysága lett, a műfaj klasszis szövegírói, például João Monge, sőt a Nobel-díjas portugál író, José Saramago is szerzett neki énekelnivalót.

2022-ben jelent meg Animal Sentimental című lemeze és könyve, amelynek turnéjával érkezik május 24-én a Müpába. A friss anyagokra épülő színpadi előadást pedig rövid monológokkal spékeli meg, amelyek kapcsolatot teremtenek a dalok és a könyvben elmesélt történetek között.   

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék