Keresés EN

Szabadidő

Heti programajánló – Food Truck Show, Waldorfeszt Nap-Éj, Líra Könyv Raktárvásár

A május 4. és 10. közötti napok sok lehetőséget tartogatnak, hogy megünnepeljük végre az igazi tavaszi idő beköszöntét. A hétvégén örömtáncot lejthetünk például a Hajógyári-szigeten a CityMatiné nappali buliján, de a Waldorfeszt is gondoskodik egy természetközeli egynapos táncról a Pilisben. Ezenkívül koncertet, vásárt, érdekes színházi előadásokat és nem mindennapi kiállítást is rejt az ajánlónk!

Május 4., csütörtök

Harcsa Veronika és Szabó Réka / Tünet Együttes: Láthatatlan vagyok

Harcsa Veronika és Szabó Réka, a magyar művészeti élet két nehezen besorolható alkotó-előadója – egyikük a zene, másikuk a tánc, a színház, a film területéről – nem először dolgozik együtt. A Tünet Együttes Afterparty című előadásában a hang és a mozdulat egyidejű születésével és egymásra hatásával kísérleteztek, majd a Tavaszi Fesztiválon léptek fel Bárcsak duett című performance-ukkal.

május 4-i előadásukban az Auróra Feminista Fesztiváljára készített improvizációs előadásukat, a Láthatatlan vagyokot gondolják tovább, melyet személyes, női létüket meghatározó történeteikből, érzéseikből inspirálódva hoztak létre. Az előadásban Erdős Virág és Kassák Lajos versei hangoznak el.

További infók 

Mordái a Turbinában

Mordái a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás együttes, Sebő-együttes stb.) táplálkozó folk-rock zenekar, melynek vezetője a Middlemist Redből is ismerős Nóvé Soma. Hangvételében az útonállók sötét szellemiségét idézi meg. A zenekar következő koncertjén május 4-én a Turbinában vehetünk részt.

További infók 

Május 5., péntek

Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválja

Május első felében egy különleges kulturális eseményt köszönthetünk: 5. és 19. között szervezik meg a Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválját. A rendezvény létrejöttét II. József, a kalapos király ihlette, aki híres volt rendhagyó és különös törvényeiről, melyeket alattvalói nem bírtak megemészteni. Így a programban részt vevő független, alternatív társulatok is olyan előadásokkal fognak a székhez szögezni minket, melyek az itthoni uralkodó színházi hagyományoktól eltérően, rendhagyóan közelítik meg a színházat mint intézményt és művészeti médiumot.

A fesztivál három szekciója közül az egyik a színpadi dramaturgia megszokott, lineáris, frontális és történetközpontú kereteit rúgja fel, mint például a Helytelenek társulat Illúziók című előadása. A másik a színház és a technológia kapcsolatával kísérletezik, ilyen a Párkerpéter, illetve helyet kapnak olyan előadások is, ahol a művészek a színpadi folyamatok eseményszerűségére helyezik a hangsúlyt, többek között Tózsa Mikol Isten, haza, konyha című előadásában.

További infók 

Lajkó Félix szólókoncertje

Ha létezik határtalan zene, akkor Lajkó Félix koncertjén, május 5-én a Magyar Nemzeti Múzeumban egészen biztosan azt fogjuk hallani: a hegedűművész egy olyan személyes, belső világba enged betekintést, amely egyértelműen csak az övé. Szólókoncertjein találkozhatunk eszméletlen virtuozitással, banális zenei témákkal, váratlanul felbúgó füttyel, szerenáddal és valahonnan már jól ismert – örök időket idéző – dallamokkal is. A művész a hegedűn való szólójátékot egy befejezetlen kísérletként éli meg, mely soha nem lehet tökéletes, soha nem lehet véges.

További infók 

Kincsem+ Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show 2023

15 ország ízeit felsorakoztató 50 food truck, lóversenyek, agárversenyek, gyerekprogram és 40 zenei program vár bennünket a Food Truck Show idei kiadásán.

A finom falatok mellett különböző izgalmas futamokat is élvezhetünk: pénteken az ország leggyorsabb agarai állnak a starthoz, szombaton ügetőfutamokkal készülnek a szervezők, vasárnap pedig a telivérek kerülnek főszerepbe. Megnézhetjük a Magyarország–Lettország férfi válogatott rögbimérkőzést, míg a sátorban az I. Magyar Pizzakészítő Bajnokságot tartják. A gyerekeket ingyenes programok várják, állatsimogató, pónilovaglási lehetőség, kézműves-foglalkozások, arcfestés, a hangulatról pedig folyamatosan utcazenészek és street art fellépők gondoskodnak.

További infók 

Május 6., szombat

Cinema Hall Season Closing: Fideles (US), Brina Knauss (SI)

Egy újabb bulin vehetünk részt május 6-án 22 órától Cinema Hallban. Érkezik ezen az estén a Fideles duó és Brina Knauss Szlovéniából, a helyi fellépők pedig Mateo & Spirit, Metha, Indigo Theory, Justrice, Dubecticut és Robert Makai lesznek.

További infók 

Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál
 
báboké lesz a főszerep május első felében: 6. és 19. között rendezi meg ugyanis a Budapest Bábszínház az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált. A nyitórendezvényen 17 órától lezárják az Andrássy utat, amelyet óriásbábok lepnek el. A LA FAM spanyol társulat egy különleges, ötméteres, robotikus Achilles bábbal érkezik a felvonulásra, amelyhez a Budapest Bábszínház Helló, Héraklész! című előadásának óriásbábjai is csatlakoznak.

A fesztiválra a szakma nagyjai érkeznek szerte a világból, például Duda Paiva holland bábművész, Stephen Mottram Angliából vagy a dél-afrikai származású Janni Younge. De láthatunk előadásokat Franciaországból, Lengyelországból, Spanyolországból, Mexikóból és a határon túlról is. Fiatal, pályakezdő bábművészek is bemutatkoznak a budapesti közönségnek, többek között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri másodéves bábművészet szak hallgatói, akik egy vizsgaelőadásukat mutatják be.

További infók 

Waldorfeszt Nap-Éj 2023

A tavaszt ünnepelhetjük a Pilisben, a Szentendre fölötti Dömörkapun május 6-án. A Waldorfeszt szervezői most ismét egy egynapos táncra invitálnak minket a természet közelében. A hangulatról a jó zene gondoskodik, fellép ugyanis ezen az alkalmon Nora Matisse feat. Vázsonyi János, Suhov aka Bété, Bodoo, Fánni Bácsi, Labek & Chrobak.

Ha nemcsak bulizni akarunk, de szívesen túráznánk is egyet, azt is megtehetjük a Rügy Egyesület 5-i Holdkelte túráján.

További infók 

A Café Liszt bemutatja: közvetítések a londoni Covent Gardenből az Aria Hotel mozitermében
 
Ha tavaszi vagy kora nyári programokat keresünk a fővárosban, akkor biztos, hogy nem fogunk unatkozni, de ha valami igazán különleges élményre vágyunk, akkor mindenképpen látogassunk el az Aria Hotel Budapestbe. A szálloda zenei tematikájú kávézójában, a Café Lisztben pompás reggeli vár minket a hétvégéken, utána pedig a londoni Covent Garden csúcsminőségű opera- és balettközvetítéseit élvezhetjük: a Csipkerózsikát, a Figaro házasságát vagy A trubadúrt is megnézhetjük a tavaszi és a nyári élő közvetítések során. (x) 

További infók 

CityMatiné – Hajógyári-sziget

Május 6-án a nappali bulizók egyik kedvenc partisorozatának újabb eseményét tartják meg a Hajógyári-szigeten. A nappali open-air rendezvénysorozat rezidensei Sobek, Captain Knuckles és a Monolit duó, emellett pedig más tehetséges DJ-k is fellépnek, sőt nemzetközi előadókat is szoktak hívni, ezúttal például TOTO CHIAVETTA egyenesen Olaszországból hozza el a táncra invitáló ütemeket.

További infók 

Május 7., vasárnap

Steampunk Design Market

Május 7-én a steampunk lesz a középpontban a Dürer Kertbe szervezett vásáron. Az eseményen találkozhatunk a szubkultúra tervezőivel, alkotóival, többek között az Alkoss magad, Coolgear Steampunk, Lampison Lamp, Baranka-Hipsterdesign termékeivel. Lesz goggles, fűző, fejdísz, kiegészítők, csipkék, ékszerek. Ékszerkészítő workshopon is részt vehetünk, az igazán kreatívaknak pedig érdemes a teapot racing versenyre benevezni, ahol a teáskannákat és a technológiát ötvözhetik. Az estét a FunDead koncertjével zárhatjuk.

További infók 

Európa-nap 2023

Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várnak bennünket a szervezők az idei Európa-napon. A nagyszínpadon fellép Járai Márk (Halott Pénz), az Aranyakkord formáció és a Budapest Bár. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: koncertezik az Alma Együttes, a Kiskalász Zenekar, az Apacuka zenekar, és lesz bábjáték is a Majorka Színházzal. Reggel 10 órától nevezhetünk a 19 év – 19 km futóversenyre, és idén, az ukrajnai háború áldozataira emlékezve, ukrán művészek előadásait is megnézhetjük.

További infók 

A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások

Mit jelent budapestinek lenni? Hogyan hat a főváros a lakóira és azokra, akik napjaik legalább egy részét benne töltik? Létezik-e olyan, képekből, hangokból, filmekből álló közös tudás, amiről tudjuk: ez a mi Budapestünk?

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma május 5-én nyitja meg A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások című kiállítását, mely a városegyesítés 150. évfordulójának egyik kiemelt eseményeként közel egy évig lesz látogatható a Vármúzeumban, a Budavári Palota E épületében. A kiállítás alapja 41 interjú, amelyekből a budapesti identitás formái és rétegei megrajzolhatóvá válnak. A kiállítótérbe telepített Duna-installáció mentén személyes történetek szólalnak meg: az óbudai régiségkereskedőé, a cukrászdinasztia tagjáé, a fotómodellé, a vízilabdázóé, a színészé, a csillárkészítőé, a rockzenészé, a buddhista vagy az LMBTQ-közösség tagjáé. Többek között Kemény Dénes vízilabdázó, Lakatos Mónika énekesnő, Pataki Ágnes modell és filmproducer, Saly Noémi történész, Csőre Gábor színművész, Pál Marci aktivista, Oltai Kata művészettörténész, valamint a Gundel és az Auguszt család tagjai mesélnek Budapesthez fűződő viszonyukról.

További infók 

Május 8., hétfő

Freeszfe: Ventillátor

„Fullasztó IQOS szag van, azt lehet itt bent is. Akkor inkább most ki, egy kicsit. Megsodrom a cigit, leülök a fehér párnás hintaágyba. Azon gondolkozom, hogy csinálják, velem mi lehet a baj. Olyan egyszerűnek tűnik, olyan boldogok. De aztán vissza kell menni. Még mindig a lufifújás.”

Freeszfe előadása, a Ventillátor a felnőtté válás mindennapos kihívásait mutatja be, a fiúügyektől az első berúgásokon át az ügyfélkapuval történő ismerkedésig. Juhász Maja, Szekeres Blanka és Zétényi Lina előadását május 8-án láthatjuk az Aurórában.

További infók 

Május 9., kedd

Boris Lurie & Wolf Vostell: Művészet a soá után

Boris Lurie és Wolf Vostell két olyan művész, akik radikálisan közelítettek a holokauszt témájához, személyes érintettségük miatt. Egy olyan időszakban alkottak már ebben a témában, amikor a társadalom többsége igyekezett minél hamarabb túllépni a háború emlékén és a németek felelősségén. Eközben a két művész olyan formanyelvet kísérletezett ki, amely szembesítette közönségüket a fájdalmas témával.

A Ludwig Múzeumban látható kiállításuk, a Művészet a soá után július 30-ig látogatható, és már csak azért is különleges, mert Magyarországon először vannak kiállítva ezek a műfaji határokat átlépő, társadalomkritikus alkotások.

További infók

Újranyit a sütibolt Ötvös Zsuzsival

Május 9-én, kedden újranyit a Sütibolt a Laurel étterem feletti Babérliget Könyvesboltban, ahol a mostani kínálat fele vegán lesz. Ezzel nem titkolt célja a szervezőknek, hogy nyissanak a vegán fogyasztók felé, de természetesen nem csak nekik érdemes kipróbálniuk a finomságokat, hiszen Ötvös Zsuzsi süteményei között lehetetlen ezt a különbséget felfedezni.   

További infók 

ÍZ-EMLÉK-KÉPEK – A PICK és a MOME közös kiállítása

Biztosra vesszük, hogy a téliszalámiról mindenkinek eszébe jut egy meghatározó emlékkép, hiszen generációkon átívelve kísér el minket a szalámis szendvics, hol az iskolába, hol a családi kirándulásokra, hol a hosszú utakra. Ezt az izgalmas témát – az ízek és az emlékek kapcsolatát – dolgozza fel a PICK és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös kiállítása az ÍZ-EMLÉK-KÉPEK.  
 
A kiállítást Budapest egyik legjobban nyüzsgő kulturális főutcáján, a Bartók Béla úton található BBBKultPontban láthatjuk május 9. és 18. között. A tárlatot pedig izgalmas programok kísérik: május 13-án és 17-én Góg Angéla food designer, az ízemlékek kutatója tart interaktív előadást, május 10-én, 11-én, 12-én és 14-én pedig Herbszt László, többszörös Graphic Design és Arany Rajzszög-díjas grafikus, a MOME oktatója és a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. (x)

További infók 

Május 10., szerda

Várkert irodalom: Visky András, Vecsei H. Miklós és Ávéd János

Május 10-én a Várkert irodalom Aposztróf sorozatában egy színházi, irodalmi és zenei trialóguson vehetünk részt, melyben a fókusz az irodalmi, a történelmi és az emberi visszatekintésre helyeződik. A vendég Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója, valamint Vecsei H. Miklós Prima Díjas színművész és Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző lesznek.

Az est középpontjába a szakralitás ereje és a megrendítő személyes történet kerül: kitelepítés, versek, anya és apa elszakíthatatlan kapcsolata Visky András nagy sikerű, Kitelepítés című kötete alapján, amelyhez a három művész különbözőképpen kapcsolódik majd.

További infók 

Líra Könyv Raktárvásár

Idén május 10. és 14. között rendezi meg a Líra Könyv a tavaszi raktárvásárát. Több ezer könyv közül válogathatunk minden műfajból, naponta frissülő készletből, akár már 100 forinttól. 
 
További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A