A május 4. és 10. közötti napok sok lehetőséget tartogatnak, hogy megünnepeljük végre az igazi tavaszi idő beköszöntét. A hétvégén örömtáncot lejthetünk például a Hajógyári-szigeten a CityMatiné nappali buliján, de a Waldorfeszt is gondoskodik egy természetközeli egynapos táncról a Pilisben. Ezenkívül koncertet, vásárt, érdekes színházi előadásokat és nem mindennapi kiállítást is rejt az ajánlónk!

Május 4., csütörtök

Harcsa Veronika és Szabó Réka / Tünet Együttes: Láthatatlan vagyok

Harcsa Veronika és Szabó Réka, a magyar művészeti élet két nehezen besorolható alkotó-előadója – egyikük a zene, másikuk a tánc, a színház, a film területéről – nem először dolgozik együtt. A Tünet Együttes Afterparty című előadásában a hang és a mozdulat egyidejű születésével és egymásra hatásával kísérleteztek, majd a Tavaszi Fesztiválon léptek fel Bárcsak duett című performance-ukkal.

május 4-i előadásukban az Auróra Feminista Fesztiváljára készített improvizációs előadásukat, a Láthatatlan vagyokot gondolják tovább, melyet személyes, női létüket meghatározó történeteikből, érzéseikből inspirálódva hoztak létre. Az előadásban Erdős Virág és Kassák Lajos versei hangoznak el.

További infók 

Mordái a Turbinában

Mordái a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás együttes, Sebő-együttes stb.) táplálkozó folk-rock zenekar, melynek vezetője a Middlemist Redből is ismerős Nóvé Soma. Hangvételében az útonállók sötét szellemiségét idézi meg. A zenekar következő koncertjén május 4-én a Turbinában vehetünk részt.

További infók 

Május 5., péntek

Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválja

Május első felében egy különleges kulturális eseményt köszönthetünk: 5. és 19. között szervezik meg a Hagyománysértő Színházi Események Fesztiválját. A rendezvény létrejöttét II. József, a kalapos király ihlette, aki híres volt rendhagyó és különös törvényeiről, melyeket alattvalói nem bírtak megemészteni. Így a programban részt vevő független, alternatív társulatok is olyan előadásokkal fognak a székhez szögezni minket, melyek az itthoni uralkodó színházi hagyományoktól eltérően, rendhagyóan közelítik meg a színházat mint intézményt és művészeti médiumot.

A fesztivál három szekciója közül az egyik a színpadi dramaturgia megszokott, lineáris, frontális és történetközpontú kereteit rúgja fel, mint például a Helytelenek társulat Illúziók című előadása. A másik a színház és a technológia kapcsolatával kísérletezik, ilyen a Párkerpéter, illetve helyet kapnak olyan előadások is, ahol a művészek a színpadi folyamatok eseményszerűségére helyezik a hangsúlyt, többek között Tózsa Mikol Isten, haza, konyha című előadásában.

További infók 

Lajkó Félix szólókoncertje

Ha létezik határtalan zene, akkor Lajkó Félix koncertjén, május 5-én a Magyar Nemzeti Múzeumban egészen biztosan azt fogjuk hallani: a hegedűművész egy olyan személyes, belső világba enged betekintést, amely egyértelműen csak az övé. Szólókoncertjein találkozhatunk eszméletlen virtuozitással, banális zenei témákkal, váratlanul felbúgó füttyel, szerenáddal és valahonnan már jól ismert – örök időket idéző – dallamokkal is. A művész a hegedűn való szólójátékot egy befejezetlen kísérletként éli meg, mely soha nem lehet tökéletes, soha nem lehet véges.

További infók 

Kincsem+ Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show 2023

15 ország ízeit felsorakoztató 50 food truck, lóversenyek, agárversenyek, gyerekprogram és 40 zenei program vár bennünket a Food Truck Show idei kiadásán.

A finom falatok mellett különböző izgalmas futamokat is élvezhetünk: pénteken az ország leggyorsabb agarai állnak a starthoz, szombaton ügetőfutamokkal készülnek a szervezők, vasárnap pedig a telivérek kerülnek főszerepbe. Megnézhetjük a Magyarország–Lettország férfi válogatott rögbimérkőzést, míg a sátorban az I. Magyar Pizzakészítő Bajnokságot tartják. A gyerekeket ingyenes programok várják, állatsimogató, pónilovaglási lehetőség, kézműves-foglalkozások, arcfestés, a hangulatról pedig folyamatosan utcazenészek és street art fellépők gondoskodnak.

További infók 

Május 6., szombat

Cinema Hall Season Closing: Fideles (US), Brina Knauss (SI)

Egy újabb bulin vehetünk részt május 6-án 22 órától Cinema Hallban. Érkezik ezen az estén a Fideles duó és Brina Knauss Szlovéniából, a helyi fellépők pedig Mateo & Spirit, Metha, Indigo Theory, Justrice, Dubecticut és Robert Makai lesznek.

További infók 

Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál
 
báboké lesz a főszerep május első felében: 6. és 19. között rendezi meg ugyanis a Budapest Bábszínház az Abstract – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztivált. A nyitórendezvényen 17 órától lezárják az Andrássy utat, amelyet óriásbábok lepnek el. A LA FAM spanyol társulat egy különleges, ötméteres, robotikus Achilles bábbal érkezik a felvonulásra, amelyhez a Budapest Bábszínház Helló, Héraklész! című előadásának óriásbábjai is csatlakoznak.

A fesztiválra a szakma nagyjai érkeznek szerte a világból, például Duda Paiva holland bábművész, Stephen Mottram Angliából vagy a dél-afrikai származású Janni Younge. De láthatunk előadásokat Franciaországból, Lengyelországból, Spanyolországból, Mexikóból és a határon túlról is. Fiatal, pályakezdő bábművészek is bemutatkoznak a budapesti közönségnek, többek között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri másodéves bábművészet szak hallgatói, akik egy vizsgaelőadásukat mutatják be.

További infók 

Waldorfeszt Nap-Éj 2023

A tavaszt ünnepelhetjük a Pilisben, a Szentendre fölötti Dömörkapun május 6-án. A Waldorfeszt szervezői most ismét egy egynapos táncra invitálnak minket a természet közelében. A hangulatról a jó zene gondoskodik, fellép ugyanis ezen az alkalmon Nora Matisse feat. Vázsonyi János, Suhov aka Bété, Bodoo, Fánni Bácsi, Labek & Chrobak.

Ha nemcsak bulizni akarunk, de szívesen túráznánk is egyet, azt is megtehetjük a Rügy Egyesület 5-i Holdkelte túráján.

További infók 

A Café Liszt bemutatja: közvetítések a londoni Covent Gardenből az Aria Hotel mozitermében
 
Ha tavaszi vagy kora nyári programokat keresünk a fővárosban, akkor biztos, hogy nem fogunk unatkozni, de ha valami igazán különleges élményre vágyunk, akkor mindenképpen látogassunk el az Aria Hotel Budapestbe. A szálloda zenei tematikájú kávézójában, a Café Lisztben pompás reggeli vár minket a hétvégéken, utána pedig a londoni Covent Garden csúcsminőségű opera- és balettközvetítéseit élvezhetjük: a Csipkerózsikát, a Figaro házasságát vagy A trubadúrt is megnézhetjük a tavaszi és a nyári élő közvetítések során. (x) 

További infók 

CityMatiné – Hajógyári-sziget

Május 6-án a nappali bulizók egyik kedvenc partisorozatának újabb eseményét tartják meg a Hajógyári-szigeten. A nappali open-air rendezvénysorozat rezidensei Sobek, Captain Knuckles és a Monolit duó, emellett pedig más tehetséges DJ-k is fellépnek, sőt nemzetközi előadókat is szoktak hívni, ezúttal például TOTO CHIAVETTA egyenesen Olaszországból hozza el a táncra invitáló ütemeket.

További infók 

Május 7., vasárnap

Steampunk Design Market

Május 7-én a steampunk lesz a középpontban a Dürer Kertbe szervezett vásáron. Az eseményen találkozhatunk a szubkultúra tervezőivel, alkotóival, többek között az Alkoss magad, Coolgear Steampunk, Lampison Lamp, Baranka-Hipsterdesign termékeivel. Lesz goggles, fűző, fejdísz, kiegészítők, csipkék, ékszerek. Ékszerkészítő workshopon is részt vehetünk, az igazán kreatívaknak pedig érdemes a teapot racing versenyre benevezni, ahol a teáskannákat és a technológiát ötvözhetik. Az estét a FunDead koncertjével zárhatjuk.

További infók 

Európa-nap 2023

Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várnak bennünket a szervezők az idei Európa-napon. A nagyszínpadon fellép Járai Márk (Halott Pénz), az Aranyakkord formáció és a Budapest Bár. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: koncertezik az Alma Együttes, a Kiskalász Zenekar, az Apacuka zenekar, és lesz bábjáték is a Majorka Színházzal. Reggel 10 órától nevezhetünk a 19 év – 19 km futóversenyre, és idén, az ukrajnai háború áldozataira emlékezve, ukrán művészek előadásait is megnézhetjük.

További infók 

A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások

Mit jelent budapestinek lenni? Hogyan hat a főváros a lakóira és azokra, akik napjaik legalább egy részét benne töltik? Létezik-e olyan, képekből, hangokból, filmekből álló közös tudás, amiről tudjuk: ez a mi Budapestünk?

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma május 5-én nyitja meg A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások című kiállítását, mely a városegyesítés 150. évfordulójának egyik kiemelt eseményeként közel egy évig lesz látogatható a Vármúzeumban, a Budavári Palota E épületében. A kiállítás alapja 41 interjú, amelyekből a budapesti identitás formái és rétegei megrajzolhatóvá válnak. A kiállítótérbe telepített Duna-installáció mentén személyes történetek szólalnak meg: az óbudai régiségkereskedőé, a cukrászdinasztia tagjáé, a fotómodellé, a vízilabdázóé, a színészé, a csillárkészítőé, a rockzenészé, a buddhista vagy az LMBTQ-közösség tagjáé. Többek között Kemény Dénes vízilabdázó, Lakatos Mónika énekesnő, Pataki Ágnes modell és filmproducer, Saly Noémi történész, Csőre Gábor színművész, Pál Marci aktivista, Oltai Kata művészettörténész, valamint a Gundel és az Auguszt család tagjai mesélnek Budapesthez fűződő viszonyukról.

További infók 

Május 8., hétfő

Freeszfe: Ventillátor

„Fullasztó IQOS szag van, azt lehet itt bent is. Akkor inkább most ki, egy kicsit. Megsodrom a cigit, leülök a fehér párnás hintaágyba. Azon gondolkozom, hogy csinálják, velem mi lehet a baj. Olyan egyszerűnek tűnik, olyan boldogok. De aztán vissza kell menni. Még mindig a lufifújás.”

Freeszfe előadása, a Ventillátor a felnőtté válás mindennapos kihívásait mutatja be, a fiúügyektől az első berúgásokon át az ügyfélkapuval történő ismerkedésig. Juhász Maja, Szekeres Blanka és Zétényi Lina előadását május 8-án láthatjuk az Aurórában.

További infók 

Május 9., kedd

Boris Lurie & Wolf Vostell: Művészet a soá után

Boris Lurie és Wolf Vostell két olyan művész, akik radikálisan közelítettek a holokauszt témájához, személyes érintettségük miatt. Egy olyan időszakban alkottak már ebben a témában, amikor a társadalom többsége igyekezett minél hamarabb túllépni a háború emlékén és a németek felelősségén. Eközben a két művész olyan formanyelvet kísérletezett ki, amely szembesítette közönségüket a fájdalmas témával.

A Ludwig Múzeumban látható kiállításuk, a Művészet a soá után július 30-ig látogatható, és már csak azért is különleges, mert Magyarországon először vannak kiállítva ezek a műfaji határokat átlépő, társadalomkritikus alkotások.

További infók

Újranyit a sütibolt Ötvös Zsuzsival

Május 9-én, kedden újranyit a Sütibolt a Laurel étterem feletti Babérliget Könyvesboltban, ahol a mostani kínálat fele vegán lesz. Ezzel nem titkolt célja a szervezőknek, hogy nyissanak a vegán fogyasztók felé, de természetesen nem csak nekik érdemes kipróbálniuk a finomságokat, hiszen Ötvös Zsuzsi süteményei között lehetetlen ezt a különbséget felfedezni.   

További infók 

ÍZ-EMLÉK-KÉPEK – A PICK és a MOME közös kiállítása

Biztosra vesszük, hogy a téliszalámiról mindenkinek eszébe jut egy meghatározó emlékkép, hiszen generációkon átívelve kísér el minket a szalámis szendvics, hol az iskolába, hol a családi kirándulásokra, hol a hosszú utakra. Ezt az izgalmas témát – az ízek és az emlékek kapcsolatát – dolgozza fel a PICK és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös kiállítása az ÍZ-EMLÉK-KÉPEK.  
 
A kiállítást Budapest egyik legjobban nyüzsgő kulturális főutcáján, a Bartók Béla úton található BBBKultPontban láthatjuk május 9. és 18. között. A tárlatot pedig izgalmas programok kísérik: május 13-án és 17-én Góg Angéla food designer, az ízemlékek kutatója tart interaktív előadást, május 10-én, 11-én, 12-én és 14-én pedig Herbszt László, többszörös Graphic Design és Arany Rajzszög-díjas grafikus, a MOME oktatója és a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. (x)

További infók 

Május 10., szerda

Várkert irodalom: Visky András, Vecsei H. Miklós és Ávéd János

Május 10-én a Várkert irodalom Aposztróf sorozatában egy színházi, irodalmi és zenei trialóguson vehetünk részt, melyben a fókusz az irodalmi, a történelmi és az emberi visszatekintésre helyeződik. A vendég Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója, valamint Vecsei H. Miklós Prima Díjas színművész és Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző lesznek.

Az est középpontjába a szakralitás ereje és a megrendítő személyes történet kerül: kitelepítés, versek, anya és apa elszakíthatatlan kapcsolata Visky András nagy sikerű, Kitelepítés című kötete alapján, amelyhez a három művész különbözőképpen kapcsolódik majd.

További infók 

Líra Könyv Raktárvásár

Idén május 10. és 14. között rendezi meg a Líra Könyv a tavaszi raktárvásárát. Több ezer könyv közül válogathatunk minden műfajból, naponta frissülő készletből, akár már 100 forinttól. 
 
További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék