A Néprajzi Múzeumban egyre újabb kalandokban lehet részünk, április közepe óta pedig egy újabb kiállítást is megnézhetünk a csodás épületben. A Zárvatermők című tárlaton a múzeum költözésének öt éve alatt a gyűjteménybe került legkülönlegesebb szerzeményekből láthatunk válogatást, amely nemcsak a legszebb darabokat, hanem a hozzájuk kapcsolódó izgalmas vagy megérintő történeteket is bemutatja. A hatás nem ér véget a kiállítótermekből kilépve, mert a múzeum Etnoshopjában hazai dizájnerek és kézművesszakemberek a múzeumi gyűjteményben szereplő darabok ihlette munkáit is megvásárolhatjuk. Így aztán haza is vihetjük a játékos tanulásnak és a szerethető tárgyaknak a kiállításokon tapasztalt élményét.

Bár abban a közel öt évben, 2018 és 2022 között, amíg a múzeum épülete készült, az intézményben inkább a tárgyak biztonságos átköltöztetésére koncentráltak, kedvező vásárlások, ajándékozások és terepkutatásokhoz kapcsolódó gyűjtések segítségével a gyűjtemény is gyarapodott. Az intézmény Zárvatermő című kiállításán mintegy 300 különleges tárgyat mutat be ennek az időszaknak a szerzeményei közül.

A tárlat legbájosabb darabjai a cérnababák, de aprólékosan kidolgozott öltözékük és kedves arcocskájuk mellett történetük is legalább ilyen érdekes. Alkotójuk, Padlovics Karola évtizedeken át készített cérnababákat, miközben a történelem kulisszái folyamatosan változtak körülötte. A Zárvatermő kiállításban a két háború között készült munkái közül láthatunk néhányat. 

Ha pedig családi látogatás alkalmával a vidám viseletekbe öltöztetett babák elnyerik gyermekünk tetszését, akkor az Etnoshopból választhatunk hasonlót, szeretgethető kivitelben, olyan viseletben, amely a múzeumban szereplő ruhák másolata. Az online shop ezeken kívül többféle, a múzeumi gyűjteményhez kapcsolódó játékot kínál, amelyek segítségével otthonunkra is kiterjeszthetjük a látogatás alkalmával megtapasztalt játszva tanulás élményét. Érdemes kipróbálni például az Etno Memót, ami a gyűjtemény legszebb tárgyain keresztül ismereteket ad át, és fejleszti a memóriát is. Szintén érdekes az Egy nap a múzeumban puzzle, amely a Néprajzi Múzeum és a Kirakós Budapest közös munkájának eredménye, kedves figuráit több, a shopban kapható tárgyon is megtaláljuk.

A Zárvatermő kiállításon látható egyes viseletek egy romantikus szerelem emlékét őrzik. Döményi Irénnek, az Állami Népi Együttes egykori táncosának a ruhatárába tartoztak, aki hosszú ideig Franciaországban élt, francia férjével pedig népművészeti tárgyak mellett viseleteket is gyűjtött, amelyeket külföldi színpadi fellépései alkalmával hordott. A táncos hagyatékát férje adományozta a múzeumnak.

Szintén izgalmas része a tárlatnak a közelmúltban vásárolt két jelentős magángyűjtemény darabjait bemutató rész. Az 1361 darabos Román-gyűjtemény egy értelmiségi házaspár magyarság és népi kultúra iránti elkötelezettségét tükrözi. Érdeklődésük a XVII. századi céhládától a XVIIIXIX. századi bútorokon át a szakrális tárgyakig, textilekig terjed, de izgalmas szemléletükkel, sajátos nézőpontjukkal is gyarapították a múzeumi gyűjteményt. Az Etnoshopban bútoraik motívumaival díszített ládika segítségével kapcsolódhatunk a magyar népművészet örökségéhez. A másik nemrégiben vásárolt magánkollekció Knopp János gyűjteménye, amelynek egyik fő profilja a XVIIXVIII. századi kerámia, így nemcsak ezen a kiállításon, de a Kerámiatérben is találkozhatunk egyes darabjaival.

A tudás átadása nem fejeződik be a kiállítások megtekintésénél, a múzeum boltja, az Etnoshop számtalan lehetőséget kínál arra is, hogy az intézményben összegyűjtött információ beépüljön az életünkbe, és az itt látható tárgyakon szereplő motívumok tovább élhessenek mindennapjainkban. A gyűjteményi darabok motívumai akár többféle, hazai dizájnerek és kézművesek készítette tárgyon köszönnek vissza a shopban. A ZOOM  Perspektívaváltás című állandó kiállításban található rejtélyes maszk például (a Kirakós Budapest és a múzeum közös játéka) A maszk titka puzzle segítségével az egész család számára új ismereteket kínál, de a szépséges tárgy selyemkendőn megjelenve akár a mindennapi rohanásban is társunk lehet. A Néprajzi Múzeum gyűjteménye és az Etnoshop segítségével tehát nemcsak arra csodálkozhatunk rá újra és újra, hogy a világ különböző részein az emberek mennyire hasonlóan élnek, hanem arra is, hogy különleges tárgyaik mennyiféleképpen kapcsolódhatnak az életünkhöz.

Címkék