Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Zárvatermő – Új kiállítás a zárvatartás alatt a gyűjteménybe került tárgyak legjavából a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeumban egyre újabb kalandokban lehet részünk, április közepe óta pedig egy újabb kiállítást is megnézhetünk a csodás épületben. A Zárvatermők című tárlaton a múzeum költözésének öt éve alatt a gyűjteménybe került legkülönlegesebb szerzeményekből láthatunk válogatást, amely nemcsak a legszebb darabokat, hanem a hozzájuk kapcsolódó izgalmas vagy megérintő történeteket is bemutatja. A hatás nem ér véget a kiállítótermekből kilépve, mert a múzeum Etnoshopjában hazai dizájnerek és kézművesszakemberek a múzeumi gyűjteményben szereplő darabok ihlette munkáit is megvásárolhatjuk. Így aztán haza is vihetjük a játékos tanulásnak és a szerethető tárgyaknak a kiállításokon tapasztalt élményét.

Bár abban a közel öt évben, 2018 és 2022 között, amíg a múzeum épülete készült, az intézményben inkább a tárgyak biztonságos átköltöztetésére koncentráltak, kedvező vásárlások, ajándékozások és terepkutatásokhoz kapcsolódó gyűjtések segítségével a gyűjtemény is gyarapodott. Az intézmény Zárvatermő című kiállításán mintegy 300 különleges tárgyat mutat be ennek az időszaknak a szerzeményei közül.

A tárlat legbájosabb darabjai a cérnababák, de aprólékosan kidolgozott öltözékük és kedves arcocskájuk mellett történetük is legalább ilyen érdekes. Alkotójuk, Padlovics Karola évtizedeken át készített cérnababákat, miközben a történelem kulisszái folyamatosan változtak körülötte. A Zárvatermő kiállításban a két háború között készült munkái közül láthatunk néhányat. 

Ha pedig családi látogatás alkalmával a vidám viseletekbe öltöztetett babák elnyerik gyermekünk tetszését, akkor az Etnoshopból választhatunk hasonlót, szeretgethető kivitelben, olyan viseletben, amely a múzeumban szereplő ruhák másolata. Az online shop ezeken kívül többféle, a múzeumi gyűjteményhez kapcsolódó játékot kínál, amelyek segítségével otthonunkra is kiterjeszthetjük a látogatás alkalmával megtapasztalt játszva tanulás élményét. Érdemes kipróbálni például az Etno Memót, ami a gyűjtemény legszebb tárgyain keresztül ismereteket ad át, és fejleszti a memóriát is. Szintén érdekes az Egy nap a múzeumban puzzle, amely a Néprajzi Múzeum és a Kirakós Budapest közös munkájának eredménye, kedves figuráit több, a shopban kapható tárgyon is megtaláljuk.

A Zárvatermő kiállításon látható egyes viseletek egy romantikus szerelem emlékét őrzik. Döményi Irénnek, az Állami Népi Együttes egykori táncosának a ruhatárába tartoztak, aki hosszú ideig Franciaországban élt, francia férjével pedig népművészeti tárgyak mellett viseleteket is gyűjtött, amelyeket külföldi színpadi fellépései alkalmával hordott. A táncos hagyatékát férje adományozta a múzeumnak.

Szintén izgalmas része a tárlatnak a közelmúltban vásárolt két jelentős magángyűjtemény darabjait bemutató rész. Az 1361 darabos Román-gyűjtemény egy értelmiségi házaspár magyarság és népi kultúra iránti elkötelezettségét tükrözi. Érdeklődésük a XVII. századi céhládától a XVIIIXIX. századi bútorokon át a szakrális tárgyakig, textilekig terjed, de izgalmas szemléletükkel, sajátos nézőpontjukkal is gyarapították a múzeumi gyűjteményt. Az Etnoshopban bútoraik motívumaival díszített ládika segítségével kapcsolódhatunk a magyar népművészet örökségéhez. A másik nemrégiben vásárolt magánkollekció Knopp János gyűjteménye, amelynek egyik fő profilja a XVIIXVIII. századi kerámia, így nemcsak ezen a kiállításon, de a Kerámiatérben is találkozhatunk egyes darabjaival.

A tudás átadása nem fejeződik be a kiállítások megtekintésénél, a múzeum boltja, az Etnoshop számtalan lehetőséget kínál arra is, hogy az intézményben összegyűjtött információ beépüljön az életünkbe, és az itt látható tárgyakon szereplő motívumok tovább élhessenek mindennapjainkban. A gyűjteményi darabok motívumai akár többféle, hazai dizájnerek és kézművesek készítette tárgyon köszönnek vissza a shopban. A ZOOM  Perspektívaváltás című állandó kiállításban található rejtélyes maszk például (a Kirakós Budapest és a múzeum közös játéka) A maszk titka puzzle segítségével az egész család számára új ismereteket kínál, de a szépséges tárgy selyemkendőn megjelenve akár a mindennapi rohanásban is társunk lehet. A Néprajzi Múzeum gyűjteménye és az Etnoshop segítségével tehát nemcsak arra csodálkozhatunk rá újra és újra, hogy a világ különböző részein az emberek mennyire hasonlóan élnek, hanem arra is, hogy különleges tárgyaik mennyiféleképpen kapcsolódhatnak az életünkhöz.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A