Szombattól új eseménysorozattal nyitja meg a csillagos égboltot mindenki előtt a Svábhegyi Csillagvizsgáló, ma és holnap pedig érkezik a Lyridák meteorraj, és akár 20 hullócsillagot is elcsíphetünk óránként.

Ha mindig is érdekelt titeket a csillagos égbolt és az Univerzum rejtelmei, mostantól tárt kapukkal vár a Svábhegyi Csillagvizsgáló! Szombattól új eseménysorozattal nyitja meg a csillagos égboltot mindenki előtt az intézmény. Az újdonság pedig, hogy ezeken az előre meghirdetett szombati napokon a Csillagvizsgáló összes csillagászati programhelyszíne szabadon, saját tempóban bejárható. Idő- és létszámkorlát nélkül. Már délutántól várják a gyermekeseket interaktív családi programokkal, a felnőtteknek pedig éjszaka tárulkoznak fel a csillagos égbolt rejtelmei!

A szervezők biztosítják az előzetes jegyvásárlás lehetőségét, a regisztráció azonban most nem kötelező. Akik épp csak az adott napra keresnek tartalmas tudományos szórakozást a család számára, a helyszínen is válthatnak jegyet. Április 22-én tehát a Csillagkapu 17 órakor kitárul. A korán érkezők a főépület tetőteraszán felállított napészlelő távcsövek segítségével még a lenyugvó Nap napfoltjaiban és naplángjaiban is gyönyörködhetnek. Ezt követően egy csodálatos négyes együttállás várja majd a látogatókat az esti óráktól, történetesen a Vénusz, a holdsarló, a Fiastyúk és a Hyadok áll együtt az alkonyati égen.

A szervezők rengeteg interaktív gyerekprogrammal készülnek, a csillagászathoz szorosan kötődő, igazi családi csomag várja a látogatókat! Ilyenek például a Téridő Trambulinon száguldó üveggolyók, amivel a bolygók és a csillagok mozgását modellezik a gyerekek bevonásával. A Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt „űrparfümöket” megszagolva bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti magát! A Meteoritvizsgálat programon mikroszkópokkal vizsgálhatják a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait. Sőt a meteoritgyűjtemény számos darabját, a világűrből jött köveket a kezükbe is vehetik a látogatók. A Spektrum Zónában megannyi misztikus optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatnak az érdeklődők. 

Az éjszaka folyamán pedig a Budapest kupola távcsőóriása mellett három észlelőhelyszínen tucatnyi hordozható csillagásztávcsővel várják az érdeklődőket. A Vénusz és a Mars mellett a tavaszi égbolt legszebb kettős csillagai, csillaghalmazai és galaxisai is megfigyelhetők lesznek, minden távcső más égitestet vizsgál majd! A Csillagkapu rendezvénysorozat áprilistól októberig legalább minden második szombaton várja a látogatókat. Az egyes csillagkapus események időpontjait folyamatosan töltik fel a szervezők az intézmény honlapjára, mely mindig ezen a linken lesz elérhető.

Jelenleg az alábbi Csillagkapu-programokra várják az újszerű csillagászati forgatagra nyitott látogatókat:

Amiért érdemes most csillagokat nézni, az az, hogy minden évben ilyenkor, április vége felé érkezik meg a Lyridák meteorraj, ami ebben az évben ezen a pénteken tetőzik. De szombaton egy különleges együttállást is láthatunk. Ha pénteken az időjárás kegyes lesz, a légszennyezettség pedig alacsony, akkor akár 20 hullócsillagot is elcsíphetünk óránként.

Ha pedig nem tudnátok elmenni a csillagvizsgálóba, ebben a korábbi cikkünkben ajánlunk pár helyet, ahonnan valószínűleg jól láthatjátok majd a pénteki csillagzáport.

A szombat esti négyes együttállás során közel kerül egymáshoz a pompás csillagoktól zsongó Fiastyúk nyílthalmaz, a kecsesen vékony holdsarló, a Bika szarvát kirajzoló Hyadok nyílthalmaz és a fényesen csillogó Vénusz. Részletek itt.

Címkék