Felelős gazdaként ezekre a szabályokra figyelj, ha kedvenceddel ellátogattok valamelyik kutyafuttatóba! A nagyvárosban élők számára remek lehetőség, hogy elvihetik kedvencüket a közeli kutyafuttatóba, ahol az eb szabadon kimozoghatja magát. Ám itt is vannak írott és íratlan szabályok, amiket muszáj betartanod a béke és a biztonság kedvéért! Ezeket vesszük most sorra.

1. Először kérdezz!

Alapvető fontosságú, hogy a belépés előtt kérdezd meg a már bent tartózkodó gazdákat, csatlakozhattok-e. Ezzel a saját kutyádat és a többi ebet is véded. Számos oka lehet, amiért nem ildomos összeereszteni két állatot: lehet, hogy az egyik jószág nagyon heves természetű, esetleg reaktív, és rosszul viseli az ismeretlen fajtársak közelségét; ám meglehet, hogy egyszerűen más a két állat energiaszintje, ami szintén problémákhoz vezethet. Ez csak néhány ok a sok közül, de mindegyik esetében egy a lényeg: ha bármi miatt a másik gazda nem szeretné, ha kedvenceitek találkoznának, azt tartsd tiszteletben (és semmi esetre se sértődj meg vagy ignoráld a kérést!)

2. Csak egészségesen!

Alapvető szabály, hogy csakis egészséges állattal érkezzEgy beteg kutya megfertőzheti társait, emellett az állapottal járó gyengeség, fájdalomérzet és egyéb tünetek miatt megváltozhat az eb viselkedése és kiszámíthatatlan, mire hogyan fog reagálni. Ha kedvenced összeszedett valamit, akkor először is vidd el orvoshoz! Az állatorvos el fogja mondani, mire van szüksége az ebnek a mihamarabbi gyógyuláshoz. Lehet, hogy az állapota megengedi a hosszabb sétákat, ám indokolt lehet a kimenők lerövidítése. Tartsd be a szakember utasításait, és csak akkor menjetek társaságba, ha kutyád már makk egészséges!

3. Takarítsd össze a piszkot!

Azt gondolnánk, erről sem kell szót ejteni, ám mégis vannak, akik számára nem evidens, hogy a kutyafuttatóban is össze kell takarítani kutyája után. Pedig kell!

4. A nyakörv balesetveszélyes lehet

Arról azonban valóban érdemes részletesebben beszélni, miért ajánlott levenni a nyakörvet és a hámot a kutyafuttatókban. A kedvenceden hagyott felszerelés ugyanis beakadhat a kerítésbe vagy más tárgyakba, esetenként akár egy másik eb valamelyik testrészébe.

5. A tüzelési időszak veszélyei

Ha kedvenced tüzel, inkább kerüld el azokat a helyeket, ahol más kutyákkal találkozhattok. Még a tüzelőbugyi sem elegendő védelem ilyenkor, hiszen a szagok ingerlik a többi ebet. Ha pedig ivaros kanok is tartózkodnak a közelben, ők azonnal versengeni kezdenek a hölgy kegyeiért. Ez pedig könnyen verekedéshez vezethet. Az sem örömteli, ha a te kutyádat vegzálja az izgatott udvarló.
 
Olyankor sem javasoljuk a kutyafuttató látogatását ebben az időszakban, ha ottlétetek alatt épp nincs rajtatok kívül senki. Az otthagyott szagnyomok a később érkezőket is felhergelhetik, és bizony így is kirobbanthattok egy kisebb-nagyobb viszályt

6. Tartsd szemmel kedvencedet!

Ha ideálisak a körülmények, mindenki kedves, barátságos, az ebek eljátszanak egymással, akkor se merülj bele semmilyen más tevékenységbe! A zenehallgatásnak, az olvasásnak vagy az elmélyült beszélgetésnek nem a kutyafuttatóban van a helye! Hiszen míg te mással foglalkozol, addig bármi megtörténhet: a kutyák összekaphatnak, kedvenced beakadhat valahova, kisurranhat, felszedhet valamit a földről, és még sorolhatnánk. Amíg ott vagytok, addig kutyád élvezze a maximális figyelmedet. Ennek pedig ő is csak örülni fog, hiszen ez egy közös program a számára legfontosabb személlyel: veled.

Ez a cikk Az Én Kutyám magazin vendégcikke.

Címkék