Vannak a tehetséges városi kertészek, és vannak, akik a pozsgásokat is nehezen tudják életben tartani. Aztán vannak a wannabek. Főleg nekik, de egyébként bárkinek ajánljuk a floráriumokat, a különböző méretű és formájú üvegbe zárt minidzsungeleket, amiket elég pár havonta locsolni, mégis gyönyörűek. Az Urban Plantsben jártunk.

Mi a florárium?


florárium egy üvegbe ültetett növénytársulás, ami kifejezetten párás mikrokörnyezetben érzi jól magát. A nedvesség az üvegnek köszönhetően bent reked, ami kedvező klímát teremt a jellemzően trópusi növényeknek.

Urban Plants

Az Urban Plants Hetesi Bernadett és Keszthelyi Timi kontrollált keretek között burjánzó virágüzlete a Tompa utcában. Kontrollált, mert a páfrányok, kávécserjék vagy gyompálmák egy-egy üvegcsében bontogatják gyökereiket, amivel egyrészt behatárolt méretűre nőnek, másrészt pedig olyan látványos és izgalmas mikrokörnyezeteket alkotnak, amik már majdnem fenntartják saját magukat. De csak majdnem.

Nagyon vártuk, hogy meglátogassuk az üzletet, ami nemrég költözött át a Horváth Mihály térről a Tompa utca 10-be. Jó jelnek vettük, hogy nyitás előtt 10 perccel már vásárlók kémleltek befelé a zárt ajtón, a vászontáskájukból kikandikáló üveggel, amit beültetésre hoztak. 

Moha, páfrány, bonszai

Belépve különböző méretű és formájú üvegek fogadnak: kémcsövek, villanykörték, borospoharak, hengerek, befőttesüvegek. Bennük minimohakertektől kezdve páfrányokon, nyíllevélen, gyompálmán, kávécserjén, törpeborson, pileaféléken és fittonián át a bonszaiig különböző trópusi növények csücsülnek. Ezek nagy része egy belvárosi lakásban hamar korai halálra lenne ítélve, ám a zárt üvegekben nemhogy túlélnek, de tündökölnek. A miniatűr vízkörforgás miatt pedig nagyon ritkán, csak pár havonta igényelnek öntözést. A tillandsiának (air plant) pedig például még fényre sincs különösebben szüksége, így ablak nélküli fürdőszobában is fel lehet függeszteni.

YouTube-videóktól a saját üzletig

A vállalkozás ötletgazdája és alapítója Hetesi Bernadett, aki először a szakdolgozata kapcsán került közelebbi kapcsolatba a floráriumokkal (mezőgazdasági mérnök szakon tanult a Szent István Egyetemen). Innen pedig egy organikusan fejlődő sikersztori következett: az elméletet gyakorlat követte a Füvészkertben, majd rengeteg YouTube-videó és otthoni kísérletezés. Ezek eredményét Instagramon osztotta meg, ahol megtalálták az első vásárlók, ami aztán 2020-ban webshop, 2021-ben pedig saját üzlet nyitásához vezetett.

Hogyan vásárolhatunk?

A kínálatból a webshopon vagy az üzletben lehet szemezgetni. Az árak – akárcsak az üvegek és a növények – széles skálán mozognak: 2 000 Ft-tól egészen 35 000 Ft-ig terjednek. Minden vásárláskor kapunk útmutatót ahhoz, hogyan kell a növényünket gondozni, sőt a lányok karbantartást is vállalnak. Ezenkívül pedig saját üveget is hozhatunk, az újrahasznosítás itt is menő.

Címkék

Elérhetőségek

Urban Plants 1094 Budapest, Tompa utca 10. Facebook-oldal Weboldal