A tavasz egyet jelent a gin-tonik-szezon kezdetével, és mi is lehetne jobb, mint egy frissítő itallal a kezünkben kiülni a szabadba és egyszerűen csak élvezni az életet. Budapesten már szinte bárhol ihatunk egy jó gin-tonikot, de annak sincs semmi akadálya, hogy saját magunk, otthon készítsük el. Érdemes betérni a Közraktár utcában található Ginshopba, ahol nemcsak rengeteg ital közül válogathatunk, de megkóstolhatjuk a shop ginkreációját, a Historia Hungarian Dry Gint, mely a Londonban rendezett World Gin Awardson szerzett aranyérmet.

Több mint 400 fajta gin és közel 100-féle tonik a Ginshopban

A gin-tonik kétségtelenül az elmúlt évek slágeritala, hiszen a frissítő borókás, citrusos ízvilága felfrissülést hoz a melegebb tavaszi és nyári napokon, a hidegebb időben pedig fűszeressége hat csábítóan. A fővárosban a dedikált bárokon túl, számos helyen válogathatunk a jobbnál jobb ginek és kraft tonikok közül, de érdemes otthon is elkészítenünk saját gin-tonikunkat, hiszen nincs benne nagy mágia, csak jó alapanyagokra van szükségünk.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Ginshop több mint 400 fajta ginnel és közel 100 féle tonikkal vár minket, az üzletben pedig profi szakemberek segítenek, hogy kiválasszuk a hozzánk legjobban illő borókás italt. De érdemes a ginfűszerek, mixerek, kellékek és kiegészítők között is böngészni, hiszen abból is rendkívül széles a kínálat.

Budapest, az örök inspiráció

A Ginshopban nemcsak a különböző nemzetek ginkülönlegességei sorakoznak Japántól Dél-Afrikáig, de a hazai ginekből is széles a kínálat, hiszen a magyar ginkészítők világszerte ismertek. A Ginshop pedig elkészítette saját, Historia névre keresztelt italát, melynek inspirációja maga Budapest volt. Alkotója, Morafcsik Péter jól ismert a hazai bartender szakmában és rajong a fővárosért, így nem véletlen, hogy a Budapestet átszövő őrületes bulik, valamint a személyes és történelmi históriák inspirálták.

„A Historia gin nemcsak Budapest előtt tiszteleg, hanem Péter legkedvesebb budapesti emlékeit is egy palackba sűríti. Legyen szó romantikus vacsoráról, baráti összejövetelről vagy nap végi lazulásról, a legújabb hazai gin minden alkalomhoz inspirációt ad” – írtuk korábban.

„A Historia gin nemcsak Budapest előtt tiszteleg, hanem Péter legkedvesebb budapesti emlékeit is egy palackba sűríti. Legyen szó romantikus vacsoráról, baráti összejövetelről vagy nap végi lazulásról, a legújabb hazai gin minden alkalomhoz inspirációt ad” – írtuk korábban.

Historia, a kétszeresen is díjnyertes magyar gin

Idén bebizonyosodott, hogy a Historia nemcsak a budapestiek kedvenc itala lehet, de egy rangos világversenyen is méltatták. A ginek „Oscar-díjának” is tartják a Londonban megrendezett World Gin Awardsot, ahol a Historia Hungarian Dry Gin aranyérmet szerzett a „classic ginek” kategóriájában. 

A Historia gin nemcsak a World Gin Awardson ért el sikereket, ugyanis a Results of Catavinum World Wine & Spirits Competition 2023-ra is jelentkeztek, amire a világ minden tájáról 2817-en neveztek, közülük 842-en a spirit kategóriában, amiből 40-en érdemeltek ki érmet. 15 aranyérmet osztottak ki, ebben az impozáns csoportban szerepelt a Historia is. A gineket elismert zsűri bírálta, akik különböző szempontok szerint pontozták az italokat egy 100-as skálán, ebből a Historia 94 pontot ért el. Azt már eddig is tudtuk, hogy a magyar ginek az élmezőnyben vannak, azonban a Historia két világszínvonalú győzelmével újabb mérföldkőhöz érkeztünk.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy a gin-tonik-szezon közeledtével látogasson el a Ginshopba, próbálja ki a Historiát, és alkossa meg saját sztoriját egy remek ital kíséretében.

Címkék