Foggal-körömmel, de még tartja magát a hideg, főképpen estefelé, így az embernek ilyenkor még mindig jobb a meleg szobában maradni, mint kimozdulni bárhova is. És ha már otthon van, akkor például nézhet jobbnál jobb sorozatokat. Ehhez kínálunk most muníciót, 10 vidám, üde, szórakoztató és könnyed szériát remek humorral, melyektől még a nap is másképp fog felkelni másnap. A nevetve ébredő nappal pedig a jó idő is megérkezik végre.

A Private Affair (Magánügylet)

A spanyol krimivígjáték-sorozat igazi könnyed mediterrán szórakozás egy teljes évadon át fordulatokban bővelkedő, hajmeresztő esettel, szélvészszerű szenvedéllyel és a déli népekre jellemző harsánysággal meg persze humorral. Az 1940-es években játszódó kosztümös sztori középpontjában egy jómódú, tűzrőlpattant fiatal hölgy áll. Ő az arisztokraták fárasztóan kiszámítható, léha élete helyett inkább bűnügyek után nyomozna, csak hát senki nem veszi komolyan, kivéve a kissé karót nyelt inasát, akit Jean Reno alakít, és aki dr. Watsonként segíti a sorozatgyilkos utáni nyomozásában. Párosuk tökéletesen működik együtt, és a sorozat valódi erejét is ez adja. 

Itt nézheted meg: Amazon Prime 

Miracle Workers (Csodatévők)

Az antológia jellegű komédiasorozat gyorsan darálható, mivel 20 percesek a részek, és évadonként mindössze 10 van belőlük (kivéve az elsőt, ami csak 7 epizódos). A főszereplő mindig ugyanaz az öt színész (a két húzónév Steve Buscemi és a sokak számára még mindig csak Harry Potterként ismert Daniel Radcliffe), a sztori viszont minden évadban új. Az első évad a mennyben, a második a sötét középkorban, a harmadik a vadnyugaton, a legújabb (a negyedik) pedig egy posztapokaliptikus világban játszódik. Aki szereti a blőd humort, amibe a hasra esős poén éppúgy belefér, mint a minden politikai korrektséget nélkülöző, provokatív viccek, az ne is keressen másik sorozatot, mert ez lesz az övé. 

Itt nézheted meg: HBO Max 

Hello Ladies

Stephen Merchant csak ránézésre az a nyakigláb, béna lúzer, akit általában játszani szokott. Sokkal rafináltabb és magabiztosabb alak, talán ezért is jó barátja és gyakori alkotótársa Ricky Gervaisnek (The Office, Extras, Life’s Too Short). Ám időnként azért dolgoznak ők egymástól függetlenül is. Merchant remek dramedyje az egyik saját standupestje témáját bontja ki: adva van egy szerethető, ám szociálisan teljesen alkalmatlan figura, aki ráadásul még karót nyelt angol is, és napjaink Los Angelesében igyekszik megtalálni a szerelmet. Vagyis a sorozat (és az ahhoz kapcsolódó, azt lezáró tévéfilm) egy kissé életképtelen fickó béna csajozási kísérleteiről szól, akinek annak ellenére szurkolsz, hogy tökre vágod, miért képtelen megtalálni nemhogy az igazit, de még egy röpke kalandot sem.

Itt nézheted meg: HBO Max 

After Life

Ha már Stephen Merchant kapcsán szóba került Ricky Gervais, akkor őt se felejtsük le a listáról, már csak azért sem, mert a tavaly három évad után lezárult, kerek sorozata az egyik legjobb tartalom, ami a Netflixre valaha is felkerült. A középpontjában egy vidéki újság vezetője áll (Gervais alakítja), aki egy nagyon kedves, szeretetteljes ember, egészen addig, amíg el nem veszíti imádott feleségét, és magára marad a kutyájával. Egy savanyú, életunt, rettentően negatív ember válik belőle, a sorozat pedig arról szól, hogyan talál vissza rögös úton és egészen meredek helyezeteken át önmagához meg az életbe. 

Itt nézheted meg: Netflix 

Tedd Lasso

Nem véletlen, hogy ennek a sport témájú komédiasorozatnak a címe a főszereplő neve. Annyira a karakterre épít a sorozat, hogy akit egy kicsit is idegesít, az utálni fogja az egészet úgy, ahogy van. Szerencsére azonban ők lesznek nagyon, már-már fájdalmasan kevesen, a Ted Lasso ugyanis az utóbbi évek (egyik) legjobb vígjátéka. Egy brit nő miután elválik a férjétől, annak focicsaptát is viszi, és bosszúból Amerikából hozat egy hurráoptimista, nem kicsit naiv edzőt, azzal a titkolt szándékkal, hogy a siker helyett vágja taccsra a csapatot. A húzás azonban nem jön be, ellenkezőleg, és a történet innen kezd bonyolódni. A Ted Lasso az a fajta sorozat, amin végig nagyon jól szórakozik az ember, és amellett, hogy hatalmasakat röhög rajta, még a lelke szebbik felét is elkényezteti. Hatását tekintve a maga módján talán a Ricky Gervais-sorozattal állítanánk párba.

Itt nézheted meg: Apple TV+ 

Fleishman Is in Trouble

Aki szereti a New Yorkban játszódó, sok-sok agyalással és pszichologizálással teli Woody Allen-filmeket, az ne is keressen tovább sorozatot magának. A címszereplő egy középkorú New York-i zsidó értelmiségi fazon, aki 15 évnyi házasság után elválik, épp az életközepi válsága kellős közepén, és megpróbál tovább meg túlélni. A sorozat szereposztása elég erős. A főszereplők között találjuk Jesse Eisenberget, Claire Danest, Lizzy Caplant és Adam Brodyt, a mellékalakok között pedig Josh Radnort, Christian Slatert és Michael Gastont. A Fleishman a tavalyi felhozatal egyik nagy meglepetése volt. 

Itt nézheted meg: Disney+ 

Schmigadoon!

Akár még állatorvosi lónak is nevezhető ez a kissé bizarr sorozat, amiben a sitcom stílusjegyei keverednek a musicaléivel, és aki ennél a pontnál menekülőre fogná, őt arra kérnénk, ne tegye. A Schmigadoon! ugyanis egy minden tekintetben szórakoztató darab. Főhőseink egy szerelmespár tagjai, akik túrázás közben rábukkannak egy kisvárosra, ahol mindenki énekelve beszél meg operettkarakterként él és viselkedik, ez pedig kiborítja a főhőseinket, mert alapvetően kiveri őket a víz a musicalektől. Attól meg még inkább kikészülnek, hogy a várost nem tudják csak úgy elhagyni. Úgyhogy a cuki musicalvilág ezzel megvillantja a sötétebb oldalát, a sorozat pedig a karcosabb humorát. 

Itt nézheted meg: Apple TV+ 

Ginny és Georgia

Anya és lánya sztori egy idegen kisvárosban, és ebből a leosztásból már láttunk jó párat, ebben viszont van a dramaturgia szempontjából egy meghatározó csavar: az anya mindössze 15 éves volt, amikor a lányát szülte, vagyis amikor a lánya a sorozat jelen idejében épp ugyanennyi esztendős, akkor még ő is csak 30. Ráadásul nagyon jól tartja magát, sőt jobban is fest, mint a lánya, és hogy még egy lapáttal rá legyen pakolva, a lány a felnőttesen és komolyan gondolkodó lény, míg az anyja épp ellenkezőleg, gyakran olyan, mint egy nemtörődöm és meggondolatlan tini. Így kell elfogadtatniuk magukat a várossal és gyökeret ereszteniük köztük, miközben az anya kissé szégyenfoltos múltjának szereplői is folyamatosan utánuk próbálnak nyúlni. Aki szerette a Született feleségek stílusát, humorát és világát, azok Ginnyt és Georgiát is nagyon fogják bírni. 

Itt nézheted meg: Netflix 

Mozart in the Jungle

A négy évadot megért sorozat húzónevei Gael García Bernal, Malcolm McDowell és Saffron Burrows, de a készítők között is olyan neveket találni, mint Francis Ford Coppola fia, Roman, az Amerikai pitéért is részben felelős Chris Weitz vagy az elsősorban színészként ismert Jason Schwartzman. A sorozat egy szimfonikus zenekar mindennapjaiba enged vidám bepillantást, és eloszlat minden olyan sztereotípiát, amely szerint a komolyzenészek nem rakenrollarcok. Ráadásul McDowell és Bernal párosa a SalieriMozart-konfliktus egyfajta paródiáját is kínálja. 

Itt nézheted meg: Amazon Prime 

Shameless (Szégyentelenek)

Ez egy rendkívül sikeres angol sorozat még sikeresebb amerikai verziója, amelyben William H. Macy volt a húzónév, és ami a többi, jórészt fiatal és nagyon tehetséges színész karrierjének ágyazott meg. A nagyon szókimondó, sőt mocskos szájú, politikailag végtelenül inkorrekt sorozat egy sokgyerekes proli családról szólt, ahonnan az anya régen lelépett, az apa persze alkoholista, narcisztikus és egoista. Így jobb, ha a gyerekek veszik kezükbe a saját meg a család sorsát, hogy túléljenek, sőt egyáltalán, hogy éljenek. Közben megsértik a törvényt, a hivatalokat, a szomszédokat, bárkit, akit csak lehet, mindezt pedig nem direkt és sportból, hanem mert így sikerül. A család szentségéről és fontosságáról semmi nem szólt még ennyire szépen és pontosan, pedig ha valamitől távol esik a Shameless, akkor az pont a családi vígjátékok édeskésen cukiskodó világa. 

Itt nézheted meg: HBO Max 

Címkék