Nem vagyunk az újévi fogadalmak hívei, de mindig kijelölünk magunknak új célokat. Idén például a felesleges tárgyak helyett inkább sok-sok új élményt szeretnénk szerezni, és jobban belemélyedni olyan területekbe, amik érdekelnek, kikapcsolnak és feltöltenek minket. Úgy gondoljuk, ezzel nem vagyunk egyedül, ezért az évet egy szuper élményprogrammal indítottuk, amivel inspirálni szeretnénk mindenkit, aki új kalandokra vágyik. A BarExpert workshopján rögtön két élményt kaptunk egyszerre, a program első felében a kávék világában kalandoztunk, majd egy gyönyörű átkötéssel megérkeztünk a koktélok felségterületére, ahol nemcsak sokat tanultunk, de nagyon jól is szórakoztunk. Tóth Zoli és Kovács Gergő, a BarExpert megálmodói pedig annyi energiával és jókedvvel töltöttek fel minket, hogy legszívesebben azonnal visszamennénk egy újabb körre, nem is beszélve a remekül sikerült We Love Budapest shotról, aminek a titkos receptjét a cikk végén meg is osztjuk veletek.

BarExpert: a kávék és a koktélok izgalmas birodalma

Tóth Zoli és Kovács Gergő, a BarExpert vezetői régi jó cimborák, és megismerkedésük története is a kávék világába vezet: Zoli szomszédjaként Gergő hamar felfigyelt a finom kávéillatra, ami nap mint nap átkúszott hozzájuk Zoliéktól, és nem volt rest utánajárni az eredetének. A jószomszédi viszonyból hamar barátság, majd közös vállalkozás lett.

Zoli a vendéglátás területéről érkezik, profi bartender és barista, a BarExpert alapítója, mellette a Kávétársaság üzletvezetője. Gergő pedig a marketing területéről jön, kommunikációs szakember és barista. Mindkét fiú számára nagy szerelem a kávé. A BarExpertet 11 évvel ezelőtt alapította Zoli, az első hazai baristaiskolák egyikeként, Gergő a Covid időszakát követően csatlakozott. A trendek azóta jönnek és mennek, de az biztos, hogy egyre többen szeretnénk otthon jó kávét főzni, elkápráztatni a vendégeket egy-egy profi koktéllal vagy kikeverni a tökéletes gin-tonikot

Ezt a tudást mind megkaphatjuk a BarExpertben, nem is akárhogy: szórakoztató élményprogramok várnak ránk, ahol Zoli és Gergő hatalmas energiával és jókedvvel vetik bele magukat, hogy megtanítsanak minket az alapokra.

Ezt a tudást mind megkaphatjuk a BarExpertben, nem is akárhogy: szórakoztató élményprogramok várnak ránk, ahol Zoli és Gergő hatalmas energiával és jókedvvel vetik bele magukat, hogy megtanítsanak minket az alapokra.

A hobbitól a profi szintig

A BarExpertnél választhatunk hobbibarista-képzések közül, ahol megtudhatunk mindent a kávékról, de elmerülhetünk az újhullámos, specialty kávék világában is, vagy megtanulhatunk latte artot készíteni. Sőt, akár a saját kávégépünket is bevihetjük, ha beállításával tökéletes ízélményt akarunk elérni.

A kávék mellett a teák birodalmában is kalandozhatunk, a bartender-élményprogramokon a koktél- és a limonádékészítés alapjait sajátíthatjuk el, sőt a tökéletes gin-tonik párosítás kulisszatitkairól is lerántják a leplet a fiúk. Egytől egyig szuper program, akár barátokkal, akár családdal, akár kollégákkal érkezünk, de ha komolyan gondolkodunk a baristakarrierben, itt a szakma alapjait is elsajátíthatjuk a barista pro képzésen. Ráadásul minden korosztályt várnak, így volt már itt 80 éves bácsi és 9 éves kisgyerek is, ha pedig külföldiekkel jönnénk, angol nyelven is elérhetők a workshopok.

Minden, amit a kávéról tudni akartunk, de eddig nem mertük megkérdezni

A BarExpertbe egy kisebb csapattal érkeztünk, és azt kértük Zoliéktól, adjanak egy kis ízelítőt a két legnépszerűbb élményprogramjukból a hobbibarista-képzésből és a koktél-limonádé-bartender-workshopból. A csapatépítővel is felérő programot először a kávékkal indítottuk, ahol a száraz részeken átugorva rögtön egy kis kóstolóval és a kávébabok vizsgálatával nyitottuk meg az estét.

Megtudtuk például, mitől igazán jó egy kávé, mi a különbség a robusta és az arabica kávé között, sőt kipróbáltuk azt is, milyen a kávécseresznyéből, azaz a cascarából készült tea. Kóstoltunk és illatoltunk eperdzsem- és lime-ízjegyeket hordozó specialty kávékat, megtanultuk, mi a különbség az eszpresszó és a ristretto között. 

Az egyik legnagyobb tanulság pedig az volt, hogy minél rövidebb egy kávé, annál erősebb az íze, de a koffeintartalma alacsony, ezért isznak az olaszok például bátran délután és este is kis feketéket.

Az egyik legnagyobb tanulság pedig az volt, hogy minél rövidebb egy kávé, annál erősebb az íze, de a koffeintartalma alacsony, ezért isznak az olaszok például bátran délután és este is kis feketéket.

Csepegtettünk, feketéztünk, szívecskéztünk

Az illatolás, az ízlelegetés és a kóstolgatás után elérkeztünk a workshop egyik legizgalmasabb részéhez, amikor egy újfajta kávéfőzési technikát ismertünk meg. A V60 egy szuper szerkezet, a vele való munka egy lassú, szinte meditatív kávékészítési folyamat, aminek megvan a maga szabályrendszere.

A V60 szerkezet egy tölcsérből és egy filterből áll, amiből lecsöpög a kávé, nevét pedig a két eszköz 60 fokos szöget záró V alakjáról kapta. A legfontosabb, hogy ennél a technikánál az idő- és a grammarányra kell a legjobban odafigyelni, amit mi egy speciális mérleg segítségével mértünk. A bemutató után saját magunk készíthettük el a filteres specialty kávét, melynek gyümölcsös ízjegyei ezzel a módszerrel nagyon klasszul érvényesültek. Ehhez a fajta kávéhoz azonban nem dukál a tej, annál inkább a tonik, így Gergő rögtön készített is nekünk egy frissítőt, de szuper alapja lehet a V60 kávé a limonádéknak, és a gyömbérsörhöz is jól passzol.

Zoliék azt is elárulták, hogyan készíthetünk magunknak otthon cold brew (azaz hidegen csepegtetett) kávét, ami szintén jó alapja a hűsítő italoknak. Ezután áttértünk a gépi kávé rejtelmeire, egy csodás eszpresszómasinával ismerkedtünk meg, és megtanultuk, hogy lehet vele jó kávét főzni, majd a fiúk bevezettek minket a tökéletes kotyogós kávé elkészítésének a titkaiba is. 

Annyit elárulhatunk, hogy érdemes előre felforralt vízzel, nagy lángon és nyitott tetővel főzni, majd rögtön elfogyasztani. 

Annyit elárulhatunk, hogy érdemes előre felforralt vízzel, nagy lángon és nyitott tetővel főzni, majd rögtön elfogyasztani. 

Végül jött a tejhabosítás és a latte art, ahol kisebb-nagyobb sikerrel, de annál vidámabban szívecskéztünk, és arra is fény derült, hogy kell otthon a french pressben tejhabot készíteni, de sajnos nem árulhatunk el minden kulisszatitkot, inkább azt javasoljuk, mindenki tapasztalja meg személyesen, mert kihagyhatatlan élmény a baristaworkshop.

Kevertünk, shake-eltünk, kóstoltunk

Nehezen tudtuk elképzelni, hogy a kávézgatás után hogy fogunk koktélozni, de a fiúk egy gyönyörű átkötéssel oldották meg, és szinte észrevétlenül áttértünk a kávéalapú koktélok birodalmába, ahol kikevertük az ausztriai hütték kedvenc italát, a tojáslikőrös bombardinót, majd pár lépéssel átsétáltunk a koktélpulthoz, ahol az eszközök és az alapanyagok egész garmadája várt. Miközben elhangzott pár érdekesség a koktéltörténelemről, a kezünk is járt, ugyanis egy narancsról kellett a speciális hámozó segítségével egy szép hosszú csíkot lefejtenünk, ami a későbbiekben dekorációs célt szolgált. 

Míg a kávéhoz nyugisabb, jazzes ütemek szóltak a háttérben, a koktélokhoz pörgősebb playlistet kaptunk, az eszközök megismerése után pedig azonnal beálltunk a pultba és elkezdtünk koktélokat keverni, szép sorban jött a Sex on the Beach, a Gin Fizz, az alkoholmentes Lucky Driver, majd elkezdtünk shotokat, azaz egy hajtásra fogyasztható koktélokat készíteni. Ekkor álmodtuk meg a We Love Budapest shotot, ami a csapat résztvevői által random felsorolt összetevőkből állt össze, és egy meglepően frissítő kis ital kerekedett belőle. Végül pedig egy különlegességgel, a tejhabosítóban gőzölt Hot Aperollal zártuk az estét, ahol folyamatosan, a fiúkkal együtt kóstolgathattuk az elkészült koktélokat.

Összességében fantasztikus négy órát töltöttünk el Zoli és Gergő társaságában, ahol nemcsak sok hasznos tapasztalattal lettünk gazdagabbak, de a fiúkból áradó természetes lazaság, jókedv és vidámság hatalmas muníciót adott az új évre, hogy bátran belevágjunk az új hobbik és a saját álmaink megvalósításába.

We Love Budapest shot


Hozzávalók:
 

  • 1,5 cl rum
  • 1,5 cl vilmoskörte-pálinka
  • 1,5 cl tequila
  • 1,5 cl őszibaracklikőr
  • 1,5 cl passion fruit szirup
  • 1,5 cl áfonyalé
  • 1,5 cl narancslé

Töltsd a hozzávalókat a shakerbe, rázd jól össze, majd szűrd shotos pohárba.

A BarExpert élményprogramjairól, workshopjairól és csapatépítőiről itt találtok részletes információkat.

Címkék