A magyar zenekarok évindító budapesti koncertjein már túl vagyunk, jöjjenek utánuk a külföldi előadók, akik közül már januárban is többen megfordulnak a fővárosban. Elsősorban az elektronikus zenét, azon belül is a tört ütemeket kedvelők meg a metálosok járnak jól, de azért mást is kínál az év első hónapjában a budapesti koncertnaptár. Bár a választék még amolyan évkezdősen szerény, de már így is lesz programtorlódós este, amikor egy kemény rockernek bizony komoly döntést kell hoznia: melyik koncertet válassza a két vonzó ajánlat közül.

Shortparis

Nevével ellentétben a 2012 óta létező zenekar nem Párizsból, hanem Szentpétervárról érkezett, merthogy oroszok. Hatásos zenéjüket, ami súlyos dark electróból és legalább ennyire vaskos posztpunkból áll össze, eddig négy nagylemezről hallgathattuk meg. Élőben láthattuk már őket itthon, így a januári koncertjükre igazán mondhatjuk azt, hogy visszatérés. Dalaik hol oroszul, hol angolul, hol pedig franciául szólalnak meg. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: Január 12., 20.00
Mennyiért: 4500–4900 Ft

Fran Vasilić

A bajszos horvát fiatalember igazán irigylésre méltó helyen született és nőtt fel: Krk szigetén. Talán ennek is köszönhető az a szimpatikus életigenlés, ami belőle meg a dalaiból árad. Némi hálószobazenélést követően modern zenei hősként a TikTokon aratott először sikert, ami szinte azonnal megnyitott számára minden ajtót. De kinek nincs szüksége – pláne az új év indításaként – egy ennyire hitelesen pozitív zenére és koncertre, mint az övé, járvánnyal, háborúval és gazdasági nehézségekkel zsúfolt korunkban? 

Hol: Dürer Kert
Mikor: Január 15., 20.00
Mennyiért: 4000 Ft.

Culture Shock

A Bladerunnaz partiszervező csapat év eleji bulijára egyenesen Nagy-Britanniából repítik el hozzánk a drum n bass egyik legnagyob jelenlegi slágergyárosát. Ez a zenei világ nem feltétlenül pusztító és agresszív, ahogy azt sokan gondolják, van neki napfényes meg érzelmes oldala is, az angol pedig pont ezt a vonalat képviseli. Hasonló mondható el osztrák kollégájáról, a vele fellépő ifjú osztrák dj-lányról, Youphoriáról is, így abszolút a pozitív energiák estéjére számíthatunk. 

Hol: Akvárium, Kishall
Mikor: Január 21., 23.30
Mennyiért: 6000 Ft.

Hause Plants

A portugál indie rockzenekar még egészen fiatal formáció, mindössze 2020-ban alakultak meg. Zenéjükre éppúgy hatottak a 2000-es évek elsősorban amerikai és brit bandái, mint a kortársaik, nem beszélve saját portugál zenei gyökereikről. A Lisszabonból származó négytagú zenekar a tengerentúlról érkezik a budapesti koncertjére, merthogy jelenleg New Yorkban tanyáznak. Az Atrur nevű magyar zenekar társaságában lépnek fel. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: Január 26., 20.30
Mennyiért: 2000–2500 Ft.

DLR

Ezen a január végi éjszakán egy kisebbfajta legenda lesz a Dürer Kertben a The Hive Budapest vendége, a drum n bass Bristol-i szárnyának egyik jelese, Dirty Lee Roy, vagyis DLR, a Sofa Sound Bristol kiadó feje. Dögös, funkos és emberbarát zenéket pakol majd minden bizonnyal, mint ahogy az este folyamán mellette/vele fellépő hazai legények (Spinline, Mvrk, Insight, Tibo, Sephx, D-Tail és Komlo) is. 

Hol: Dürer Kert
Mikor: Január 27., 23.00
Mennyiért: 4500–5000 Ft.

Accept

Ha bárki is azt gondolta a múltban, hogy a német metál fenegyerekeit, az 1976-ban Solingenben megalakult Acceptet le lehet gyűrni, az nagyot tévedett. Persze a sokáig a zenekar védjegyének tekintett, patkányarcú Udo már rég nem tagja a bandának, de az új énekessel is már készítettek legalább 5 nagylemezt, melyek közül a legutóbbi, a 2021-ben megjelent Too Mean To Die turnéjával érkeznek hozzánk egy koncert erejéig. 

Hol: Barba Negra, Red Stage
Mikor: Január 29., 18.00
Mennyiért: 9999 Ft. 

Revocation

Netherheaven című nyolcadik negylemezének turnéjával érkezik hozzánk az amerikai death metal banda, akiknél külön kiemelik azt is, hogy rendkívül technikás hangszerkezelők. Nemcsak keménykednek, de zenélni is tudnak, és szívesen kísérletezgetnek is, persze a műfajon belül. A buli már egészen korán elkezdődik, mert a Revocation előtt másik három zenekar (Goatwhore, Alluwial, Creeping Death) is fellép majd. 

Hol: Akvárium, Kishall
Mikor: Január 31., 17.30
Mennyiért: 6900 Ft. 

Katatonia

A svéd progresszív metál egyik legfontosabb zenekara látogat el hozzánk új, sorrendben 12. és január 20-án megjelenő nagylemeze (Sky Void of Stars) okán. Igazi északi zene az övék: kicsit misztikus, kicsit gótikus, és minden hűvössége meg keménysége ellenére vannak benne érzelmek is. A hasonló metálcipőben járó izlandi Sólstafir kíséri el őket. Ez lesz az a nap, amire utaltunk már, amikor egy metálosnak választania kell: vagy az északiakat nézi meg, vagy egy teremmel arrébb a korábban már említett amerikaiakat. 

Hol: Akvárium, Nagyhall
Mikor: Január 31., 18.00
Mennyiért: 10.990 Ft. 

Címkék