Általában 500-600 ezer darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell begyűjteni és hasznosítani.

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen a becslések szerint mintegy 500-600 ezer darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelniük, illetve a hasznosításukat megoldaniuk. A tapasztalatok szerint vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudják összeaprítani, másik szállító jármű viszi el a helyszínről. Több lehetőség közül is választhatunk: a kukák mellé vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére tehetjük ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési hőt és villamos áramot.

A fákat ezeken a helyeken lehet leadni. 

Címkék