A jógáról a mai napig sokak fejében a fura és lehetetlen pózokban álló, tökéletes alakú és hajlékony emberek képe él, holott ahhoz, hogy elkezdjük, egyikre sincs szükség. Noha az elmúlt pár évben többször jógáztunk már, a Bikram mégis ismeretlen volt előttünk, így teljesen kezdőként vágtunk bele egy 60 perces, nyújtásokkal teli órába, ahol az ászanákon túl a magas hőmérséklet és a páratartalom is kihívás volt. A Széna tér mellett, a Hattyúházban lévő Birds of Paradise jógastúdióban bárki megtalálhatja a számára megfelelő jógatípust, legyen szó dinamikus, erősítő vagy relaxáló órákról.

Viszonylag sokszor találkozunk az interneten tökéletes – vagy kitekert – jógapózokban álló, kifogástalan alakú emberekkel, ami ahelyett, hogy bátorítana minket a jóga kipróbálására, inkább eltántorít tőle. Holott egyáltalán nincs szükség hozzá hajlékonyságra és karcsúságra, és a különféle ászanákat (testtartás, póz) is végezhetjük fokozatosan. A Birds of Paradise jógastúdióban pedig pont az a jó, hogy bárki bármikor kipróbálhatja és megszeretheti a jógaórák valamelyikét, mindenféle előképzettség és gyakorlás nélkül.

Oké, mi könnyített pályán mozogtunk, hiszen az elmúlt években már többször is jógáztunk – hol rendszeresen, hol rendszertelenül, de a Bikram hallatán elsőre még mi is kételkedtünk egy picit magunkban. Nem az erőnlétünk vagy a nehéz pózok miatt, hanem mert még soha nem sportoltunk egy 40 fokra felfűtött, 40 százalékos páratartalmú teremben. 

A Bikram jóga még a 70-es években indult hódító útjára, amikor Bikram Choudhury indiai jógamester összeállította a 26 ászanából álló gyakorlatsort. Ezeket kötött sorrendben, 38-40 fokra felfűtött teremben kell végezni 90 percen keresztül, a cél pedig a test minden egyes részének átmozgatása. A Bikram jóga segít megőrizni az izmok és ízületek egészségét, miközben serkenti a vérkeringést a belső szervekben, de fejleszti a koncentrációs képességet is.

Mi egy 60 perces, Bikram Brief óratípust próbáltunk ki, ahol csak bizonyos pózokat ismételtünk kétszer, azonban a jóga utáni feltöltődés és könnyedség egész napra velünk maradt. Bár felkészültünk arra, hogy a 40 fokos melegben nem fogjuk sokáig bírni és a gyakorlatokat sem fogjuk tökéletesen végezni, az óra végére minden elképzelésünket felülmúltuk: csak pár percet pihentünk, a meleg és a pára (bármilyen meglepő, de) megkönnyítette a jógázást.

Az, hogy bizonyos ászanákat nem tudtunk tökéletesen kivitelezni, még akkor sem zavart minket, amikor megláttuk magunkat a tükörben – az óra alatt folyamatosan tükörbe kell nézni –, helyette önfeledten mosolyogtunk, amikor épp kiestünk egy-egy pózból, vagy gondolatban megveregettük a vállunkat, ha sikerült kitartanunk egy nehezebb ászanát.

A Birds of Paradise viszonylag fiatal jógastúdiónak számít, hiszen tavaly áprilisban nyitottak, viszont annyira sokszínű a kínálata és annyiféle ember jár ide, hogy öröm óra után is ott maradni egy keveset. Olyan sok óratípus közül válogathatunk, hogy biztosan megtaláljuk azt az egyet, ami az egyéniségünkhöz, a hangulatunkhoz és az erőnlétünkhöz passzol. Aki már régóta a Bikram híve, annak lehetősége van kipróbálni a zenés vagy a gyertyafényes Bikram jógát, de azok se keseredjenek el, akik pörgős aerobikmozdulatokra vágynak, mert intenzív mozgásra is lesz lehetőségük az Inferno Hot Pilatesen. Aki a mély nyújtásokra, a befelé figyelésre, az elcsendesedésre vágyik, az választhatja a Yin jógát, de van lehetőség kreatív nyújtó, erősítő Vinyasa Flow órán is részt venni, ahol a saját légzése ritmusára áramolhat.

Címkék

Elérhetőségek

Birds of Paradise 1015 Budapest, Hattyú utca 14. Facebook-oldal Weboldal