A legtöbben találkoztunk már a keleti édességek különleges világával. Külsejüket tekintve nem tudunk mással, mint a kissé elcsépelt ékszerdobozos hasonlattal élni, ízükben pedig többnyire a különböző csonthéjasok, a datolya és a méz dominál. A Charisma édességboltban adalékmentes török alapanyagokból készült szír kézműves baklavákat, aszalt gyümölcsöket és nugátokat kóstolhatunk, a túlzó, szirupos édesség helyett azonban ropogós magvak, gyümölcsök és a rózsavíz kellemes aromája vár bennünket.

A szír Albiek Hikmat hosszú évekig élt Dubajban, majd úgy döntött, hogy feleségével és kisfiával együtt egy olyan környékre költözik, ahol kellemesebb az éghajlat, az emberek barátságosak, nem utolsósorban pedig merészen próbálnak ki új dolgokat, ha az evésről van szó. Így esett a választásuk Budapestre, a város gyomrának számító zsidó negyedben pedig tökéletes otthonra leltek. Itt nyitották meg néhány hónapja a szír munkaerővel és recept alapján, adalékanyag-mentes török hozzávalókból Törökországban készülő szír kézműves édességeket áruló boltjukat, a Charismát.

Kellemesen hűvös és tágas üzletbe lépünk be, ahol egyáltalán nem túlzó módon köszön vissza a keleti hangulat. Hikmat azonnal, de nem tolakodó módon kínálgatni kezd minket, feltétlen próbáljuk ki ezt a baklavát, hasonlítsuk össze egy másikkal, és el ne menjünk anélkül, hogy ettünk volna az aszalt gyümölcsökből. Azt is tőle tudjuk meg, hogy a szír édességek a közel-keleti sütik világából azzal lógnak ki, hogy kevésbé édesek, ezért jól kiérződik belőlük a pirított magvak, az aszalt gyümölcsök vagy a datolya íze, egy kis rózsavízzel vagy kardamommal még izgalmasabbá téve, a ragadós szirup helyett pedig ropogós vagy éppen lágy, változatos textúrák várnak bennünket.

A csinos sütispulton apró ékszerekként, dobozokban sorakoznak egymás mellett az illatos-színes édességek. Összesen kilencféle, egymástól külsejükben teljesen különböző baklavát próbálhatunk ki, amik méretüknél fogva inkább bonbonokként fogyasztandók (például pisztáciás mabruma dobozban 2900 Ft / 10 dkg, 7900 Ft / 25 dkg). A legtöbb pirított pisztáciával készül, de diós és mandulás változatok is vannak, roppanós tésztába csomagolva.

Ezenkívül többféle diós és mandulás süteményt (például barazek  1890 Ft / 10 dkg) kóstolhatunk meg, de finomak az aszalt gyümölcsök (például aszalt barack 750 Ft / 10 dkg) is, a nugátok (például nugátrózsa 1490 Ft / 10 dkg) és a marcipánok (például pisztáciás 1290 Ft / 10 dkg), díszes megjelenésük miatt szinte minivirágcsokroknak tűnnek, a csinos bonbonoknak (például aszalt barackos 1590 Ft / 10 dkg) pedig bárki örülne. Mindemellett sós és füstölt magvakat (például pirított kesudió 1390 Ft / 10 dkg) is ropogtathatunk.

A Charisma édességei a prémiumhozzávalók, -magvak és -aszalványok miatt nem tartoznak az olcsó kategóriába, de egy-egy elegáns díszdoboz, amit a készen kapható változatok mellett mi magunk is összeválogathatunk, tökéletes és ízletesen roppanós ajándék lehet születésnapokra vagy évfordulókra.

Ha esetleg csak egy-egy darab különleges finomságra vágyunk, akkor is érdemes betérni, hiszen nemcsak a hasunk fog eltelni az ízektől, hanem a szemünk is az édességek csodás látványától. Keleti kedvesség, vendégszeretet és autentikus ízek várnak minket a Charismában.

Címkék

Elérhetőségek

Charisma édességbolt 1068 Budapest, Király utca 44. Facebook-oldal Weboldal