Szponzorált / szabadidő

szerkesztés

Időutazás az aztékok világába – A Neverlandben egy minden érzékre ható szobából szabadulhatunk

Szerzők

  • sponsored WLB

2022. 02. 11. 11:27

Az azték birodalomban járunk, több száz évvel ezelőtt, ahol épp fel akarnak áldozni minket a napistennek, mert a hiedelem szerint emberáldozat hiányában holnap nem fog felkelni a nap. Azonban kapunk egy utolsó esélyt: ha 60 perc alatt megszerezzük a dzsungel mélyén lévő, elátkozott sírkamrából az ősi gyógyító kristályt, ami egy szarkofágban rejtőzik, akkor a főpapok megkegyelmeznek nekünk… A Neverland legújabb szobáján, az Azték sírkamrán több mint 100 ember dolgozott, az összes érzékszervünket megmozgató pálya pedig minden képzeletet felülmúl. Innovatív megoldások, kreatív mechanikák, autentikus azték motívumok, logikai és ügyességi feladatok, ősi zene, a dzsungel illatai, misztikum és varázslat vár ránk Budapest legújabb szabadulószobájában.

Az azték kultúra, történelem és hitvilág rendkívül gazdag és izgalmas, mindezt a Neverland egy művészi kivitelezésű szabadulószobába sűrítette, ahol egy órára nemcsak a világ másik felére, Mexikóba csöppenhetünk, de időutazást tehetünk az azték birodalom fénykorába is.

Az Azték Sírkamra a Neverland legnagyobb költségvetésű szabadulószobája, melynek tervezésében és gyártásában több mint 100 ember vett részt, az Operaház szobrászaitól és díszletfestőitől kezdve filmipari szakembereken és illatspecialistákon át a Guatemalai Maja Kulturális Központ vezetőségéig.

Több képzőművésszel is együtt dolgozott a stáb, köztük őslakos indiánokkal, és az Egyesült Államokból, Mexikóból, Guatemalából, Franciaországból érkeztek kellékek a szobához. Mindez mutatja, hogy rengeteg időt, pénzt és kreativitást tett bele a Neverland csapata, hogy létrehozza Budapest egyik leginnovatívabb szabadulószobáját, és megmutassa, hogy a műfaj még mindig tartogat újdonságokat.

A szabadulószoba, ahol meg kell menekülnünk a napistennek szóló, emberáldozatot követelő szertartás elől, minden érzékszervünkre hat. Találkozhatunk szertartási eszközökkel, emberi maradványokkal, ősi azték zenével, tűzzel, beszűrődő napfénnyel, misztikumokkal és varázslattal. Az autentikusság jegyében (a biztonságtechnikai eszközöket leszámítva), a helyiségben semmilyen modern eszköz nem kapott helyet, kizárólag korhű tárgyak és szobrok vesznek körül minket.

Az azték szobában igazi dzsungelhangulat uralkodik: növények és az őshonos virágokból és fákból kinyert illóolajok illata vesz körül minket, miközben a szertartások ősi hangjai és az azték művészet kápráztat el minket. Érzékszerveinket a különböző anyagok is stimulálják: cédrust, cseresznyét, somfát, gyertyánt, ezenkívül állati enyveket, bőrt, köveket és sok más különlegességet használtak fel a tervezők a szoba kialakítása során. A hallásunkat az ősi zenéken és a dzsungel zörejein kívül olyan, autentikus felvételek dolgoztatják meg, mint az ősi templomokban, áldozati helyszíneken, dzsungelben és romvárosokban felvett hangok és az őslakos indiánok nyelvén megszólaló videók.

A szoba célja pedig nem más, mint hogy olyan magával ragadó flow-élményt teremtsen, ami az egész játék alatt tart. A Neverland csapata folyamatosan figyel minket játék közben, de anélkül avatkoznak be, hogy észrevennénk, így semmi sem zökkenthet ki minket a játékból. A segítségadások feliratai pedig versekben szólalnak meg, ezzel is fokozva a játékban szerzett élményeket. 

Nemcsak a szoba nagyon izgalmas, de a hozzá készült videóanyagok sem mindennapi körülmények között forogtak: Guatemalában, Belize-ben és itthon vették fel a reklámfilm- és a szobában lévő segítség- és sztorivideókat. Ehhez olyan szakembereket vontak be, mint Vittorio Sodano kétszeres Oscar-díj-jelölt sminkes, aki Mel Gibson Apocalypto filmjének volt a fő sminkmestere. A dzsungel közepén egy hónapon keresztül forgattak, és a videókban helyi őslakosok is főszerepet kaptak.

„A forgatás legfontosabb része az, hogy lássuk, a videók hogyan közvetítik a szereplőkön keresztül őseink életét, mindenekelőtt országunk kultúráját és hagyományait” – mesélte Kendel Tesucun Chayax, a guatemalai San Joséban található Noj Kultúrház vezetője, aki a Neverland videós stábjának castingmenedzsere volt.

A játék után sem ér véget a kaland, ugyanis egy különleges ital vár minket a Neverland bárjában: autentikus azték pohárból ihatjuk meg azt a különleges koktélt, melyet bartenderek fejlesztettek ki, olyan alapanyagokból, melyeket a múltban az aztékok is előszeretettel használtak. Ha pedig megéheznénk, tovább fokozhatjuk a hangulatot, ugyanis a Neverland étlapján mexikói ételeket is találunk.

Az Azték sírkamra komplex élményt és egy óra önfeledt szórakozást nyújt, teljesen újat mutatva a szabadulószobák világában, így aki nyitott a történelemre, a művészetekre és egy teljesen újfajta tapasztalatra, annak mindenképp ajánljuk, hogy próbálja ki a Neverland egyedülálló szobáját.

A Neverland Azték sírkamra szabadulószobájába ide kattintva tudtok időpontot foglalni.

Hasonló tartalmak

Admin mode