Itt az ideje, hogy felülkerekedjetek a szokásos év végi fáradtságon és kiválasszátok a december 22. és 28. közötti programajánló listánkból a számotokra legszórakoztatóbb vagy éppen legpihentetőbb programot! Ha kimozdulnátok a karácsonyi hétvégén két bejglievés között, akkor a klasszikus ünnepi filmeket ezúttal megnézhetitek a Kino Cafe Moziban, vagy előre ledolgozhatjátok a feleslegesen bevitt kalóriákat egy ACID parti keretében a Toldiban. Ha pedig szívnátok egy kis friss levegőt, és gyönyörködnétek a tájban a négy fal helyett, akkor családostul irány a Csiki-hegyek, ahol hangulatos fenyvesek között barangolhattok, és nyugodt környezetben összegezhetitek a 2022-es évet! A két ünnep között újra egzotikus élményben lehet részetek, hiszen immár hetedik alkalommal érkezik az Avant-garde Jazz Festival a Három Hollóba!

December 22., csütörtök

Kolorádó karácsonyi buli és szobagaléria

Kolorádó még a nyár előtt, karácsony előtt? December 22-én a MANYI-ban hangolódhatunk, találkozhatunk jóval a fesztivál előtt, és nem olyan sokkal az ünnep előtt. A bérlet- és merchvásárlás mellett a zenéről is gondoskodnak a szervezők: a Fláré Beás koncertet szuper DJ-szettek követik, és hogy igazán hangulatba hozzuk magunkat, a szobagalériában analóg fotókon nézegethetjük a legszebb Kolorádós pillanatokat.  

További infók 

Karácsonyi klasszikusok a Kino Cafe Moziban

Kino Cafe Mozi műsorán december 22. és 25. között karácsonyi klasszikusok szerepelnek, hogy az ünnepi filmek legjobbjaival pihenjünk ebben a néhány napban. A repertoárra a Karácsonyi LidércnyomásIgazából szerelemKarácsonyi Ének és az Ollókezű Edward filmek vannak kitűzve. 

További infók 

December 23., péntek

Ünnepre várva – A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi hangversenye

Egy nappal karácsony előtt Bach zenéjével teremti meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az ünnepvárás átszellemült hangulatát. A Karácsonyi oratórium első három kantátája mellett a nagy barokk szerző egy olyan további, hasonlóan kantátaműfajú alkotását hallhatjuk, amely szintén a karácsony ünnepköréhez kapcsolódik.

A műsort a régizenei repertoár legilletékesebb magyar karmestere, Vashegyi György vezényli, s az énekes szólistagárda – Baráth Emőke, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Najbauer Lóránt – is a historikus előadógyakorlat hazai legjobbjainak számítanak. Őket hallhatjuk december 23-án 19:30-tól Müpában.  

További infók 

A festő-poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere

November végétől Tichy Gyulának, a magyar grafika egyik kiemelkedő jelentőségű mesterének nézhetjük meg a munkáit a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán. A múzeum gyűjteményéből válogatott mintegy 80 művet – grafikákat és festményeket – felsorakoztató tárlat anyagát ritkán vagy most először láthatja a közönség.

A festő és grafikus a századelő egyik legkülönösebb életművét hozta létre rövid élete során. Festészetét és rajzi, grafikai munkásságát az angol és a bécsi szecessziós mesterek, Aubrey Beardsley, Walter Crane, Gustav Klimt művei inspirálták, kifinomult vonalvezetésű, a szimbolizmus témáit dekoratívan megfogalmazó művei hamar sikert arattak. Sokrétű életművében a korszak modern eszméi, aktuális kérdései (női szerepek, város és vidék ellentéte, városi tematika, technikai fejlődés) is megjelennek. A kiállítást március 5-ig látogathatjuk.

További infók 

Karácsonyi ACID Parti

Ha szenteste egy jó bulival vezetnénk le az ünneppel járó feszültséget, lazítani szeretnénk vagy kicsit táncolni a karácsonyi vacsora után, érdemes ellátogatnunk a TOLDI-ba, ahol színvonalas line up gondoskodik a jó hangulatról és a talpalávalóról: érkezik a Bad Rockets, a Midwarz/y vagyis Kidwar és Mz/y, Atomik & Gördön & Mesterházy.  

További infók 

December 24., szombat

Christmas Brunch a Flavaban

Ha valamikor nem kell sietni, akkor az karácsonykor van. 24-én ráérősen élvezhetjük az ebédig nyúló reggelizést a Flava Kitchen&More-ban. Érkezéskor egy pohár habzóbor köszönt, és a menün olyan ételek kapják a főszerepet, mint a mogyorós ramen, vagy a fűszeres majonézes csirke köfte bowl. Az édesszájúak számára is tartogatnak meglepetéseket a szakácsok: kóstolhatunk házi granolával készült acai bowl-t, vagy a mézes tejfagylaltos french toast-ot.  

További infók 

Mireille Vautier: A csendtől a lélegzetig

Mireille Vautier tevékenykedett illusztrátorként, miközben folyamatosan dolgozott saját képzőművészeti munkáin. 1988-tól számos kiállításon mutatta be papír, üveg vagy hímzett alkotásait Franciaországban és az Egyesült Államokban, és művészetére hatottak többek között Goya alkotásai, a német expresszionizmus, az afrikai, az ázsiai és az óceániai művészet. 

Október végétől ennek a gazdag életműnek egy szeletébe nyerhetünk betekintést a Műcsarnokban lévő kiállításon: az első teremben nejlonra hímzett alkotások, valamint hímzéssel, varrással vagy kivágással átalakított könyvtárgyak láthatók az emlékezés, nyomhagyás témáját feldolgozva, a másodikban pedig grafikai sorozatok, különböző tradicionális papírfajtákra készült rajzok és monotípiák kapnak helyet.  

További infók 

December 25., vasárnap

Feliz Navidad a Terezaban

Nem szégyen, ha 25-én már valami kevésbé magyar és kevésbé hagyományos karácsonyi ételre vágyunk. A Tereza készült erre is megoldással, és a tőle megszokott mexikói finomságok mellett ünnepi vacsorával vár bennünket a nap folyamán. A fajitas, a burrito bowl és a chili con carne természetesen most se fog hiányozni az étlapról, és a végén margaritával koccinthatunk az ünnepekre.  

További infók 

Karácsonyi túra a Csiki-hegyekben

Csiki-hegyek hangulatos fenyvesei karácsonykor különösen szépek lehetnek, és ha szerencsénk van, még egy kis hó is fogadhat itt. 25-én ezért érdemes az ünneplő után a túrabakancsot is elővenni, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti hegyekben szakadjunk ki a város nyüzsgéséből. A 17 km hosszú túrán sok szép kilátóhelyet, eldugott kaptárköveket és piktortégla üregeket ejtünk útba. Makkosmárián benézhetünk a nagy templomba, ha nyitva van, majd végül a vadregényes Mária-szurdokon át érkezünk meg a célállomáshoz, a mamutfenyőkhöz.  

További infók 

December 26., hétfő

Mozart: A varázsfuvola (Met)

Az Urániában idén karácsonykor is műsorra tűzik A varázsfuvola ifjúsági változatát a Met 2006-os produkciójában, aminek az is különlegessége a hazai közönség számára, hogy az Éj királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima-díjas Miklósa Erikát láthatjuk.

A Tony-díjjal kitüntetett rendező, Julie Taymor előadása minden korosztálynak szóló, operaszínpadra álmodott mese, amelyben táncoló medvék és óriásmadarak is feltűnnek a színpadon, hogy a fiatal szerelmesek kalandjait színesítsék. December 26-án 11 órától nézhetjük meg a mintegy 110 percbe sűrített, rövidített, angol nyelvű előadást.  

További infók 

Anima Sound System

Az Anima Sound System – melyet az első hazai elektronikus tánczenekarnak is tekinthetünk – 1993-ban alakult, és így jövőre ünnepli 30. születésnapját. A zenekar az utolsó budapesti koncertjét a jubileumi év előtt a Gödör Klubban ünnepli, december 26-án. A bulin a Szomnakuno című legújabb albumuk dalai mellett olyan emblematikus Anima-slágereket is hallhatunk majd, mint a 68, a Hajnal Volt, a Crossroads vagy a Tedd a napfényt be a számba vagy a rég játszott Romano Funk.  

További infók 

December 27., kedd

Darren Aronofsky: A bálna – premier előtti vetítés

Darren Aronofsky (Fekete hattyú, Rekviem egy álomért) legújabb filmjét nézhetjük meg premier előtti vetítésen, az Urániában. A bálna a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elképesztő kritikai és közönségsikert aratott, a kritikusok szerint a filmmel visszatérő Brendan Fraser élete alakítását nyújtja.

A történet szerint Charlie (Brendan Fraser), egy 270 kilós angoltanár, aki a világtól elszigetelten él, egyetlen barátja Liz (Hong Chau) próbál neki segíteni a mindennapokban. Charlie úgy érzi, nem sok ideje maradt, ezért elhatározza, hogy rendbe hozza kapcsolatát elhidegült lányával, Ellievel (Sadie Sink).  

További infók 

VII. Avant-garde jazz festival

A Kék Ló Budapest csapata idén is megszervezi a már hagyománnyá vált Avant-garde Jazz Festivalt, a Három Hollóban. A két ünnep között egzotikus élményben lesz részünk, ha érdeklődünk az eklektikus- és kísérleti jazz iránt, hiszen a fesztivál a budapesti underground zenei élet egy olyan szeletét mutatja meg, amelyet az utóbbi évtizedben látványos pezsgés jellemzett.

Most a színpadon köszönthetjük Shlukkot, Sauropodat, a Deus Ex Quartetet, Kinetic Eroticot, Kada Ad Libitumot, a Dresch Quartetet, PSH-t és a debütáló Tetratst.

További infók 

December 28., szerda

Winter Light Ceremony

Idén a szokásos WinterSUN helyett egy kisebb, egyhelyszínes bulival ünnepelhetjük a téli napfordulót december 28-án. A fellépőket a hazai és két külföldi SUN csapat művészeiből állították össze párokba, hogy mindenki zenélhessen. A belépés 300 főre limitált, és az első 50 vendég ajándékot kap. A rendezvény jótékonysági, és a nyereségből a most épülő SUN Music zenei stúdiót támogathatjuk.

További infók  

30Y évzáró koncert, vendég: Sorbonne Sexual

30Y egy 2000-ben alakult pécsi rockzenekar. Több mint 15 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub- és fesztiváléletnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra. Az elmúlt húsz évben megjelent 11 nagylemeze, tucatnyi online terjesztett független hanganyaga, több mint 20 videoklipjeDecember 28-án évzáró koncerten hallhatjuk őket az Akvárium Klubban.  

További infók 

Címkék