Bezárnak a hazai termelők élelmiszereit árusító bolthálózat, a Szatyorbolt budapesti üzletei, sőt, van olyan (a Margit körúti), amelyik már ősz eleje óta zárva tart. Etyeken kezdenek új életet.

A Szatyorbolt története 10 évvel ezelőtt indult el, a cél pedig az volt, hogy a városi emberek helyi termelőktől származó, szezonális, minőségi élelmiszereket vásárolhassanak, méghozzá úgy, hogy az egyes termelőkkel a bolton keresztül személyes, kölcsönös bizalomra épülő együttműködést alakítsanak ki. Eleinte csak zöldséget és gyümölcsöt lehetett kapni a Szatyorbolt üzleteiben, majd egyre több termékkel egészült ki repertoár. A legerősebb években 60-70 termelő produktumait kínálták. A Szatyorbolt a környezettudatos szemléletformálás tere volt, mert nemcsak a tudatosabban gondolkodó zöldek vásároltak náluk, hanem szinte mindenki a boltok környékéről.

Az energiaválság és az infláció miatt drasztikusan megemelkedtek a Szatyorbolt működési és szállítási költségei, ami annyira lehetetlenné tette a további működésüket, hogy végül a bezárás mellett döntöttek. A Szatyorbolt legfőbb támogatója a Szatyor Egyesület volt, ami Etyeken folytatja a működését, méghozzá a Szatyor Közösségi Házban. A boltok közösségi oldala pedig egyesül az egyesületével, minden további információ a jelen helyzettel, valamint a jövőbeli projektekkel kapcsolatban onnan tudható meg.

Címkék