Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Különleges templomi koncertek, hogy még jobban ráhangolódhassatok az ünnepekre

Noha az adventi időszak az elcsendesedésről, a nyugalomról és a várakozásról szól, a karácsonyi készülődésre sokkal inkább a nyüzsgés és a rohanás jellemző. Összegyűjtöttünk nektek néhány karácsonyi templomi koncertet, ahol a kórus, az orgona és az egyéb hangszerek teret betöltő hangja segíthet a lassulásban. Sőt, ilyenkor már csak azért is érdemes benézni egy-egy templomba, mert gyönyörű ünnepi díszben találjuk őket.

Van valami egészen ámulatba ejtő abban, amikor a csendet megtöri a kórus vagy az orgona hangja, és betölti az egész templomteret. Mindez különösen nyugtatóan tud hatni, ha egy egész délutános karácsonyi ajándéknéző körútról térünk be elcsendesedni. Szerencsére a budapesti templomok bővelkednek az ünnepi hangversenyekben és koncertekben, úgyhogy nem kell olyan sokat kutatni, hogy megtaláljuk a kedvünkre valót. És többségük még ingyenes is. 

Szent István-bazilika

A Szent István-bazilikába az év bármely szakában érdemes ellátogatni, mert a város legnagyobb templomában megannyi érdekes és izgalmas részletet fedezhetünk fel, ilyen a kupolája is, amin az égiek seregét látjuk. A Bazilikában sokszor szerveznek orgonakoncerteket és hangversenyeket, ezekből az ünnepi időszakban sincs hiány. December 10-én csodás karácsonyi dallamok csendülnek majd fel a Pénzügyőr Zenekar hangversenyén, ahol a Corvin kórus és a Dórémi Gyermekkórus kíséri a zenekart. December 21-én különleges karácsonyi dicsőítő koncertet ad a Bazilikában a Forráspont Band, ahová azoknak is érdemes elnézni, akik nem hívők. Mindkét koncert ingyenes.

Mátyás-templom

A Várnegyed-beli sétálgatások után valószínűleg jólesik majd betérni a Mátyás-templomba és ráhangolódni az ünnepekre, ahol december 11-én ingyenes orgonakoncert lesz. Az este 8 órakor kezdődő hangversenyen Almásy László Attila Artisjus-díjas orgonaművész zenél majd. Azoknak, akik lágyabb szólamokra vágynak, érdemes jegyet váltaniuk a Magyar Virtuózok Kamarazenekar karácsonyi koncertjére, amiből idén kettő is lesz a templomban – december 17-én és 27-én.

Egyetemi Kisboldogasszony-templom

Az Egyetem téren álló Kisboldogasszony-templom különös látványt nyújt, ahogy az ELTE jogi karának épületével szinte összenőtt. A templomot a pálosok építették, az első szentmisét 1742-ben tartották benne, majd a rend feloszlatása után került a Pázmány Péter Egyetemhez. A templomban december 17-én, szombaton este 7-től a Don Bosco Ének- és Zenekar adventi egyházzenei hangversenye lesz, míg december 19-én este fél 8-tól a Capella Du Mont Kamarakórus ad koncertet, kiegészülve a Savaria Barokk Zenekarral. A koncerten Henry Du Mont motettáiból énekelnek majd. Jegyeket a helyszínen lehet majd váltani.

Szilágyi Dezső téri református templom és Deák téri evangélikus templom

Az erődítményre hajazó Szilágyi Dezső téri templom tere tökéletes akusztikával rendelkezik, így érdemes ellátogatni ide is egy karácsonyi hangverseny alkalmával. December 17-én, szombaton 18 órától a Sonantes Kamarakórus ad adventi koncertet, míg december 19-én a Tabulatúra régizene-együttes karácsonyi jótékonysági koncertjét rendezik meg, amin az est egyik vendége Sebestyén Márta lesz.

A Deák téri evangélikus templom is megnyitja kapuit az ünnepi hangversenyre vágyók előtt: december 18-án 18 órától Bach Karácsonyi oratóriumát hallgathatják.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A