Zene nélkül elképzelhetetlenek az ünnepek, így a Müpa szuper meglepetéssel készült az adventi időszakra. A karácsonyra hangolt weboldalon dalválogatásokkal, koncertfelvételekkel, podcastepizódokkal kedveskednek a zene szerelmeseinek, de megtaláljuk a Müpa-sztárok kedvenc receptjeit, például Grecsó Krisztián és Fischer Ádám ünnepi fogásait, a karácsonyi művészpárbajban pedig többek között Vitáris Iván, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint mérik össze tudásukat például a mézeskalács-díszítés vagy a karácsonyfa talpba faragása kapcsán. De kapunk fenntartható ajándékcsomagolási tippeket, megnézhetjük Szalóki Ági karácsonyi koncertjét, sőt a Müpa szervezésében hangszer- és kottagyűjtő jótékonysági akcióban is részt vehetünk.

Jótékonykodjunk a Müpával!

Hallgassuk élvezettel a zenét, vagy játsszunk saját magunk is hangszeren az biztos, hogy a zene jobbá teszi az életünket, a zenetanulás azonban sajnos nem mindenkinek adatik meg, éppen ezen szeretne változtatni a Müpa jótékonysági akciója, amelynek keretében megkímélt állapotú, kisebb, kézben szállítható méretű hangszereket és feleslegessé vált eredeti kottákat várnak adományozásra.

Akik csatlakozni szeretnének a karácsonyi küldetéshez, a felajánlott kottákat és a hangszereket a Müpában adhatják le. Az összegyűjtött hangszerek állapotának felmérése után – amennyiben szükséges – a Müpa munkatársai megtisztítják azokat, illetve elvégzik rajtuk a szükséges javításokat

majd 2023 folyamán a Partneriskola-programban részt vevő, rászoruló intézményeknek adják át, hogy a zene öröme mindenkihez elérhessen.

majd 2023 folyamán a Partneriskola-programban részt vevő, rászoruló intézményeknek adják át, hogy a zene öröme mindenkihez elérhessen.

Müpa-sztárok receptjei zenei aláfestéssel

Az adventi időszakban a Müpa a jótékonysági akció mellett egy igazán klassz, ünnepi weboldalt hozott létre nekünk, így a lakásból sem kell kilépnünk, hogy a hosszú, hideg téli estéken élvezhessük a zene és az alkotás örömét. A meglepetések között megtalálhatjuk az intézményhez kötődő hazai és nemzetközi sztárok, valamint az évad művészeinek kedvenc receptjeit

Így mindenki az asztalra varázsolhatja mások mellett Grecsó KrisztiánFischer Ádám vagy épp Boldoczki Gábor trombitaművész, Varga Judit zeneszerző egy-egy kipróbált fogását, miközben főzéshez, vendégváráshoz és fáradtság ellen bevethető dalválogatásokból meríthetünk jókedvet és energiát. Sőt a Müpa számos podcastadása közül is kiválaszthatjuk a kedvünkre valót. 

Hallgathatunk beszélgetést például főzés közben Fekete Ernő színművésszel, díszíthetjük a karácsonyfát miközben Weörös Sándor versei szólnak, vagy egy meleg pokrócba burkolózva belemerülhetünk a kortárs irodalomba.

Hallgathatunk beszélgetést például főzés közben Fekete Ernő színművésszel, díszíthetjük a karácsonyfát miközben Weörös Sándor versei szólnak, vagy egy meleg pokrócba burkolózva belemerülhetünk a kortárs irodalomba.

Dekorációs ötletek és ünnepi művészpárbaj

A Müpa azokra is gondolt, akik a gasztronómia mellett más területen is próbára tennék magukat, és a fenntarthatóság a szívügyük: a „Csináld magad!” és a „DIY dekorációs ötletek” menüpontokat választva saját gyártású ajándékokhoz és újrahasznosított papírdíszek elkészítéséhez találhatunk kreatív útmutatókat. Készíthetünk személyre szabott városi kvízt igazi felderítőknek, de ha rejtőzik otthon pár régebbi Müpa-katalógus vagy felesleges szórólap, azokból is csodát varázsolhatunk.

Az ünnepek alatt felgyülemlett feszültség biztosan elillan az „Ünnepi kihívás – Művészek párbaja” videósorozat epizódjai láttán, amelyekben a Müpában fellépő művészek, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Vitáris Iván, Héra Barnabás és Springer Márton, Horti Lilla és Bretz Gábor valamint Bognár Szilvia és Balogh Kálmán mérik össze tudásukat és ügyességüket olyan tipikusan karácsonyi feladatok kapcsán, mint a fenyőfa talpba faragása, a mézeskalács-díszítés vagy éppen a nem szokványos formájú tárgyak esztétikus becsomagolása.

Karácsonyi hangolódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt

A legkisebbek szülei a „Karácsony Junior” menüpontban található színezőkkel foglalhatják le csemetéiket, és ha végre elérkezik a lazítás ideje, a család együtt nézheti a rendhagyó filmajánlók alapján választott remekeket, vagy elmerülhet a Müpa (ebben az időszakban) mindenki által regisztráció nélkül elérhető médiatárában, amely ráadásul újabb, eddig nem látott koncertfelvételekkel bővült, például megnézhetjük Szalóki Ági és vendégei karácsonyi koncertjét.

A Müpa ünnepi weboldalát ide kattintva éritek el, a jótékonysági akcióhoz pedig itt tudtok csatlakozni, ha pedig élményajándékot kerestek, akkor itt válogathattok a zenei csemegék közül.

Címkék