Ha az ünnepek közeledtével kicsit kiszakadnátok a fővárosi nyüzsgésből, akkor ajánljuk Szentendrét, ahol szintén különböző adventi programokra és közösségi eseményekre számíthattok. A Villa Bagatelle finom reggelire és ebédre hív titeket, emellett pedig lesz kóruséneklés, forró tea, forralt bor és karácsonyi gömbíró workshop is. A hatodik Taiwan DOX fesztivált ezúttal is érdemes követni, ha szeretnétek szórakoztató filmekkel közelebb kerülni a tajvaniak kultúrájához. A gyerekek már biztosan izgatottan várják a Mikulást, szombaton találkozhatnak is vele és segítőivel a Gyermekvasúton. Bár a Bosch-kiállítás véget ért, a Magyar Zene Házában decembertől megelevenedik a Földi gyönyörök kertje. A Kiscelli Múzeumba látogatva pedig érdekességekkel gazdagodhattok a VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete című kiállításon.

December 1., csütörtök

Winter Listing

Kisterem idén rendhagyó módon télen rendezi meg csoportos kiállítását Winter Listing névvel, ahol a galéria művészeitől állítunk ki új munkákat és rég nem látott korábbi műveket. A december elején nyíló kiállításon szerepelnek majd Keserü Ilona és Nádler István grafikái, Fodor János, Káldi Katalin és Szinyova Gergő korai festményei, Albert Ádám, Kaszás Tamás, Sugár János és Zalavári András fotóalapú művei, Fusz Mátyás, Kokesch Ádám, Kristóf Gábor, Kristóf Krisztián, Szegedy-Maszák Zoltán különleges technikával készült munkái, valamint papír alapú alkotások Fischer Judittól, Gosztola Kittitől, Anna Marktól, Molnár Zsolttól, Trapp Dominikától, a Randomroutines duótól és Vécsei Júliától.

További infók 

Advent Szentendrén 

A várakozás időszakában Szentendrén is különböző programokra, közösségi eseményekre számíthatunk. A lakosok egy kedves, már országosra nőtt kezdeményezéshez, a Világító adventi kalendáriumhoz csatlakozhatnak, melynek köszönhetően napról-napra egy újabb ház ablakán tűnik fel karácsonyi díszítés. A kivilágított ablakokkal térkép készül, így egy késő délutáni sétán végigjárhatjuk a kijelölt útvonalat. Ha már séta, a szentendrei vásárba is érdemes betérnünk, de ingyenes koncertekenjótékonysági Mikulás-futáson is részt vehetünk ebben az időszakban.

További infók 

Gidge (SWE), Reykjanes (PL), Awe Kid (D)
 
December 1-jén újabb kísérletező kedvű elektronikus zenei formációk érkeznek a Hajó fedélzetére. A Jonatan Nilsson és Ludvig Stoltermanb alkotta duó, a Gidge Svédországból, Umeå városából látogat el Magyarországra. Elektronikus zenéjüket a természetben felvett hangok formálják, és minden egyes számuk egy önálló atmoszférát, érzetet kelt. 
 
Reykjanes egy lengyelországi audiovizuális kollektíva, amely ambient, neoklasszikus zenét alkot. A minimal, térbeli esztétikai elemek által meghatározott trió olyan kompozíciókat hoz létre, amelyekben a jazzt a klasszikussal ötvözi, megőrizve a környezeti motívumokat is.

Az Awe Kid a Sine Language Records társalapítójának, Rick Parsonsnak az álneve, és egy zenei útkeresés eredménye. A poszt-hardcore formációkban eltöltött kezdetektől a 90-es évek elektronikus jazz és a kísérletezőbb stílusok felé kanyarodott, majd a break, az ambient és a left-field tánczene ötvözése mellett döntött. Ennek a különleges hangzásvilágnak lehetünk csütörtökön mi is fültanúi.  

További infók

Antilope Kid céges karácsonyi buli

Ha közeleg a karácsonyi hangulat, akkor bizony a céges bulik ideje is lassan elkezdődik. Linczényi Márk, a téma szakértője a száraz sajtos rolók, olcsó puncs és titkos ajándékozás hamisítatlan hangulatát hozza el december elsején a Toldiba, az Antilope Kid egyszemélyes produkciójával. Ott a helyünk, ha sírni vagy nevetni szeretnénk, és miközben kicsit mind magunkra ismerünk, bulival indíthatjuk a téli szezont.  

További infók 

December 2., péntek

Vegánszaloncukor-workshop

A Franziskába idén is visszatér sokak kedvenc ünnepi programja, a vegánszaloncukor-workshop, ahol két ízvariációban készíthetjük el a legfinomabb karácsonyi ajándékokat. Idén aszalt szilvás-étcsokoládés, pörkölt dióba forgatott tonkababos szaloncukor és mandulás-kókuszos, házi mandulavajjal és aszalt sárgabarackkal készített szaloncukrok lesznek terítéken. Azért, hogy az ünnepre készülődős baráti hangulat megmaradjon, a létszám limitált, ellenben több időpontot is meghirdettek. A szaloncukrok mellé pedig egyedi ajándékkártyát is tervezhetünk, a Franziskától pedig egy karácsonyi dobozt is kapunk, amiben hazavihetjük a kreálmányokat.  

További infók

Taiwan DOX: Tajvani Dokumentumfilm Napok 

December első hétvégéjén rendezik meg a hatodik Taiwan DOX fesztivált, a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány közösen rendezett eseményét. Idén 5 filmet láthatunk ingyenesen, a szokásos minőségben, a szokásos feltételekkel: mandarin nyelven, magyar és angol felirattal, a vetítést követő rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetéssel. A nyitófilm a Bálna-sziget lesz, amelynek fő témája a tajvaniak és a tenger közötti kapcsolat.

További infók 

December 3., szombat

Advent a teraszon – Villa Bagatelle

Adventre hangolódva szervez ünnepi programokat és mini karácsonyi vásárt a Villa Bagatelle. A felújított budai villában, kellemes környezetben most nem csak finom reggelire és ebédre számíthatunk, hanem lesz kóruséneklés, forró tea, forralt bor és karácsonyi gömbíró workshop is.
 
További infók 

Hannibál tanár úr – bemutató

Az Átrium legújabb bemutatójában egy megbecsülésben megőszült tanárnak adatik meg tizenöt perc hírnév, hogy aztán a közélet vaskarmai között élje át, milyen az, amikor az igazság szembetalálkozik a közélet valóságával. A Móra Ferenc novellája, valamint Fábri Zoltán, Gyenes István és Szász Péter forgatókönyve nyomán írt történetet Deres Péter és Vidovszky György állította színpadra.

Hannibál tanár úr letűnt korszakot idéző, keserédes története megdöbbentően pontos, gondolatilag nyugtalanító és különösen aktuális társadalmi látleletté vált mára. A szimbólummá vált Nyúl Béla szerepében Mucsi Zoltán lesz látható, aki mellett feltűnik majd többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is. Az Átrium, a Kultúrbrigád és a KULT2 közös bemutatóját december 3-ától nézhetjük meg az Átrium színpadán.  

További infók 

B32 Karácsonyi Premium Art Fair

Szombaton a B32 Galéria és Kultúrtérben is elindul az adventi készülődés egy ünnepi prémium art fairrel, ahol számos hazai iparművész egyedi termékeit vásárolhatjuk meg. A környezettudatos termékek, a magyar design márkák, és a kézműves tárgyakból álló kínálat az egész család számára tartogat ajándéklehetőségeket. Legyen az ékszer, ruha, kiegészítő, gyermekjáték vagy lakásdekor, abban biztosak lehetünk, hogy minden egyes darabban szakmai alázat, alkotási vágy és alkotói egyéniség lakozik. (x)
 
További infók 

Mikulás-vonat a Gyermekvasúton

A Mikulás és segítői, a krampuszok december 3-án és 4-én ismét birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös énekléssel, játékokkal várják a kicsiket, akik ajándéknak is örvendhetnek az utazás során. Az adventi díszbe öltöztetett vonatok Hűvösvölgy állomásról indulnak, ahol gyermekprogramokra, kézműves foglalkozásra, arcfestésre és ízletes harapnivalókra, forró italokra is számíthatunk.

További infók 

December 4., vasárnap

WAMP karácsonyi design vásár és workshopok

WAMP design vásár karácsony előtt is várja azokat, akik minőségi ajándékokat szeretnének a fa alá válogatni, legyen szó ötletes gyerekjátékokról, igényes print termékekről, hazai tervezők által megálmodott különleges ruhákról, kiegészítőkről vagy gasztronómiai finomságokról. Több mint száz alkotó egyedi designtermékei közül válogathatunk, és az 500 forintos belépőnket beválthatjuk valamelyik workshopon.  

További infók 

Karácsonyi Tribal Market I.

Az idei első karácsonyi Tribal Marketen december 4-én vehetünk részt a Gödörben. Olyan kiállítók hozzák el a termékeiket, mint Nootkamenura, Sinkó Ábel ceramics, Malekin, Rea, Shakti by Goaflow, Barka Jewellery, Kay Roy és Lucyra Világa Art, Psy Dog Design, Goatanika, Sekasorto Jewelry és még sokan mások.

További infók 

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete
 
Köztudott, hogy az ember és a kutya egymással való viszonya régi időkre nyúlik vissza. A honfoglaló magyarok magukkal hozták a pulit, a középkori arisztokrácia a vizsla társaságában vadászott, napjainkban pedig a lakósság negyede tart valamilyen háziállatot otthon.

A BTM Kiscelli Múzeumban október közepétől a kutyatartás különböző formáinak történetét nézhetjük meg, a 19. századtól indulva, ki-kitekintve az ókori, középkori szokásokra, régészeti leletekre. A régi plakátokon, képeken, archívumokon keresztül bepillantást nyerhetünk a városi ebtartás szabályozásaiba, szó esik a sintérekről, és még az első fővárosi kutyakozmetika és kutyanyíró is megelevenedik. A kedvtelésből tartott ebek mellett a VAU! helyet szentel a vakvezető, terápiás vagy rendőröket segítő négylábúaknak is, sőt, ha szeretnénk, akár saját kutyáinkkal is érkezhetünk a különleges kiállításra. 

További infók 

December 5., hétfő

Az ünnep azé, aki várja – Adventi est a Várkert Irodalommal

December 5-én, az év utolsó irodalmi estjén az Aposztróf sorozat az ünnepi készülődésbe kapcsolódik be, és igazi adventi hangulatot varázsol a színpadra. Ezen a különleges esten családi történetek kerülnek elő és betekinthetünk két alkotó család tradicionális, ünnepi ízeibe, szokásaiba, dalaiba és verseibe. A zenés irodalmi esten a két alkotó család: Szabó T. Anna József Attila-díjas költő és férje, Dragomán György József Attila-díjas író, valamint Lackfi János József Attila-díjas író, költő és lánya, Lackfi Dorottya énekes kapcsolódik össze, és Sinha Róbert gitárművésszel kiegészülve izgalmas közös produkciók várhatók.  

További infók 

Vörösmarty Classic Xmas 

November 18-án nyitott meg a Vörösmarty Classic Xmas, a hagyományos Vörösmarty téri karácsonyi vásár megújított kiadása, és egészen december 28-ig sétálhatunk, nézelődhetünk itt ünnepi hangulatban. A karácsonyi vásár évről-évre számos látogatót vonz, tradicionális hazai értékeket képviselő gasztronómiai és kézműves kiállítókkal, valamint békebeli karácsonyi hangulattal fogadja vendégeit.

Ha a Váci utca felől érkezünk, díszített, hatalmas karácsonyfa fogad, de látványos a Harisnyaházon díszelgő óriási karácsonyfa-dekoráció, és idén mutatkozik be a Vörösmarty-szobor újszerű takarása is. A gyerekek kedvence pedig minden bizonnyal az ingyenesen használható kisvasút lesz.

További infók 

December 6., kedd

Nyílt nap a Képzőn

December 6-án nyílt napot tart a Magyar Képzőművészeti Egyetem, ahol az Egyetem kitárja kapuit a képzőművészeti szakok iránt érdeklődő fiatalok, nagyrészt a középiskolások előtt. Az általános felvételihez kapcsolódó tájékoztatón túl a nyílt nap résztvevőinek műterembejárásra is lesz lehetősége, ahol az Egyetem hallgatói ismertetik a „műtermi élet” sajátosságait, mentorként mutatják be a műhelyekben folyó munkát, személyes tanácsokat adnak és a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszolnak. Az esemény alatt a Képző nemrégiben újranyitott büféje és a hallgatói közösségi tér is meglepetésekkel várja a látogatókat. 

További infók

The Great Hungarian Songbook 3
 
A The Great Hungarian Songbook 3 folytatja az alkotók 2014-ben megfogalmazott törekvéseit, mégis más élményt kínál december 6-án, a Müpában. Káel Norbert zenei vezető megőrzi az eredeti koncepciót: ezúttal is régi magyar slágereket dolgozott át új megközelítésben, most azonban az 1950-es évektől az 1990-es évekig kalandozhatunk. A régi kedvencek mellett lesznek kevésbé ismert dalok, amelyeket a Behumi Dóri-Pál Dénes énekes páros szólaltat meg a vonósokkal és fúvósokkal kiegészülő Jazzical Trio segítségével. Az est rendezője Böhm György.

További infók 

Simply Red (UK)

Miután nyilvánosságra hozták Blue Eyed Soul című új stúdiólemezük november 8-i megjelenését, a Simply Red bejelentette 33 állomásos európai arénaturnéját. Az egyik legsikeresebb angol koncertbandához méltóan, óriási show-val készülnek, amelynek keretében az új szerzemények mellett eljátsszák karrierjük összes nagy slágerét is; többek között a Stars, a Holding Back The Years, a Fairground, valamint a Money’s Too Tight To Mention felcsendülésére biztosan számíthat a közönség. Ez a vadonatúj turné hosszú évek után végre Budapesten is látható lesz, 2022. december 6-án a Simply Red a Budapest Arénában ad koncertet!  

További infók 

December 7., szerda

DOME_LIVE 008 – BOSCH: Földi gyönyörök kertje

Bár a Szépművészeti Múzeumban véget ért a Bosch-kiállítás, a Magyar Zene Házában decembertől megelevendik a Földi gyönyörök kertje. A Hangdóm 360 fokos vásznára kollázs animációs technikával Miss Virgács (Németh Nikolett) keze munkája által mozgásba hozzák a németalföldi festő hármas oltárképét miközben korabeli polifonikus kórusműveket hallgathatunk a Cantemus jóvoltából, amit MA’AM (Makay Anna) finoman torzít és modulál, illetve egészíti ki diabolikus hangsorokkal.  

További infók
 

Chile diákfelkelése – filmklub és beszélgetés

Közélet Iskolája következő filmklubján a chilei oktatási mozgalom 2011-12-es követelési hullámáról szóló, a Chile diákfelkelése című rövidfilmet nézhetjük meg. A filmben a diákok az oktatás ingyenességéért vonulnak utcára, de hamar nagyobb ívű változtatásokat követelnek (pl. adóreform), ami érzékletesen mutatja meg, hogy az oktatás ügye hogyan függ össze a társadalmi egyenlőtlenségek és igazságosság kérdéseivel, és hogy mindezt hogyan határozza meg az éppen uralkodó politikai-gazdasági logika. A vetítést követő interaktív beszélgetésen egyaránt foglalkozhatunk a film által felvetett kérdésekkel és a magyarországi oktatási mozgalom helyzetével.

További infók 

Címkék