Az ódon Andrássy úti palota lépcsőháza még mindig elegáns, habár látszanak rajta az évek. Az első emeleti üzletbe érkezve mégis sokkal inkább tűnik úgy, hogy egy méregdrága esküvői szalonban vagy egy feltörekvő ruhamárka showroomjában vagyunk. Pedig a tágas térben, a stílusos vintage bútorok között valójában javítással foglalkoznak. A LULO RE Prémium ruhajavítóban jártunk.

A LULO RE Prémium ruhajavító ötlete Herczeg Flórától ered, aki marketingesként, a márkaépítés felől közelített a saját vállalkozás ötletéhez. Olyan helyet szeretett volna létrehozni, ahol a barbershopokhoz hasonlóan egy, már meglévő szolgáltatás kerülhet a minőségének megfelelőbb, elegánsabb környezetbe. Így született meg saját prémium-ruhajavítója, ahol nemcsak szakadt, hibás ruháinkhoz állnak megoldásközpontúan, de a fenntarthatóságra és a varrónők munkakörülményeire is nagy hangsúlyt helyeznek. A vállalkozás szakmai részét Kupás Violetta Kitti irányítja, ő korábban a csodás menyasszonyi ruháiról ismert Daalarna márkának varrt, de kereskedelmi gyakorlata is van, sőt az sem okoz problémát számára, hogy, mondjuk, angolul adjon tanácsot egy átalakítással kapcsolatban.

A boltban jelenleg három alkalmazottat foglalkoztatnak, de több egyéni vállalkozó is segíti a munkát, hiszen nemcsak átalakításokat végeznek, a cipzárcserétől a tisztításon át a cipők rendbetételéig sok mindenben tudnak segíteni. A környezet szuper, a nagyon glamour próbababa mellett Flóra családjától származó, szépen felújított vintage bútorok is különlegessé teszik a hangulatot, hatalmas tükör előtt, tágas térben próbálhatunk, miközben láthatjuk, hogy a szomszédos teremben dolgoznak a varrónők.

Ők egyébként nagyon lelkesen, szeretettel meséltek a bekerült darabokról. Az éppen befejezésre váró munkák között számtalan kedvenc ruhát találunk. Vállfán várja az átalakítást egy minőségi anyagból készült elegáns, kockás kosztüm, amit egy fiatal lány hozott be, gyerekkori kedvence volt, amikor még az édesanyja viselte. Mellette egyszerű, sportos termopulcsi lóg, egy hölgy a férjét szeretné meglepni azzal, hogy kedvenc, az egyetemi évek alatt hordott ruhadarabját megjavíttatja. Az árak egyébként nem sokban különböznek a megszokottól, a kabátcipzár-javítás 3600 forint, a nadrágfelhajtás 4800 forintba kerül. A LULO-ban általában 5-7 munkanapra vállalják a javításokat, de természetesen van sürgősségi lehetőség (és ár) is, ha gyorsabban van szükségünk segítségre.

A gyakorlat azt mutatja, hogy nem feltétlenül kell rászorulónak lenni ahhoz, hogy javíttatni akarjunk, hiszen mindenki szekrényében lapul egy-két olyan darab, amihez az értékétől függetlenül is nagyon kötődik. A hűvösebb napok beköszöntével sok férfi hozza el például kedvenc télikabátját javíttatni, hiszen ez, a sportruhákhoz hasonlóan, tipikusan olyan darab, amiből nem egyszerű olyat találni, ami beválik. Művészek, komolyzenészek alkalmi öltözékei, a fenntartható divat híveinek vintage boltban vásárolt, átalakításra váró ruhaneműi mellett feltűnik egy együtteses póló is, aminek az értéke ugyan szinte semmi, tulajdonosát azonban a feledhetetlen bulikra emlékezteti. Egyszóval olyan helyen járunk, ahol a legféltettebb kedvenceink újulnak meg. Néhány megoldást az alábbi galériában gyűjtöttük össze nektek:

A tapasztalat egyébként az, hogy a vendégek szeretik személyesen leadni a ruhájukat, megosztani azok történetét, a LULO RE pedig éppen abban erős, hogy tanácsaival, ötleteivel képes tényleg egyéniségre szabott megoldásokat kitalálni. Hamarosan több tervező is is beköltözik a ruhaműhelybe és tanácsaival segíti majd őket ebben. Arra azonban már most is van mód, hogy a régi ruhák mellett néhány preloved szépség közül is válogassunk, amelyeket bizományba hagytak ott a tulajdonosok. 

Hogyan tehetjük még hosszabbá ruháink életét? – Néhány tipp Herczeg Flórától


  • Mosásnál mindig tartsuk be a ruha címkéjén szereplő előírásokat, mert ha nem is megy azonnal tönkre a kedvencünk, a rossz hőfoktól vagy a túlzott centrifugázástól hamarabb nyúlik és szakad.
  • Szintén fontos a szakszerű tárolás, kötött pulóvereinket például célszerűbb fektetve, hajtogatva elrakni, nem vállfára helyezni, ahol hamar kinyúlhatnak.
  • Figyeljünk a molyokra, hiszen hatalmas kárt tehetnek a ruháinkban. Ha megjelennek, sokat segíthet, ha bezacskózzuk és mélyhűtőbe tesszük a sérült darabot néhány napra, így a kártevők elpusztulnak.

A LULO RE honlapján egyébként hamarosan még több javítási tippet olvashatunk.

A magánszemélyek mellett egyre több munkát adnak a céges megrendelők is. Az új EU-s szabályozások értelmében a legtöbb cégnek hamarosan anyagi érdeke is fűződik majd ahhoz, hogy visszafogják a textilhulladékot, ebben pedig a LULO RE nagyon is aktívan tud segíteni. Jelenleg például a Decathlonnal dolgoznak együtt, a próbafülkében megsérült vagy összekoszolódott darabokat élesztik újjá. Hoteleknek is segítséget nyújtanak, egyrészt ágyneműjavítással, másrészt a szállodákban használatos textilek élettartamának növelésével. A nagyobb törülközők egy szakadás után kisebb kéztörlőként folytathatják feladatukat, az elnyűtt huzatokból pedig porrongy lehet.

Flóráék egyébként csapatban, széles körű kollaborációban képzelik el a munkát, szeretnének a cégek mellett még több textillel foglalkozó szakember irányába nyitni, és egy franchise-hálózat létrehozása is szóba került már. A hangulat és a környezet szuper, ha régi kedvenc, bár kicsit hordott ruhánkkal egy igazi közös kalandra vágyunk, ahol egy kis szépítgetés keretében modern formában tapasztalhatjuk meg a varrószalonok hangulatát, akkor mindenképpen náluk a helyünk.

Címkék

Elérhetőségek

LULO RE Prémium ruhajavító 1062 Budapest, Andrássy út 46. I/6. Facebook-oldal Weboldal