shopping

szerkesztés

Semmi nem megy a szemétbe – A DONNA. - ceramics studióban agyagoztunk

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 10. 18. 11:44

Évekig meglehetősen ambivalens viszonyunk volt a kerámiákkal és az agyagozással, egészen addig, amíg fel nem fedeztük, hogy a gyerekkorunkból ismert, népi mintás kerámiákon túl mennyire menő tárgyak készíthetők még agyagból. Arra viszont tényleg nem gondoltunk, hogy a terrakotta, a fekete vagy a kék színű anyagokat keverhetjük is egymással, így a legkülönfélébb márványos minták jönnek létre, ráadásul az agyaghulladékot újrahasznosítjuk. Megnéztük a DONNA. - ceramics studiót, ahol nemcsak vásárolhattok tálakat és bögréket, de el is készíthetitek magatoknak.

Az agyagozásról elsőre az általános iskolai technikaóra vagy a Cserepesházba való „kirándulásunk” jut eszünkbe, ahonnan kis gyertyatartóval és agyagedényekkel tértünk haza, és ahol mindenféle kancsó meg virágmintás tál sorakozott a polcokon. Nem mondjuk, hogy alsó tagozatosként mi voltunk a kerámiázás legnagyobb rajongói, de felnőttként sokat változott a hozzáállásunk. Szerencsére egyre több olyan hely és közösségi tér nyílik Budapesten, ahol próbára tehetjük a kreativitásunkat, kedvünkre alkothatunk, és megismerhetjük a különféle anyagokat – ilyen a József Attila utcában található DONNA. - ceramics studio is. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Zsiga Renáta lassan tíz éve foglalkozik kerámiákkal, 

Szegeden, majd a MOME-n tanult, ezután jó pár évet eltöltött a budapesti épületkerámiák restaurálásával, később már a gyártásukkal is foglalkozott. Műhelyét 2021-ben hozta létre, ahol nemcsak dolgozik, de különféle workshopokat is tart, az őt körülvevő polcokon pedig kerámiakanalakat, -tálcákat, -bögréket és mindenre is használható edénykéket találunk, ugyanis a műhely boltként is funkcionál. Ha már nagyon nem bírjuk visszafogni kézműveskedni vágyó énünket, akkor a DONNA-ban kipróbálhatjuk a kanál-, a tálca-, a reggelizőszett- vagy a tányérkészítő workshopok valamelyikét. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Teljesen véletlenül bukkantunk rá Renáta műhelyére, amit a Hild tér felújítása miatt most egészen kalandosan lehet megközelíteni, de annyira feltölt és kikapcsol a pár óra agyagozás, hogy utána egy cseppet sem fogjuk bánni, hogy kordonokat és feltört aszfaltot kell kerülgetni. Épphogy csak betoppantunk a stúdióba, és persze megnéztük a különféle kerámiákat meg az újrafelhasználható agyagmaradványokat, de már alig vártuk, hogy végre mi magunk készítsünk valamit. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Mi is készítettünk pár tárgyat

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Miközben belevetettük magunkat a tálcakészítés rejtelmeibe, olyan alapinfókat is megtanultunk, hogy mi a különbség az alacsony- és a magastűzű égetés között, hogy mennyire jól lehet mixelni a különféle anyagokat, és hányszor is kell égetni a kerámiánkat, mielőtt az használható lesz. Az alacsony- és a magastűzű égetés között tömörség- és minőségbeli különbség van, a mindenki által jól ismert korondi kerámiák például alacsonytűzű égetéssel készülnek, nem lesznek annyira tömörek, így ahol nincs máz, ott beszivárog az anyagba a víz. A magastűzön, tehát nagyjából 1200 fokon égetett kerámiák viszont annyira tömörek, hogy nincs szükség a mázazásra, és egészen nyugodtan betehetjük őket a mikróba vagy a mosogatógépbe.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Anyagfüggő, hogy éppen hány fokon égetjük ki, de ilyen magas hőmérsékleten már az 5-10 fok különbség is rengeteget számít. A különböző anyagok keverésénél pedig még arra is figyelni kell, hogy ne kerüljön levegő a masszába, mert különben szétrobban a kemencében, beterítve mindent az apró szemcsékkel. Minden kerámiát kétszer kell kiégetni, az első egy zsenge égetés, ez 900 fokon történik, utána kerül rá a máz, ami enélkül képes lenne feloldani az anyagot, ezután pedig már rendesen, a gyártó által előírt hőfokon történik az égetés. 

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Gyerekként nem kapott el minket az agyagozási láz, ebben az is szerepet játszott, hogy nem találtuk valami változatosnak az iszapszínű anyagot, ami kiégetés után cserépszínűre változott. A monoton szürkén túl azonban több szín is van a palettán, amit a gyárakban különféle oxidokkal érnek el, így az okker a vas-oxid, míg a fekete a mangán-oxid belekeverésével nyeri el a színét, de van még kék, fehér, barna és vörös szín is. Sőt, a DONNA-ban még homokot is lehet hozzákeverni, meg mázazás előtt az agyaggal ráfesteni, ami 

egészen új távlatokat nyitott számunkra.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Amiért viszont rögtön felfigyeltünk a műhelyre, az a fenntarthatóság, ugyanis Renáta a workshopok és az egyéb munkák során keletkező maradékot újrahasznosítja. Nem is gondolnánk, milyen hatalmas a kerámiagyártás ökolábnyoma, az égetéshez rengeteg energia kell, és hogy ne legyen még több felesleges hulladékunk, itt a maradékot újra össze lehet gyúrni, amivel a márványhoz hasonló mintát érünk el – ilyen kerámiák pedig nem jönnek szembe minden kirakatban.

Hasonló tartalmak

Admin mode