A jó munkavégzésnek ma már nem mértékegysége a minél karikásabb szem, a rideg neonlámpák alatt töltött unalmas órák mennyisége vagy az Amerikai pszichóból ismerős Patrick Batemanéhez hasonló kényelmetlen és hiperkorrekt megjelenés. Ezzel szemben egyre fontosabb elvárássá válik, hogy szeressük a munkánkat, amit ergonomikus és otthonos terekben, természetes fény mellett, szerethető kollégák és finom kávé társaságában végezhetünk. Szerintünk a Kastner reklámügynökség dolgozói jól érzik magukat a munkahelyükön, és ezt az érzést hozták most el nekünk új, a kreatívok és a kisvállalkozók számára kiváló közösségi irodaként funkcionáló munkahelyükön, a Kommunityben.

A Kastner reklámügynökség globális ügyfelei között olyan neveket találunk, mint a Red Bull, az Alessi vagy a Roche, világszerte nyolc irodájukban pedig az üzleti tevékenység mellett egy-egy közösségi kérdést is napirendre tűznek. Így került szóba az a munkamodellnek sem utolsó lehetőség, hogy budapesti irodájuk közösségi térként használható legyen, de szabadidőnkben is beugorhassunk egy jó kávéra, illetve elsősorban a környékbeli művészeti kezdeményezések, kisvállalkozók számára is teret, lehetőséget biztosítson. Az ötlet megszületése után olyan helyet kellett keresniük, amely ennek a sokféle funkciónak az összebékítésére alkalmas. Olyan „rút kiskacsát” kerestek, amelyből belsőépítészeti ráncfelvarrás után modern, elegáns és otthonos közösségi tér válik.

Mi úgy véljük, hogy mindez nagyon jól sikerült a II. János Pál pápa téren. A környék eddig nem bővelkedett különösebben jó helyekben, viszont a park rekonstrukciója és az Erkel Színház felújítása után most méltó állapotban várja, hogy szeressük és használjuk. A Kastner Kommunitynek helyet adó BUVÁTI-toronyház földszinti üzlethelyiségének sorsa is hasonló a tér többi részééhez. (A BUVÁTI amúgy a városfejlesztésért felelős építészeti vállalat volt az 50-es évektől kezdődően, nevéhez olyan projektek fűződnek, mint például a Ferenc körúti Lottó-ház.) A 60-as évektől a szocializmus emblematikus, hat egységből álló „cukrászdalánca”, a Mézes Mackó egyik büféje működött a helyszínen, ahova valószínűleg sok család ugrott be egy-egy finom sütire az Erkel matiné-előadásai előtt vagy után. A büfé bezárását követően a turkálótól elkezdve sokféle üzlet működött a helyen, ami már jó ideje üresen állt, mikor a Kastner Kommunity rátalált.

Az építészeti tervezéssel Bársony István stúdióját bízták meg, a belsőépítész tervező pedig Eichinger Gyöngyi volt. A galériás tér magas és szellős, legszebb adottsága a hatalmas üvegportál, amely rengeteg természetes fényt enged be a helyiségbe, nyáron pedig biztosan szuper érzés lesz a galéria hűvöséből szemlélni a kizöldült II. János Pál pápa teret. A másik fontos térelem a függőlépcső, amelyen szinte lebeg a galéria.

A lenti térben egy olvasósarkot alakítottak ki, ahol a helyi ISBN könyv+galéria kiadványait vásárolhatjuk meg, de olvasgathatunk a tipográfiával, a grafikával és a reklámszakmával kapcsolatos kiadványokat is. A bejárattól legtávolabbi részen egy minigaléria kapott helyet, ahol jelenleg Mikó Bea fotóit láthatjuk, amelyeket Balassa Krisztián Marionett Fenomenál című novelláskötete ihletett. Az író amúgy a Kommunity közvetlen szomszédságában lakik, a környék pedig számos novella helyszínét is adja, így a helyi arcokat összekötő szerep maximálisan érvényesül itt is. A kastneresek nem titkolt célja, hogy közösséget teremtsenek a helyszínen összpontosuló kreatív erőkből, ezért a helyszín workshopoknak is otthont ad majd. Volt már tipográfia-workshop, és a jövőben is lesznek olyan foglalkozások, amelyek segítségével úgy szabadulhatunk ki néhány órára a laptop mögül, hogy közben szakmailag is épülhetünk.

A lenti kávézórész sokféle munkavégzést tesz lehetővé: pihenhetünk egy kávéval a kezünkben beszélgetve, az ablak előtti fotelekben, ha már nem bírjuk az ülést, bekuckózhatunk a lépcsős részen, de dolgozhatunk a magasabb székeken is. A lenti részben alakították ki a kávézót, amelyre hamarosan részletesebben visszatérünk.

A lenti kávézórész sokféle munkavégzést tesz lehetővé: pihenhetünk egy kávéval a kezünkben beszélgetve, az ablak előtti fotelekben, ha már nem bírjuk az ülést, bekuckózhatunk a lépcsős részen, de dolgozhatunk a magasabb székeken is. A lenti részben alakították ki a kávézót, amelyre hamarosan részletesebben visszatérünk.

Bőven van tehát lehetőségünk megpihenni a nehéz munkában, de akkor is ellátogathatunk ide, ha csak egy jó kávét szeretnénk, két óra benntartózkodás után kell csak napijegyet váltanunk. Ha csak szusszannánk egyet, akkor viszont tartsuk szem előtt, hogy a helyszínen a munkáé a főszerep.

Az elmélyülést kívánó feladatok ellátására is számtalan lehetőséget kínál a Kommunity, hiszen a lépcső alatt és fent is kialakítottak egy kis silent roomot, ahol egyedül lehetünk és nyugodtan megtarthatunk egy online meetinget, van egy nagyobb tárgyaló, a galérián lévő asztaloknál pedig szintén csendben dolgozhatunk. Egyébként itt, a galéria hátsó részén dolgoznak a Kastner reklámügynökség munkatársai is, így összeszokott csapattal, szuper irodai hangulatban végezhetjük a munkánkat.

A tér amúgy nagyon otthonos, szépen, integránsan simulnak egybe a régi és az új elemek. Az étellift helyére rejtett elektromos hálózat, a több helyen visszaköszönő új és régi drótüveg részletek, a galéria tartóelemeihez passzoló korlát, a mindenfelé megtalálható élő növények és a mai ízlésnek megfelelően felújított vintage és retró bútorok jólesően adják vissza a modern követelményeknek megfelelő helyszín régi báját, varázsát.

A munkahelyeknek egy közös vonása mindenképpen van: mindenhol szükség van jó kávéra.

A munkahelyeknek egy közös vonása mindenképpen van: mindenhol szükség van jó kávéra.

Ezt a Kommunityben Barbi, a nagyon jó fej barista biztosítja számunkra, Bikki Tamás által pörkölt kávékból és az Élő Bolygó tejeiből. Az alábbi képen azt látjuk, hogy a Kastner egyik munkatársa egy poháron is megörökítette, ahogy Barbi elkészíti a cappuccinót.

A Tom’s Bagel, a Bazsalikomos kert és a Borbolya zöldségkrémek segítségével tisztességes bageleket és ízletes quiche-ket kóstolhat, aki megéhezik, az édesszájúak számára pedig finom sütik is vannak. Vizet a mindenhova kihelyezett kancsókból ingyen és korlátlanul ihatunk, de ha valami rostosabbra, ízesebbre vágyunk, Funky Forest gyümölcsleveket és Békanő limonádékat is fogyaszthatunk. Ja, és hogy a helyi és hazai kisvállalkozások és jó ügyek támogatása gasztroszinten is teljes legyen, a Down Alapítvány helyes kerámiáiban kapjuk, amit rendeltünk.

A környezet, a régi és az új elemek egymásba kapcsolódása, a hatalmas üvegportál és a természetes fény nagyon vonzóvá teszik a helyet. A rugalmasan megosztott erőforrások és a több lábon álló közösségi tér pedig szerintünk több munkahely számára is átgondolandó alternatíva.

Címkék

Elérhetőségek

Kastner Kommunity 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8. Facebook-oldal Weboldal