A Szent István-bazilika környéke gasztronómiai szempontból a város egyik legizgalmasabb része, nehéz ide újat hozni. A Sophisto Champagne Barnak azonban sikerült, ahol a főszereplők a buborékos italok, a proseccók, a champagne-ok, a cavák és a pezsgők, amiket hozzájuk passzoló brunch- és vacsorafogásokkal kóstolhatunk. Az itallapon szereplő évjáratos prémium-champagne-ok és magnum palackokból gyöngyöző finomságok mellett kisebb és Magyarországon még ismeretlen nagyobb pincék különleges, limitált tételeit is kipróbálhatjuk.

A Szent István tér környékének pezsgésébe mostantól vegyül még egy kis buborék, ugyanis megnyitott a Sophisto Champagne Bar, ahol a kínálat főszereplői a habzó italok, amiket kiváló ételekkel párosíthatunk. A bár tulajdonosa régi motorosnak számít belvárosi topéttermek tekintetében, nem véletlen, hogy a Sophistónál nemcsak az egyedülálló kínálat, de a prémiumkörnyezet is alap.

Erről a jókora terasz hangulata, belépve a lágy pezsgőszínek, a palackzöldek és egy cseppnyi arany gondoskodik, a középpontban pedig mi más állhatna, mint egy jókora italhűtő, ahol esténként jégbe hűtve kínálják magukat az izgalmasabbnál izgalmasabb, párás üvegű champagne-ok. Az ördög a részletekben lakik, a Sophistóban ezt olyan finom apróságokban érhetjük tetten, mint a könnyű és elegáns Riedel poharak vagy Görömbei Luca iparművész lámpái, a hamarosan elérhető degusztációs menühöz pedig szintén az iparművésznő tervezi az edényeket.

A személyzet szaktudását kurzusokkal, pincelátogatásokkal folyamatosan fejlesztik, így nemcsak minőségi ital kerül a poharunkba, hanem erről megfelelő mennyiségű információt is kapunk. A Sophisto neve is kifejezi a minőségi koncepciót, olyan szofisztikált világfira utal, aki igényes és művelt, nem mindennapi képességeinek pedig maga is teljes tudatában van.

Az új champagne-bárban a különleges italok természetesen azt is megkövetelik, hogy finom ételek társaságában fogyasszuk őket. A kiadós brunchfogások segítségével napunkat pezsgős reggelivel indíthatjuk, ha pedig este éhesen érkeznénk, hogy az aranyló buborékoknak hódoljunk, ízletes vacsorát is bedobhatunk, a többségükben halas vagy tengeri finomságokat tartalmazó fogások kiváló társai az italoknak.

Mi a brunchban merültünk el, amihez köszöntőképp kétféle prosecco közül választhatunk, a bájos kosárkában érkező, kétfős signature super brunch (11 990 Ft) segítségével pedig nemcsak egy kis piknikhangulatot adhatunk a környék pezsgéséhez, de korlátlanul fogyaszthatunk a proseccóból is.

Mi elsőnek egyből kétféle – házi vajas muffinnal és két buggyantott tojással készülő – Eggs Benedicttel indítottunk, a kaviárral finoman megszórt lazacos Royale (3950 Ft) mellett a ropogós baconnel és nagyon finom kecskesajttal érkező Delmonico’s-t (3950 Ft) is kipróbáltuk. Mindkét változat nagyon finom volt, sikerült a klasszikusokat az igazán minőségi hozzávalókkal különlegessé tenni, orrunkat már messziről megcsapta a hollandi mártás finom, vajas illata, a házi muffinnak pedig nagyon jó állaga volt.

A Croque Monsieur (2950 Ft) rusztikus külseje eltér a megszokottól, de a kovászos kenyér gazdag íze és a szarvasgombás olaj igazán ízletessé tették a fogást, és az édes reggelire vágyók sem maradnak hoppon, hiszen a péksütemények és az édes fogások is nagyon finomak.

Az ételek kiváló buborékos italok társai, köszönhetően a topéttermekben már évtizedek óta mozgó Fóti Gyula head sommelier és Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier italválogatásának. A vintage és a millésime (vagyis az egyetlen évjáratból származó) champagne-ok, a magnum palackos tételek és az ismertebb champagne-házak italai mellett kisebb és nagyobb, Magyarországon különlegesnek számító pincék izgalmas tételeit is megtaláljuk.

Van minden, ami kiváló és habzik: A pezsgő mindenféle változata, a spanyol caváktól a francia crémant-okon át az új-zélandi tételekig, Ausztriából érkező zöldveltelini-pezsgő, Henri Giraud Hommage aux Pinot Noir nevű tétele, pét-natok és magyar pincék is képviseltetik magukat az itallapon. A menü egyébként csak irányadó, túl azon, itt is izgalmas tételeket találunk, a sommelier-k néhány igazi különlegességet is tartogatnak, segítségükkel akár 3-4 üveges, kis tételszámú habzók közül is válogathatunk.

A pezsgők és a borok mellett Laboncz Péter koktéljait is megkóstolhatjuk. A head bartender sommelier kollégáihoz hasonlóan vadászik a különlegességekre, csodás a rum- és a ginválaszték, kérésre pedig bármelyik alapkoktélt elkészítik nekünk, de akár személyre szabott italt is választhatunk, vagy kipróbálhatjuk a signature-koktélokat is. Ezekből összesen hét áll a rendelkezésünkre, mi Sophit (3200 Ft) próbáltuk, az elegáns díszítés és az ital diós, szarvasgombás és tonkababos ízjegyei rabul ejtették a szívünket.

Egyszóval mindenkinek ajánljuk a Sophistót, egyrészt mert egy lelkes, szakmája iránt elkötelezett csapat vár bennünket egy nagyon igényes helyen, másrészt pedig a buborékokon át egyszerűen szebbnek tűnik az élet reggel és este egyaránt.

Címkék

Elérhetőségek

Sophisto Champagne Bar 1051 Budapest, Szent István tér 2. Facebook-oldal Weboldal