A Moai Jungle elég ügyesen talált pozíciót a hatalmas és olcsó, de kissé lélektelen kertészetek és a lelkes és barátságos növényfanatikusok által üzemeltetett kisebb, lakberendezési és virágbolt határán mozgó üzletek között. Elég nagy ahhoz, hogy jó árai legyenek és jókora zöld növényekben gyönyörködhessünk, de elég kicsi ahhoz, hogy ne kelljen keresgélni az eladókat, ha például gondozási tanácsokat is szeretnénk.

Mata Norbert a növények szeretetét otthonról hozta magával, a Covid előtt azonban teljesen mással foglalkozott, az utazás és a turisztika világában mozgott, a járvány miatt felszabaduló idejét kihasználva kezdett segíteni édesanyjának, hogy jobban menjen régi, kis családi virágüzletük. A projekt azonban elkezdte kinőni magát, másrészt Norbert arra is rájött, hogy nagyon szeret a növényekkel foglalkozni, így született meg immár két éve a Moai Jungle, amit több költözést követően reméljük végleges helyen, egy közel 250 négyzetméteres üzlethelyiségben találunk meg.

Az elnevezést a Húsvét-sziget szobrai inspirálták, belépve pedig igazán egzotikus környezet fogad bennünket. Egy jókora zöld dzsungelbe érkezünk, ahol elbűvöl a különböző színű és formájú levelek változatossága, a mennyezetről futók lógnak, és a virágtartók is erősítik a vertikális érzést. A környezetnek markáns elemei azok a hatalmas növények is, amelyeket nem azért tartanak elsősorban, mert azt gondolják, hogy raklapszámra lehet őket eladni, inkább csak szeretnék segítségükkel megmutatni, hogy ilyen érdekességek is vannak, ezt is ki lehet hozni megfelelő ápolással egy-egy növényből.

A hangsúly kétségtelenül a virágokon van, a kiegészítőknek jóval kevesebb szerep jut, de ez nem baj, hiszen nagyon jó ár-érték arányban vásárolhatunk magunknak különböző méretű növényeket, akár különlegesebb darabokat is. A Philodendron White Knightból egy nagyobbacska példány például 6000 Ft, Calatheákat már 1200 Ft-ért tudunk vásárolni magunknak, a Szeplősarc ugyan 2500 Ft, de ilyen óriási példányokat nem igazán láttunk eddig. Ezen kívül Monsterák, Pileák, Snygonium és szinte lehetetlenség felsorolni, hogy még hányféle szobanövény várja, hogy új otthonra leljen.

A mindenhonnan beköszönő zöld levelek látványa annyira csábító, hogy a helyszínen szinte bánatos voltam, hogy annyi apróság akadályozza az impulzusvásárlást, csak otthon kezdtem el örülni, hogy nem kell frissen beszerzett kedvenceimet egy szűk sarokba kucorgatni, mert nem gondoltam az ápolásukra és csak a lakás leglehetetlenebb részében vannak igényeiknek megfelelő körülmények. A Moaiban kis táblán, jól feltüntetik a virágok fény- és vízigényét, ráadásul, mikor elmondtam, hogy pontosan hova keresek új, zöld lakót, egy eladó kérésre végigkísért az üzleten és segített a válogatásban.

A növények nagyrésze Hollandiából érkezik, webshopon is válogathatunk közülük. De azért érdemes benézni, nemcsak a tanácsok és a személyes válogatás öröme miatt, hanem azért is, mert az igazi szépségek vásárlása mellett néha pórul járt növényeket is menthetünk. A dzsungelhangulatot pedig nemcsak addig élvezhetjük, amíg növényeket vásárolunk, hanem megtoldhatjuk a kávézórészben egy  kis frissítő melletti lazulással is.

A Moai folyamatosan fejlődik. Mindig akad egy-két újabb ötlet, néhány hónapja például már vágott virág is van, így csodás esküvői és alkalmi csokrokat is rendelhetünk. Egyszóval szuper kis növénybirodalmat találhatunk a Harminckettesek terénél, térjünk be egy kis zöldítésért, a hamarosan beköszöntő őszi szürkeségben is.

Címkék

Elérhetőségek

Moai Jungle 1082 Budapest, Harminckettesek tere 6/A Facebook-oldal Weboldal