Ha létezik olyan kategória, hogy férfifilm, akkor a Szia, Életem! című új magyar film ilyen film, egészen pontosan apák és fiúk filmje. Egy kellemetlen, önző, egoista és nagyon rossz fej alak (Thuróczy Szabolcs), egy írói válságba került fantasyíró megszelídüléséről és szerető apává válásáról mesél remek humorral. Augusztus 25-től játsszák a mozik.

Amikor felnőtteknek szóló filmben van gyerek főszereplő, gyakran megesik, hogy az alkotók megelégszenek annyival, hogy a kicsi elsősorban cuki legyen, a tehetség pedig csak másodlagos. Egy ilyen döntés könnyen haza is vághat egy filmet, úgyhogy azok a filmek járnak jól, ahol inkább a tehetséget figyelik, a cukiság pedig másodlagos, vagy nem is számít. A Szia, Életem! című új magyar vígjáték az utóbbi kategóriába tartozik, tegyük hozzá, szerencsére, mert a film tetszési indexének milyensége elsősorban a Thuróczy Szabolcs (apa) és Pásztor-Várady Mór (fiú) kettősének működőképességétől függ. A páros pedig nagyon jól működik együtt, az illúzió, hogy hús-vér apa-fia párost látunk, tökéletes. 

Barna egy fantasyíró, aki hat évvel a film jelen ideje előtt megcsinálta a tutit: írt egy regényt, ami egy csapásra híressé tette. Csak hát utána nem történt semmi azon túl, hogy a jobb sorsra és könyvekre érdemes szerző kereskedelmi tévés celebműsorokban szerepelt, meg bulvármagazinokban, mert közben botrányt botrányra halmozott. Aztán írt egy új regényt is, ami azonban nem nyeri el a kiadó tetszését, ezért szerződést akarnak vele bontani. Barna kikönyörgi magának, hogy kapjon tíz napot egy másik új könyv megírására, ám ekkor olyan fordulat áll be az életében, ami a teljes összeomlással és csőddel fenyegeti: volt barátnője tíz napra a nyakába varrja sosem látott kisfiát. 

Barna eleinte nemhogy távolságtartó, de kifejezetten ellenséges a gyerekkel, mintha ő tehetne róla, hogy az író annak idején óvatlan volt szex közben. Ám ahogy haladunk előre a történetben, úgy enyhül meg és úgy épül le a hatalmas egója, ami átadja a helyét az apai szeretetnek. Ezt persze előre sejtjük, meg azt is tudjuk, mire fut majd ki a film, de ez egyáltalán nem baj, semmit nem ront az összeképen, mert mint oly sok esetben, most sem a cél a fontos, hanem az oda vezető út. Az pedig nagyon szórakoztató és szellemes. Egyszerűen élmény figyelni apa és fia jobbnál jobb beszólásokkal és riposztokkal teli párbeszédeit. 

Talán már ennyiből is látszik, hogy a Szia, Életem! nem a meglepetések és a fordulatok filmje, hanem a folyamaté, melynek során összeszokik és megszereti egymást a két főszereplő, miközben furábbnál furább alakok csetlenek-botlanak körülöttük, mint a Barnának állandóan hitelező, szintén író legjobb barátja, akit Vékes Csaba alakít pazarul. 

De ő írta a film forgatókönyvét is, sőt Rohonyi Gábor (Konyec – Az utolsó csekk a pohárbanBrazilok) mellett ő volt a mozi társrendezője is. A Szia, Életem! lehetett volna a nyár vígjátéka, ha hamarabb mutatják be, de persze ősszel is ugyanolyan jól fog esni a nevetés az év legüdítőbb filmes meglepetésén. Irány hát a mozi!

Szia, Életem!

Magyar vígjáték
Szereplők: Thuróczy Szabolcs, Pásztor-Várady Mór, Sárközi-Nagy Ilona, Kovács Patrícia, Mucsi Zoltán, Básti Juli, Vékes Csaba, Tasnádi Bence, Pálmai Anna
Rendező: Rohonyi Gábor és Vékes Csaba 
Forgalmazó: Filmsquad 

Címkék