Imádjuk, hogy már nemcsak külföldi példákat látunk arra, hogyan lehet újra a városé a rakpart, hanem itthon is. A budai alsó rakpart Halász utca és Döbrentei tér közötti szakaszán nemcsak andaloghatunk, hanem hesszelhetünk a padokon, sütögethetünk a Duna partján, nézhetjük a naplementét vagy olvasgathatunk a növényszigetek árnyékában, míg a gyerkőcök várat építenek az óriáshomokozóban. Menjetek ki ti is, amikor csak tehetitek, mert a rakparti mókázás csak augusztus 14-ig tart!

Nagyjából egy hónapig használhatjuk köztérként a budai alsó rakpart 1,5 kilométeres szakaszát, amit a Lánchíd felújítása miatt zártak le. Azért, hogy ne maradjon üresen az aszfalt, megnyitották a gyalogosok és a biciklisek előtt, sőt, több pihenőszigetet is elhelyeztek a szakaszon. Vannak itt dézsás növények, fetrengős padok és sörpadok is, szerintünk a leanderek között szuper munka után olvasgatni és kibámulni magunkból, de nagyobb baráti társasággal elfoglalhatjuk valamelyik sörpadot és csaphatunk egy városi pikniket, beszélgethetünk, de még UNO-zhatunk is.

A Halász utcától indulva egy elég nagy homokozó várja a kisgyerekeket, ráadásul az árnyék hiánya miatt sem kell – annyira – aggódni, mert ha délután fedezzük fel a rakpartot, akkor a szomszédos háztömbök és fák már beárnyékolják az út nagy részét. Vannak még itt szurikáták, egy strucc és egy varánusz is, persze nem az állatkert egy kihelyezett részlege költözött a rakpartra, hanem Nagy Géza városi elsivatagosodásról szóló kiállítása.

A hely hangulatát nemcsak a növények és a szuper kilátás dobja fel, hanem az aszfaltra festett színes rajzok is, ezeket a FabLab készítette. Aki a piknikezést színesebbé tenné grill zöldségekkel és sült szalonnával, az a Valyo grillezőin sütögethet. Sőt, dél felé sétálva megtaláljuk a Duna skubizót, amibe azért is érdemes belenézni, mert egyrészt archív fotókat láthatunk a rakpart életéből, amikor még újságot olvasó és napozó emberek üldögéltek itt, de láthatunk gyerekrajzokat is arról, mi minden lehetne itt.

Jó hír, hogy nemcsak köztéri WC-k, de szelektív kukák is vannak, így – nagyon reméljük – senki nem fogja szanaszét hagyni maga után a szemetet. Örülünk, hogy még nagyjából egy hónapig az autók helyett miénk a rakpart, és kedvünkre lazulhatunk, olvashatunk, piknikezhetünk, de akár még labdázhatunk vagy tollasozhatunk is a területen. Bár az utóbbi élményét picit rontja, hogy az elektromos rollerrel és robogóval száguldozókra azért eléggé figyelni kell.

A Budai Alsó köztérré és pihenőtérré való átalakítása a Budapest Brand nZrt. Budapest Tuning pályázata jóvoltából valósult meg.

Címkék