Régi fényében pompázik Weiss Manfréd egykori palotája, amely a valamikori kiváló gyáriparos feleségéről, Alice-ról elnevezett hotelként nyílt újra. Kétéves felújítás előzte meg a nyitást, a hely először 2020-ban nyitotta meg a kapuit, majd a Covid után, 2021-ben fogadott újra vendégeket. Az egyedi helyszínre mostantól a budapestieknek is érdemes ellátogatniuk, ugyanis megnyitott az Alice Terrace x Veuve Clicquot Garden, ahol a különleges környezethez némi buborék és finom falatok is társulnak.

A hotelnek otthont adó villa az 1870-es évek végén épült, eredetileg nem a híres gyáriparos, hanem egy hasonlóan illusztris személy, Szabó Albert királyi táblabíró számára, és állítólag előbb volt villanyvilágítása, mint az angol királyi palotának. Weissék 1894-ben vásárolták meg az épületet, a korszakban akkora presztízst jelentett az Andrássy (az akkori Sugár) úton lakni, hogy azt az egyik legjelentősebb hazai gyáriparos sem hagyhatta figyelmen kívül.

Weiss üzleti tevékenysége sokrétű volt, ügyesen ismerte föl a kínálkozó lehetőségeket. A legtöbben mégis úgy ismerjük, mint az első hazai konzervgyár alapítóját (innen származik a Globus márkanév) és a csepeli gyártelep építtetőjét. Weiss Manfréd vagyonát, kapcsolatrendszerét házasság útján is gyarapította, amikor elvette Alice von Wahlt, a jelenlegi hotel névadóját. Házasságuk szerencsés volt, hiszen Manfréd életében a gyár volt a legfontosabb (öngyilkosságot is megkísérelt, mikor a Tanácsköztársaság alatt államosították üzemét), ezt pedig Alice megértéssel kezelte, nevelte gyermekeiket, szülő- és anyaotthont létesített Csepelen, és élénk társadalmi kapcsolatok építésével segítette férje munkáját

Az ő közösség iránti szeretetének, nyitottságának számos nyoma őrződött meg a felújított Alice Hotelben.

Az ő közösség iránti szeretetének, nyitottságának számos nyoma őrződött meg a felújított Alice Hotelben.

A lobbi- és bárrészt az egykor vendégek fogadására használt részből alakították ki, a teret uraló hatalmas csillár pedig ugyan új, de a berendezés visszafogott színeivel együtt mégis jó érzékkel idézi föl az egykori bálok hangulatát. Leghátul, egy hatalmas ablak mellett egy zongorát találunk, a helyén valószínűleg már a Weiss család idejében is hangszerek álltak, hiszen egykor ez a helyiség volt a családfő zeneszobája.

Az épület egyik legszebb eleme az alsó szintet a felsővel összekötő eredeti, faragott tömörfa lépcső, amelynek restaurálása a felújítás egyik legnehezebb része volt, ugyanis az impozáns építmény egy tűzvészben megsérült, gyönyörű faragásait pedig több réteg festék fedte. A villa rekonstrukciója két évig tartott, mindent szerkezetkész állapotig bontottak vissza, így alakítottak ki az emeleten 41, mindenféle igénynek megfelelő szobát

Kedvencünk az a lakosztály, amelynek közvetlen kijárata van a hatalmas, első emeleti teraszra. Innen pezsgővel a kézben a könnyed szórakozást kínáló Ligetbe, illetve az üzleties belvárosba torkolló Andrássy utat szemlélni elég jó érzés.

Kedvencünk az a lakosztály, amelynek közvetlen kijárata van a hatalmas, első emeleti teraszra. Innen pezsgővel a kézben a könnyed szórakozást kínáló Ligetbe, illetve az üzleties belvárosba torkolló Andrássy utat szemlélni elég jó érzés.

A családja és a közösség sorsa iránt elkötelezett, karizmatikus Weiss Alice emléke mellett jutott hely a hotel koncepciójában még egy erős nőnek. Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardint egy szomorú esemény, férjének korai halála vezette el oda, hogy elkezdjen foglalkozni a rá örökül hagyott pezsgőház irányításával, mindössze 27 évesen. Bizonyára maga sem gondolta volna először, hogy számtalan újításhoz lesz köze, nevéhez fűződik például az első hivatalosan bejegyzett évjáratos champagne, az első assamblage technológiával készült rosé champagne és a pezsgőgyártásban ma már elengedhetetlen rázóállvány is. Pezsgőháza pedig, amelyet rá emlékezve Veuve Clicquot-nak, özvegy Clicquot-nak hívunk, mára a világ második legnagyobb champagne-értékesítőjévé nőtte ki magát.

Erősnek és innovatívnak lenni mindig trendi, ezért születhetett ezeknek az egybevágó történeteknek a segítségével egy különleges, a nagypolgári eleganciát modern formában megidéző hely. Alice Madame Clicquot segítségével hívja meg a budapestieket a hotel elegáns kertjében berendezett Alice Terrace x Veuve Clicquot Gardenbe, ahol kellemes környezetben, színes virágok között pezsgőzhetünk és lazulhatunk, a pezsgőház mindennapi luxust tükröző és egyedi termékei, változatos borkínálat és koktélok mellett hűsölhetünk.

Az ételek is jól passzolnak a könnyed, elegáns kerti hangulathoz. A bowlok közül a tonhalast kóstoltuk (4800 Ft), beluga lencsével, újhagymával, aszalt sárgabarackkal, az ízeket jól fogta össze a citrusos dresszing. A hamburger (3990 Ft) is jól eltalált fogás, és az étcsokis brownie (1390 Ft) sem hagyott maga után semmi kívánnivalót. Azonban a sikkes és békebeli hangulathoz semmi sem passzol olyan jól, mint az „Uzsi és bubi” névre keresztelt lehetőség, ahol gyönyörűen szervírozva, emeletes kínálótálon két személy számára érkeznek a finomságok egy-egy pohár pezsgővel és kávéval vagy teával. Nekünk az édes változat (15 990 Ft) volt a kedvencünk, ahol a brownie és a pogácsák mellett – valóságos kis ékszerdoboznak tűnő  minyonokat is kaptunk. Randira, évfordulóra vagy csajos beszélgetéshez ajánljuk.

Az Andrássy út (az egykori Sugár út) Budapest egyik legpazarabb része, stílusos és jómódú régi lakói gyönyörű villáikkal bő százötven évre megadták a helyszínnek a felütést, jó érzés, hogy ez az elegancia és stílus még most is átsüt a falakon, és könnyedén modern köntösbe öltöztethető. Az Alice Hotel nagyon jó példa erre.

Címkék

Elérhetőségek

Alice Terrace x Veuve Clicquot Garden 1062 Budapest, Andrássy út 116. Facebook-oldal Weboldal