Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró Éjszakai élet

Sörmennyország a város felett – A most megnyílt budai Élesztő Teraszon söröztünk

A Trafó szomszédságában lévő Élesztőházat mindenki jól ismeri. Ez Budapest legelső kézműves söröket kínáló romkocsmája. Az évek során aztán az egész épület egyetlen nagy gasztronómiai központtá nőtte ki magát, ahol nemcsak söröző, étterem, kávézó meg finom borok várnak, de még egy termelői piac is. Idén nyáron a ferencvárosi hely Budát is beveszi: a Mammut 2. tetején megnyitott az Élesztőház kis testvére, az Élesztő Terasz.

Az Élesztőház amolyan romkocsmaszerű söröző téglafallal és sörpadokkal, vaskos asztalokkal, és a hely magán viseli annak is a nyomait, hogy ott egykor egy üvegfúvó műhely állt. Van egy kis ipari jellege, hangulata a helynek, legalábbis a sörözőrésznek. Merthogy az Élesztőház nem egyetlen hely, hanem több egyben, melyek között van kávézó és étterem is, és ami most némiképp egybegyúrva vetette meg a lábát a budai oldalon, a Mammut 2. tetején. 

Az Élesztő Teraszt az különbözteti meg az anyaintézményétől, hogy a romkocsma jelleg éppen csak észrevehető nyomokban mutatkozik meg: a hosszabb, többfős sörpadok emlékeztetnek a ferencvárosi helyre, meg a pult közepére állított, ősrégi, kopott, lehasznált tartály, és ennyi. 

A teraszt inkább a bár jelleg határozza meg, ahol a háttérben kellemes, környezetbe illő zene duruzsol, különleges söröket kóstolunk, jóval többfélét, mint a környéken máshol, a gasztroélményért ellenben egyelőre még máshova kell menni, ha nem lenne elég a tapas, amihez itt helyben tudunk hozzájutni. A konyha a közeljövőben nyit majd. 

Az elmúlt évek trendje, a szórakozás a város felett most egy újabb lehetőséggel bővült. Az Élesztő Terasz az árakban mérsékelt, se nem drága, se nem olcsó, nagyjából azt hozza, mint az anyaintézmény. Sörcsap viszont itt feleannyi van (15 db), mint amott, ugyanakkor a sörrepertoár hasonlóan széles, és minden megtalálható rajta, az egyszerű pilstől az IPA-n és a búzasörön át azokig a sörökig, amik a hagyományos söröket kedvelőknek már az extrém kategória, sőt alkoholmentes meg gluténmentes sör is kapható. 

De ha nem akarunk mindenáron sört inni, akkor sem maradunk hoppon, mert mindaz kapható itt is, mint máshol is: natúr bor, gin, rum, whisky, vodka, tequila és pálinka, meg persze üdítők, köztük limonádé mindenfajta ízesítésben, és a koktélokról se feledkezzünk meg.

Bár az Élesztő Terasz nem az utcaszinten van, és nem a Margit körút mentén, de jól illeszkedik abba a trendbe, ami az utóbbi időkben jellemzi a környéket. Már Budán is van minden, mi szem-szájnak ingere, és nem kell Pestre zarándokolni, ha jót akarunk enni-inni vagy mulatni, sőt, most már inkább Pestről érdemes átvillamosozni Budára, hogy meglássuk: itt már nemcsak csend, nyugalom, madárcsicsergés, parkok meg egy pláza van, hanem egy rakás lehetőség, hogy jól érezzük magunkat. Például a hangulatos új sörbárban, az Élesztő Teraszon, ahol kellemes környezetben engedhetjük ki a gőzt a nap végén, a város felett. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Lost in Balagan with Elysian

Március 6-án a Balagan és Elysian együttműködését követhetjük és kóstolhatjuk végig. A zero waste égisze alatt megszervezett esemény a konyhán „leeső” alapanyagokra épül. Szabó Máté és az Elysian csapata az előző napokban szárít, fermentál, kóstol, hogy a nagy napon, este hét órától átvegyék az irányítást a pultban. Az összetevők között szerepel például füge, gorgonzola, cukkini és kesudió, úgyhogy biztosan különleges ízvilágú koktélokra számíthatunk.

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Neked ajánlott

A