Mindig nagy öröm, amikor kinyitja kapuit a Városmajori Szabadtéri Színpad, hisz ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a nyári szezonban sem maradunk kiváló színházi előadások és szuper koncertek nélkül. A kívül-belül megújult budai játszóhely közel nyolcvan produkcióval, ősbemutatókkal, zenés és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással, operettel, Színházi Szemlével, hazai és nemzetközi filmek vetítésével, a Szabadtéri Színházak Találkozójával és a Margó Irodalmi Fesztivállal – valóságos műfajkarnevállal – vár minket június és szeptember között. Ráadásul idén egy különleges évfordulót ünnepelhetünk: 100 éve nyílt meg a Városmajorban a Szabadtéri Színpad. A jeles alkalomból Nyáry Krisztián és Horváth János Antal SZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem című titkos irodalmi mulatság és kesergés ősbemutatóját láthatjuk majd, ami kihagyhatatlannak ígérkezik.

Az évadot a Szabadtéri Színházak Szövetségének Találkozója nyitja meg, melyen a szövetség, elsősorban vidéki tagjainak kínálatából válogatva láthat a fővárosi közönség 10 emblematikus produkciót június 1. és 8. között. Visszatérő vendég a Margó Irodalmi Fesztivál is, mely június 9-től kezdve 3 napon át egyedi irodalmi és zenei programokkal és a legfrissebb könyvmegjelenésekkel várja az érdeklődőket.  

A jubileum alkalmával idén igazi budapesti programcsemegére is számíthatunk, a színház 100 éves múltja és Budapest első közparkjának története sok érdekességet hordoz, épp ezért a Budasteppel közös séták indulnak a nyár folyamán, ahol a színház kulisszái mögé is bepillantást nyerhetünk.

A centenárium alkalmat adott a múlt történetének megismerésére és a jelen meghatározására, mely a hagyományos, kizárólag szórakoztató, nyári színházi vonaltól egy magasabb minőség felé való elmozdulásról szól: 2022-ben rangos színházak olyan produkcióit is láthatja a közönség, mint a Radnóti Miklós Színház Egy csepp méz és a Katona József Színház Poppea megkoronázása című előadását. Az Orlai Produkciós Irodától többek között ismét látható lesz a Válaszfalak, de az új produkciók, a Balkon kilátással és A szív hídjai is bekerültek a városmajori repertoárba. 

Érkezik Horváth János Antal rendezésében a Szentendrei Teátrum és a Manna Produkciós Iroda közös produkciója, az Árvák, valamint Thuróczy Szabolcs főszereplésével Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című darabja. Visszatér a városmajori fák alá a Győri Balett társulata, a Szegedi Kortárs Balettől pedig a Carmina Burana című előadást láthatják a tánc rajongói. Újra elvarázsolhatja a közönséget Rejtő Jenő megunhatatlan története, A tizennégy karátos autó a Budapest Bár dallamaival, illetve először válthatnak jegyet az érdeklődők a TRIP Hajó 80 nap alatt a Föld körül című fantasztikus koncertszínházi ősbemutatójára. A nemzetközi hírű Armel Opera Festival a Városmajorban nyitja meg programsorozatát egy új, különleges produkcióval: a Mulat a Monarchia – karanténbalettel Szabó Máté rendezésében. A tatabányai Jászai Mari Színház egy könnyed nyári előadást, az Illatszertárt, a Miskolci Nemzeti Színház Molière klasszikusát, a Tartuffe-öt mutatja be. A Dumaszínház idén négy előadással vendégszerepel.

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja is bővült 2022-ben, és hét nagyszerű vidéki és határon túli előadás mutatkozik be a főváros közönségének, melynek részletes programját itt lehet böngészni.

A centenáriumi évad legnagyszabásúbbnak ígérkező eseménye Nyáry Krisztián író és Horváth János Antal rendező erre az alkalomra írt darabjának július végi bemutatója. A SZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem című titkos irodalmi mulatság és kesergés az intézmény, valamint a park és a környék elmúlt 100 évét mutatja be az itt élő és alkotó művészek, írók, költők szemszögén keresztül.

A nyár folyamán a legkülönbözőbb műfajokban alkotó előadók produkcióira, komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie, tradicionális, crossover és világzenei koncertekre is készülhetünk. Olyan neves magyar előadók és zenekarok lépnek színpadra a Városmajorban, mint az idén is visszatérő Palya Bea vagy a 2021-ben hatalmas sikerű koncertet adó Benkó Dixieland Band. Visszatér Horgas Eszter és Falusi Mariann frenetikus párosa is, akik Kálloy Molnár Péterrel kiegészülve lépnek majd színpadra. Kern András Lövölde tér című produkciójának dalai Hernádi Judit vendégszereplésével csendülnek fel. Először lép színpadra a Városmajorban a Honeybeast, illetve Bangó Margit, akit a Swing à la Django kísér. Beck Zoli zenekarával, a 30Y-nal tér vissza az akusztikus Resti-koncerten, meghívott „kalauzuk” Mucsi Zoltán (Kapa) lesz. 

Az alternatív hazai rockzene megkerülhetetlen formációja, a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar is újra zenél a majori deszkákon. Födő Sándor zeneszerző pedig a világon először, egyedülálló módon egy ősrégi zsidó ima, a kaddis teljes szövegét felhasználva írt zenét az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez.

Szombat és vasárnap délelőttönként a gyerekeké lesz a főszerep, június 12-én Halász Judit műsora nyitja meg a gyerekkoncertek sorát. De a Kaláka, az Alma Együttes, a Rutkai Bori Banda, valamint Szalóki Ági is zenél majd kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Végül, de nem utolsósorban remek hír, hogy idén is folytatódnak a kertmozis vetítések, kedd esténként nagy sikerű hazai és nemzetközi filmeket láthatunk majd. A kínálat az idei fellépők – saját ajánlásukkal ellátott – kedvenc filmjeiből áll össze, melyek a következők: Szerelmesfilm, Tiszta szívvel, Ifjúság, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, Üvegtigris, Liliomfi és Bizalom, valamint az 1922-ben Murnau által készített német némafilm, a Nosferatu. Egy premier előtti vetítésre is sor kerül: Fernando León de Aranoa A jó főnök című filmje Javier Bardem főszereplésével a Cirko Film jóvoltából kerül bemutatásra.

A Városmajori Szabadtéri Színpad részletes programjairól és a jegyvásárlási lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Címkék