Május 19-én a Székesfehérvári Balett Színház izgalmas előadással érkezik a Nemzeti Táncszínház nagytermébe, ahol Egerházi Attila és Lukáš Timulak koreográfus rendezésében három 20 perces etűdben a súlytalanság, az átmeneti állapotok futó pillanatai, a vágy és az élet költőisége elevenedik meg a kortárs tánc és a balett nyelvén.

A táncszínházi est Egerházi Attila Zero Gravity című előadásával indul: a balett tulajdonképpen egy látomás, egyfajta költői kép, amely az ember súlytalanság vagy még inkább súlytalan lebegés iránti vágyát ragadja meg. A koreográfus számára az előadás a szabadság, a repülés, a szabadon szárnyalás, egyúttal a gravitáció legyőzése iránti vágyát fejezi ki.

Lukáš Timulak A Place Between darabjával folytatódik az est, melyet az átmeneti állapotok bizonytalansága ihletett. Az új élmények, helyek, helyzetek keresése része az ember természetének. Időnként rátalálunk egy-egy átmeneti állomásra vagy állapotra, de ritkán találunk maradandó helyet, mely elégedettséggel tölthet el. Lukáš Timulak ezeket a futó pillanatokat fedezi fel.

Az előadást Egerházi Attila Pillangók címre keresztelt balettelőadása zárja, mely eredendően a vágyról szól. A koreográfus számára a pillangók az élet költőiségét testesítik meg, élénk színekben pompázó szárnyaik, kiszámíthatatlan röptük elkápráztatja a szemet. A szépség, játszi könnyedség és az elérhetetlen, talán soha be nem teljesülő vágy szimbólumai. A boldogságé, amely, mint a könnyű röptű pillangó, kezünkre szállva velünk időzik egy darabig, majd tovaszáll.

Ezt a három szinte megfoghatatlan létállapotot, a súlytalanságot, a futó pillanatok bizonytalanságát és a vágyat idézi meg a három darab, ahol a táncosok mozdulatain keresztül közelebb kerülhetünk a világ és önmagunk megértéséhez.

Az előadás részleteiről és a jegyvásárlási lehetőségekről a Nemzeti Táncszínház weboldalán találtok bővebb információkat.

Címkék