A Margit-negyed-projekt részeként nyitotta meg kapuit múlt hétvégén a Margitka, ami elsősorban vintage ruhákra és hazai tervezők munkáira, valamint a kortárs képzőművészetre helyezi a hangsúlyt, de ennél sokkal többet szeretne majd nyújtani. Lesznek a Margitkában különféle előadások és workshopok, például élményfestés meg még sok más érdekes dolog, és azoknak is érdemes benézni ide, akik a tárgykultúra iránt érdeklődnek. A hangsúly azonban természetesen a régi, de jó minőségű, különleges ruhákon meg a hasonlóan minőségi modern képzőművészeten van.

A Széllkapu Parkkal szemben, a Margit körút túloldalán nyitott meg – a Margit-negyed-projekt részeként – a Margitka nevű üzlet, melynek logószerű jelképe, a szál vörös rózsa már messziről kiszúrható. A bejáratot két megtermett kirakat fogja közre, melyekben ott látható minden, amit a boltban találunk: menő ruhák – egy részük használt, de jó minőségű vintage darabok, másik részük pedig hazai tervezők munkái – és néhány retró tárgy meg kiegészítők. Amit viszont csak kiírva láthatunk, kívülről: a hátsó helyiségben megbúvó kis galéria, ahol a kortárs képzőművészet mutatja meg magát.

A Margitka három, egymásból nyíló szobából áll. Legbelül találjuk az öltözőt, melynek központi eleme egy csodaszép vintage tükör, amiben megmustrálhatjuk magunkat, miután felvettük a boltrészben – ami a Margitka külső helyisége – kiválasztott ruhát. A kettő között pedig a galéria van, ahol nemcsak leülhetünk megpihenni cseppet, de elsősorban a falon látható képeket nézhetjük meg. 

Bár a galéria a jövőben a hazai kortárs képzőművészetre és az ifjú feltörekvőkre fordít majd nagy figyelmet, azonban az első pár hétben még egy nemzetközileg elismert amerikai művész, Knox Martin virágakvarelljeiből láthatunk egy csokorra valót, ami ráadásul a Margitka arculatához is ideális párosítás, nem véletlenül: a rózsát maga a mester tervezte meg. Knox Martinnak nemcsak a művészete lenyűgöző, hanem az élettörténete is: a 99 évesen még mindig aktív művész ott volt a normandiai partraszállásnál, és volt eddigi hosszú élete során Mr. America, sőt matador is. 

Akárcsak Knox Martin, maga az üzlet is különleges, elég csak végignézni a felhalmozott ruhákat. Elsősorban azok a vásárlók fognak jól járni itt, akik a nem mindennapi, a szokatlan és az unikális ruhadarabokat keresik, úgyhogy mindenképpen jó nap az egy hipster számára, amikor benéz a Margitkába. De annak is, aki az eleganciát és a nívósabb márkákat keresi, vagy, mondjuk, izgalmasabb hazai tervezők (például Alma Vetlényi, LOZAR, Éniseztérzem, NASHA Jewelry, TE Shoes) dolgait. Most még ugyan elsősorban a nők járnak jól a Margitkában, pár férfiak számára készült darabot is találni – ezek száma a jövőben emelkedni fog, elvégre a férfiak is szeretnek öltözni, nem csak a nők. 

A Margitka hófehérre meszelt falai nagyon kiemelik az itt kapható ruhák színességét. Rengeteg az árnyalat, a minta, a forma és a szín. Természetesen nemcsak ruhákat kapni itt, hanem találunk kiegészítőket és apróbb használati tárgyakat is, bár ezek azért nem a fő csapásirány részei, hanem „csak” a kínálat színesítésére szolgálnak. Árak tekintetében a Margitka kimondottan korrekt, nem a pénztárcánk ellensége, így nem kell feltétlenül irdatlan költségekbe vernünk magunkat, hogy valami különleges és ritka ruhához jussunk, amiből biztos, hogy nem jön szembe az utcán egy másik, hasonló darab. 

Persze itt is vannak azért drága cuccok, de egy topmárkához topárak dukálnak, ezért topmárkák. Ha pedig neked van egy másik, feleslegessé vált menő ruhadarabod, amiről azt gondolod, hogy más szívesen hordaná, ide beviheted, bár nem árt tudni, a Margitkába azért nem vesznek be mindent. Van egy szigorú minőségi követelmény, és ami ennek nem felel meg, az nem is kerül vállfára a boltban.

Nem csodálkoznánk azon, ha a Margitka nemcsak gyorsan felfutna, de kultusza is cseperedne a most elvetett magból. Hogy a bolt híre mellett a rajongás is terjedjen és fokozódjon, saját márkás ruhák is kaphatók az üzletben, mindegyiken a rózsával a középpontban. Eljönnek még azok az idők, amikor két, egymást nem ismerő Margitka pólós ember összekacsint a budapesti éjszakában. 

Címkék

Elérhetőségek

Margitka 1026 Budapest, Margit krt. 64/A Facebook-oldal