Ma Magyarországon mintegy 300 ezer egyszülős család él, a probléma közel félmillió gyereket érint. Nagyon fontos, hogy ők szüleikkel együtt szakszerű segítséget kapjanak és megismerkedjenek azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Ezért is jó hír, hogy Pest után most Budán is nyílt Egyszülős Központ, rengeteg szolgáltatással. A helyet működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány munkája komplexitása miatt Európában páratlan, mintegy hetvenféle szolgáltatást kínál a rászorulóknak. Első, Üllői úti központjukban 4 év alatt mintegy 26 ezer családnak segítettek. Na de mire van szüksége egy egyszülős családnak, és mit tud az új központ?

Hiánypótló kezdeményezésként jött létre 2018-ban az első Egyszülős Központ az Üllői úton, most pedig örömmel vettük észre, hogy bővülnek és új helyet nyitottak a Délinél. Az új központot már birtokba vették a gyerekek és a szülők, de az utolsó simítások még zajlanak. A tágas saroképület földszintjén lévő közösségi tér hívogató, hatalmas ablakain csak úgy árad be a fény, a berendezés tiszta és új, a színek megnyugtatóak, a környezet pedig hamarosan még otthonosabb lehet, növények is érkeznek, és büfé is lesz majd. 

A helyiség berendezése szabadon, a különböző foglalkozások igényeinek megfelelően variálható, de akár arra is alkalmas lehet, hogy egy pár órára leüljünk ide internetezni, míg csemeténk a szomszédos játszóházban gyakorlott és profi felügyelet mellett elfoglalja magát. A játszóházban amúgy nagyon kellemes a környezet, fa kisvonat, színezőszerű fali dekorok, babzsákok és játékok társaságban a gyerekek számára repül az idő. A felügyeletet néhány órára tudják biztosítani, előzetes bejelentkezés után, például bevásárlás, ügyintézés vagy egy munkamegbeszélés ideje alatt.  

Az alapítvány „legláthatóbb” munkája kétségtelenül a központ és a játszóház, de ez mit sem érne, ha nem tartozna hozzá mintegy 70-féle szolgáltatás, amelyek tartalommal töltik meg a helyet. Ezek között többfélét találunk a családok igényeinek megfelelően. A programok jelentős része kríziskezeléssel foglalkozik, a kétszülősből éppen egyszülőssé váló családok jogász, pszichológus és más szakemberek segítségét vehetik igénybe, de többféle támogatócsoporthoz is csatlakozhatnak az érintettek. 

Rendszeresen indulnak foglalkozások apukák, sérült gyermeket nevelők, várandósok és más speciális helyzetben lévő egyedülálló szülők számára. Ezzel együtt persze másféle krízisben való segítségnyújtásra is felkészültek a központban. Ha szükséges, élelmiszert is tudnak szerezni a rászoruló családoknak, a pandémia alatt pedig 170 laptopot osztottak szét, hogy ezzel is könnyítsék az online oktatásba kényszerült gyerekek tanulását.

A különböző gyerekprogramokon kívül az alapítvány szuper nyaralásokat, nyári táborokat is szervez, amik abban is segítik a szülőket és a gyerekeket, hogy „egy percre” kikerüljenek a mókuskerékből és hozzájuk hasonló társaságban pihenhessenek. Jóllehet a programok ingyenesek, értékük lényegesen nagyobb, ezért

a részvételt előre be kell jelenteni, a lemondást pedig illik időben jelezni, hiszen így átadhatjuk a szórakozás lehetőségét más, hasonló helyzetben lévő családoknak.

a részvételt előre be kell jelenteni, a lemondást pedig illik időben jelezni, hiszen így átadhatjuk a szórakozás lehetőségét más, hasonló helyzetben lévő családoknak.

A szülőket is többféle közösségi program, jóga, tánc, sportedzések várják, de különböző oktató jellegű előadások is vannak, hiszen partner nélkül maradva sokkal könnyebben bizonytalanodhatnak el az egyedülállók a nevelés kérdéseiben.

Az alapítvány az álláskeresésben is segítséget nyújt, már 160 szülőnek segítettek olyan munkát és munkaadót találni, ami mellett zavartalanul nevelheti gyermekét, a központban pedig arra is lehetőség van, hogy nyugodt körülmények között dolgozzanak néhány órát vagy egy rövid megbeszélést lebonyolítsanak, amíg a gyerekek a játszóházban vannak. Erről persze szintén érdemes előre érdeklődni, nehogy az előadások, a foglalkozások miatt a tervezett elmélyülést gyerekzsivaj zavarja meg.

A központnál amúgy nemcsak az egyszülős családok segítésével, hanem prevencióval is foglalkoznak, külön programokon vehetnek részt a mozaikcsaládok tagjai és azok a házaspárok, akik a kapcsolatukban mennek keresztül krízisen.

A szolgáltatásokat az alapítvány oldalán igényelt kártya segítségével lehet igénybe venni.

A szolgáltatásokat az alapítvány oldalán igényelt kártya segítségével lehet igénybe venni.

Az új központot Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője mutatta be nekünk. Az ő gyermeke már felnőtt, de korábban maga is a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen egyedül lenni szülőként, ennek nyomán született meg a támogató csoport, később pedig a központ ötlete. Ahogy elmeséli, sokan utópiának tartották, hogy a foglalkozásokat és az egyéb feladatokat önkéntesek bevonásával akarta megoldani, neki azonban nagyon pozitívak az eddigi tapasztalatai. Bő másfél évtizedes alapítványi munkája alatt inkább azt látta, hogy a jó közösség és talán a szülőségből adódó természetes empátia sok korábbi segítségkérőt is önkéntessé változtatott. Anna szavaival: „Aki tud adni, az nem gyenge.” És ezt jó megtapasztalni, mikor kifelé jövünk a gödörből. De maga a problémakör és a gyerekekkel való foglalkozás is olyan téma, amihez sokan szívesen csatlakoznak. Ezzel együtt persze mindig jól jön egy-két plusz segítő kéz.

A házasságok jelentős része válással végződik. A gyermekek érdekében pedig nagyon fontos, hogy a szülők minél hamarabb rendezni tudják kapcsolatukat, visszanyerjék és sikeresen megtartsák erejüket, anyagi és érzelmi stabilitásukat a krízist követően is. Az egyszülős családok problémái (a gyerekekkel együtt) közel 800 ezer embert érintenek a társadalomban. Ezért is fontos, hogy igényeik láthatóvá váljanak. Ebben segíthetnek az Egyszülős Klubok, több vidéki városban és a határon túlon is, illetve a Budapesten működő Egyszülős Központok, a pesti (az Üllői úton), illetve a most megnyílt új, budai (a Déli pályaudvar mellett).

Címkék

Elérhetőségek

Egyszülős Központ 1122 Budapest, Magyar Jakobinusok tere 1., 1085 Budapest, Üllői út 30. Facebook-oldal Weboldal