Gondoltuk, mi is áldozunk a fenntarthatóság oltárán, ezért a Budapesten belüli nagyobb távolságok megtételéhez – a benzines vagy a dízeljárművek helyett – a GreenGo elektromos autóival egészítjük ki a közelebbi célpontokhoz való békávézás közösségi élményét.

Oldalunk nevéből is következik, hogy mi igencsak szeretjük Budapestet, legyen szó múzeumokról, éttermekről, kiállításokról, koncertekről, szobrokról, parkokról, művészetről, történelemről, közösségi közlekedésről vagy akár a fenntarthatóság eszméjéről, ami egyszerre szólhat a tisztább levegőről és a dugómentesebb városról. Az autómegosztás pedig – főleg akkor, ha elektromos – sokkal, de sokkal zöldebb, mint a saját tulajdonú autó, emellett – sokak számára talán meglepő módon – még olcsóbb is. De erről majd később.

Mivel az autómegosztók közül egyedül a GreenGo rendelkezik 100%-ban elektromos flottával, így őket választottuk partnernek a távolabbi célpontjaink eléréséhez. A szolgáltatás használata pofonegyszerű, csupán egy appot kell letölteni, és azon keresztül történik az autók bérlése, nyitása, zárása stb. Ahhoz, hogy autót tudjunk bérelni, meg kell ejteni egy gyors regisztrációt, majd kereshetjük is a hozzánk legközelebb álló autót, és a szintén gyors körbefotózás után (igen, ilyet is kell, hogy bizonyítsuk, milyen állapotban vettük át az autót) már suhanhatunk is a kis elektromos autók egyikével. Olyan halk, mint egy dodzsem, elsőre észre sem vettük, hogy már beindult a motor. Nem én vagyok az elektronikai eszközök nemzetközileg is legelismertebb szakértője, de váratlanul könnyen és flottul el tudtam indulni vele.

Első alkalommal csak városnézésre mentünk, de mivel tényleg nagyon könnyen használható és igencsak könnyű hozzászokni az elektromosautózáshoz, így egyre gyakrabban kezdtük igénybe venni a szolgáltatást. Az autómegosztás amúgy több szempontból is nagyon kényelmes: nem kell semmilyen autófenntartással bajlódni, nincsen sorban állás a benzinkutakon, a városi parkolásért sem kell fizetni, és ha menned kell valahova, akkor egyszerűen bepattansz, majd dolgod végeztével lezárod a kocsit. Tehát csak akkor használod, amikor valóban szükséged van rá. A GreenGo autókat ráadásul várakozásra is tudjuk állítani, hogy amíg a dolgunkat intézzük, ne vihesse el más felhasználó. Érdemes az autó megválasztásánál figyelni annak töltöttségét is! Az app mutatja, hogy hány kilométernyi távot lehet megtenni, így ha például az agglomerációba megyünk kirándulni, érdemes figyelembe venni ezt is. A legutóbbi alkalommal mi például útba ejthettük Zsámbékot, Pátyot, sőt még a Dömör-kapu-vízesést is.

Sokan nem is számolják ki, mennyibe kerül a saját autójuk fenntartása, csak a havi benzinköltséggel számolnak (ami önmagában sem kevés), de ha mindent beleszámolunk, akkor – elsőre talán meglepő módon – olcsóbban jöhetünk ki a megosztott autók használatával. A GreenGo számításai szerint körülbelül 7500 km éves futás a határ, ami alatt költséghatékonyabb is az elektromosautó-megosztás a nyilvánvalóan környezettudatos előnyei mellett.

Először teszteltük, majd megszerettük, végül mi is elkezdtük rendszeresen használni, ugyanis egyszerűsége és költséghatékonysága mellett az elektromosautó-megosztás a fenntarthatóság felé is remek lépés. Ha számodra is fontos, hogy jót tegyél a fővárossal, hogy ne legyen annyi dugó, hogy tisztább legyen a levegő, akkor azt javasoljuk, te is gondolkozz el azon, hogy biztosan saját autóval kell-e járnod mindenhová. A GreenGonál azt vallják, hogy az utadhoz mindig a legmegfelelőbb közlekedési eszközt válaszd: lehet az egy villamos vagy egy bicikli, de vannak olyan helyzetek, amikor a megosztott autó a legjobb választás. Legjobban így tudod ugyanis megvédeni a környezetet. Greengózni ráadásul szerintünk több mint életérzés.

Címkék