Célba dobálni jó, és általában dartsszal szoktuk megtenni, barátok és jó sörök társaságában. De mi van akkor, hova menjünk, ha csak a barátok meg a sör maradnak, a dartsot pedig lecserélnénk valami másra? Például baltára. Gond egy szál se, ugyanis már erre is van megoldás: a Dohány utcai BAZ Beer Bar alatti pincében találjuk Budapest első és eddig egyetlen baltadobálós helyét. Tágas, műhelyhangulatú, a levegőben pedig a friss faillat keveredik a dobástól megfeszülő testekből áradó macsó virtus kipárolgásával. Férfibulira, tejfakasztóra, legény- és lánybúcsúra, szülinapra, csapatépítésre, de akár még randira is tökéletes program, sőt akkor is, ha csak úgy lemennénk egyik (bármelyik) nap, hogy egy-két órácskát baltát dobáljunk, mert ez a felnőttjáték mozgásnak sem utolsó, és a stresszt is levezeti.

Szeretnéd kicsit (mondjuk, egy estére) átélni a vikingek vad dühét, amint üvöltve elhajítják a szekercét vadászat vagy harc közben? Vagy netán a nagy szakállú, kockás inges és kockahasú kanadai favágók macsó világa vonz? Esetleg a minden törvényre fittyet hányó, baseballsapkás amerikai redneckek faékegyszerűsége? A Dohány utcában található baltadobálós helyen az összesen 23 pálya bármelyikén bármelyik élményt megkaphatod, átélheted – csak társak kellenek hozzá. A jelszó pedig: haverok, buli, balta!

Bár a fő profil a baltadobálás, használhatunk dobócsillagot is – de előbb jussunk be. A Dohány utca 30/A alatt a BAZ Beer Bart találjuk, ami csak délután nyit ki, baltát dobálni viszont már déltől is tudunk. De akkor hogyan jussunk be, ha a sörözőn keresztül lehet oda lejutni, de az még nincs nyitva, amikor odaérünk? A bejárat mellett találunk egy csengőt, azzal kell jelezni, ha a BAZ még zárva lenne. Lent meghallják, feljönnek, téged pedig beengednek, hogy hajigálhass egy kicsit. 

Nagy szabálygyűjtemény nincs a helyhez. Az persze fontos, hogy ne légy vállalhatatlan állapotban, amikor lemész, mert akkor még ceruzát sem kapsz a kezedbe, nemhogy baltát. A technikát megmutatják neked, mielőtt dobálni kezdesz, utána pedig mehet a menet. Vastag falapokra felfestett céltáblákra kell dobálni, az pedig, hogy pontosan mi lesz a játék, hogy hogyan számoljátok a pontokat, már tőled/tőletek függ. Annyi bizonyos, hogy a céltábla közepe 5 pontot ér, a középső körív 3-at, a szélső pedig 1-et, és a körökön kívül van még egy pont is, amit ha eltalálsz, 10 pont lesz érte a jutalmad. 

Attól nem kell félni, hogy amikor baltát ragadsz, elborul az agyad, és netán Jack Nicholsonná (Jack Torrance-szé) válsz a Ragyogásból, mert a hely otthonosan barátságos, olyan, mintha egy haverod asztalosműhelyébe ugranál le. Ezt az érzést erősíti, hogy a helynek is van saját műhelye, ami nem különül el a játéktértől, hanem a közepén van, akár keresztül is sétálhatsz rajta. Azért vigyáznak a biztonságra is, a pályák dróthálóval vannak elválasztva egymástól, úgyhogy ahhoz, hogy sérülést okozz, már rosszindulat kell, vagy gonosz terv a fejedben. De az meg ne legyen!

A baltadobálós hely mindennap nyitva van. Hétfőtől csütörtökig, illetve vasárnap déltől este 8-ig, pénteken és szombaton pedig szintén déltől este 10-ig. Bár be lehet esni csak úgy az utcáról is, elvégre van pálya bőven (23), de – biztos, ami biztos – érdemes előre foglalni időpontot. Az árak nem túl magasak, 2490–3490 Ft között van egy óra, de hogy pontosan mennyi, az attól függ, hányan mentek összesen. Extrém körülmények között is dobálhatunk, UV-fényben, de az valamivel drágább, 3490–4490 Ft között mozog, és itt is számít, hogy hányan mentek. Fontos tudni azt is, hogy ha netán baltáról dobócsillagra váltanál, az nem csökkenti, de nem is növeli az árakat. 

A baltadobálós hely egy pincében van, ahol nincs külön büfé, csak az Amazing Metal Art Gallery fémszobrai, de a fenti sörözőben, miután kinyitott, vehetünk ételt-italt, amit le is vihetünk magunkkal. Kicsit talán meglepő, de itt nincs tiltva az alkohol, noha veszélyes eszközökkel megy a játék. Persze ha valaki kezd nagyon elszállni, azt nem engedik tovább dobálózni, de bízzunk benne, hogy annyi józan belátás még egy unikornisnak öltözött angol vagy német legénybúcsús legényben is van, hogy tudja jól: kés, villa, olló és balta se gyerek, se részeg felnőtt kezébe nem való. 

Címkék

Elérhetőségek

Baltadobálás 1074 Budapest, Dohány utca 30/A (bejárat a BAZ Beer Baron keresztül) Facebook-oldal Weboldal