Tegnap összesen 8 csapat (Lengyelország, Észtország, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Svájc, Izland és Belgium) versenyzett, ma pedig – a magyarral együtt – újabb 9 csapat (Finnország, Spanyolország, Magyarország, Hollandia, Egyesült Királyság, Lettország, Norvégia, Törökország, Svédország) szállt ringbe. A nagy várakozások és izgalmak után eldőlt, kik lettek Európa legjobbjai a világ legrangosabb szakácsversenyén, illetve melyik az a tíz csapat, amelyik ott lesz majd a lyoni világdöntőben 2023 januárjában.

Véget ért a Bocuse d’Or európai selejtezője a Hungexpón, aminek részeként a Dalnoki Bence vezette magyar csapat ma reggel 9 órakor rajtolt el, majd a vegetáriánus tányértémát 14 órakor, a hústálat pedig 14:35-kor tálalta a zsűri részére. A magyar csapat pedig az előkelő 2. helyen végzett! 

A zsűri tiszteletbeli elnöke Ana Roš, a két Michelin-csillagos Hiša Franko tulajdonos-séfje volt. A szlovén séfnő nemcsak azért inspiráló, mert 2017-ben a világ legjobb női séfjének választották, és 2020-ban étterme rögtön két Michelin-csillagot kapott, hanem azért is, mert tulajdonképpen ő tette fel Szlovéniát a világ gasztrotérképére. Jelenléte továbbá azért is fontos, mert a következő szezonban végre Szlovénia is debütál a Bocuse d’Oron. A zsűri elnöke a szintén legendás norvég Christian André Pettersen volt, aki európai gőzelme után 2019-ben és 2021-ben is a bronzszobrot vehette át a Bocuse d’Or lyoni döntőjében. A zsűri harmadik elnöke természetesen Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

A konyhai zsűriben olyan hazai kiválóságok kaptak helyet, mint Barna Ádám, Vomberg Frigyes, Volenter István, Erdei János, Segal Viktor. Ugyancsak a konyhai zsűrit erősítette a Brazíliából érkezett Giovanna Grossi, az olasz Nicola Portinari, az egyesült államokbeli Napából érkező Philip Tessier, a dán Ronni Vexøe Mortensen és az izlandi Viktor Örn Andrésson. A konyhai zsűri élén Rácz Jenő, Alain Le Cossec és Joseph Viola állt. A kóstoló zsűri tagjait a részt vevő országok csapatai delegálták. Magyarországot a Michelin-csillagos Szulló Szabina képviselte.

Előzmények


Ahogy korábban beszámoltunk róla
tavaly október 21-én lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy szakács szállt ringbe az első helyért, és végül Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous-chefje nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét, így szerezve jogot az európai válogatóban való szereplésre, ami 6 év után ismét hazai közönség előtt zajlottA hazai csapat élén így a magyar döntőben magabiztos győzelmet aratott Dalnoki Bence állt. A Stand Étterem sous-chefje Szulló Szabina és Széll Tamás szárnyai alatt sajátította el a szakmát, konyhai filozófiájában nagyon nagy szerepet kapnak a magyar ételek és ízek. A commis pozícióban a Debrecenből érkezett Nyikos Patrikot láthattuk, aki korábban szintén dolgozott a Stand Étteremben, a magyar döntőt megelőző időszakban pedig a debreceni IKON csapatát erősítette.

Versenytémák


A csapatoknak a szokott módon két ételt kellett készíteniük a verseny során. A hústál kötelező elemei a már említett kacsamáj, az őzgerinc és -comb, a tejföl és a túró. A tányértéma a „tavaszi tányér” fantázianevet viseli. Vegetáriánus melegétel volt a feladat, amelynek fő alkotóeleme a burgonya. A csapatok háromféle burgonyát használhattak, ezek a Coronada, az Anuschka és a Madison. 

A díjazottak:

1: helyezett: Dánia
2. helyezett: Magyarország
3. helyezett: Norvégia
4. helyezett: Svédország 
5. helyezett: Izland
6. helyezett: Finnország
7. helyezett: Franciaország
8. helyezett: Egyesült Királyság
9. helyezett: Svájc
10. helyezett: Belgium  

A svédeket és az angolokat egyedi tányérokért részesítették különdíjban.
A legjobb commisnak járó díj: Thilda Mårtensson (Svédország)

A magyar csapatnak és minden résztvevőnek gratulálunk!

Címkék